Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αντιμικροβιακά και απολυμαντικά καθαριστικά: Μήπως η χρήση τους στο σπίτι κάνει κακό αντί για καλό; Τι λένε οι ειδικοί

ΑρχικήΝέαΥγείαΑντιμικροβιακά και απολυμαντικά καθαριστικά: Μήπως η χρήση τους στο σπίτι κάνει κακό αντί για καλό; Τι λένε οι ειδικοί
spot_img

Τα οφέλη για την υγεία τέτοιων προϊόντων δεν έχουν αποδειχθεί και, επιπλέον, τα προϊόντα μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία

Μετά τον κορονοϊό, κυρίως, οι συνήθειες καθαρισμού στα σπίτια άλλαξαν δραματικά για πολλούς από εμάς. Εκτός από τη χρήση αντισηπτικών για απολύμανση επιφανειών και χεριών, προϊόντα καθαρισμού και πλυσίματος που περιέχουν βιοκτόνα δραστικά συστατικά γέμισαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα ντουλάπια μας.

- Advertisement -

Τα απολυμαντικά προορίζονται να μειώσουν μετρήσιμα τον αριθμό των μικροοργανισμών που μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις σε ανθρώπους, ζώα ή υλικά. Χρησιμοποιούνται επίσης για την πρόληψη της μετάδοσης παθογόνων μικροοργανισμών. Ωστόσο, τα οφέλη για την υγεία τέτοιων προϊόντων δεν έχουν αποδειχθεί και, επιπλέον, τα προϊόντα μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία.

Είναι απαραίτητα τα απολυμαντικά για την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών;

Οι μικροοργανισμοί υπάρχουν παντού στο περιβάλλον και δεν προκαλούν απαραίτητα ασθένειες. Συχνά έχουν ακόμη και προστατευτική λειτουργία ή υποστηρίζουν την ανθρώπινη υγεία. Οι μικροοργανισμοί στο ανθρώπινο δέρμα, για παράδειγμα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της λειτουργίας του φυσικού φραγμού και έτσι καθιστούν πιο δύσκολο για τα παθογόνα να αποικίσουν τις περιοχές του δέρματος. Στο έντερο, οι μικροοργανισμοί υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, την πέψη.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου (BfR) για να αποφύγετε κινδύνους για την υγεία στο σπίτι, είναι σημαντικό να ακολουθείτε βασικούς κανόνες υγιεινής. Εκτός από την προσωπική υγιεινή και τον τακτικό καθαρισμό του νοικοκυριού, αυτό περιλαμβάνει και την υγιεινή προετοιμασία και αποθήκευση των τροφίμων. Η χρήση απολυμαντικών, ωστόσο, συνήθως δεν είναι απαραίτητη.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η χρήση απολυμαντικών σε ιδιωτικά νοικοκυριά είναι λογική π.χ. για την αποφυγή μετάδοσης παθογόνων μικροοργανισμών και την προστασία των ιδιαίτερα ευαίσθητων μελών του νοικοκυριού. Σε αυτή την περίπτωση, επιλεγμένα απολυμαντικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά από ιατρική συμβουλή. Μια άλλη εξαίρεση μπορεί να είναι η χρήση απολυμαντικών σε ιδιωτικές πισίνες για την πρόληψη του πολλαπλασιασμού των μικροβίων.

Συμβάλλουν οι απολυμάνσεις στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα παθογόνα;

Το εάν η χρήση απολυμαντικών σε ιδιωτικά νοικοκυριά μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη αντοχής (παθογόνων) μικροοργανισμών στα ενεργά συστατικά που χρησιμοποιούνται, πρέπει να αξιολογείται κατά περίπτωση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα προϊόντα μπορεί να καταστούν αναποτελεσματικά.

Οι μικροοργανισμοί μπορούν να αναπτύξουν αντοχή σε βιοκτόνες δραστικές ουσίες εάν εκτίθενται τακτικά σε χαμηλές, μη θανατηφόρες συγκεντρώσεις της δραστικής ουσίας. Η αντίσταση στη συνέχεια τους προσφέρει ένα πλεονέκτημα επιβίωσης έναντι των μη ανθεκτικών μικροοργανισμών. Τα βακτήρια και οι ζυμομύκητες είναι επίσης σε θέση να μεταδώσουν γενετικές πληροφορίες και επομένως ιδιότητες αντοχής σε άλλους μικροοργανισμούς.

Ορισμένα ενεργά συστατικά σε απολυμαντικά μπορούν επίσης να προάγουν την ανάπτυξη αντοχής των μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά – ακόμα κι αν οι μικροοργανισμοί δεν είναι ανθεκτικοί στο ίδιο το απολυμαντικό.

Από την άποψη του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Αξιολόγησης Κινδύνου της Γερμανίας (BfR), τα απολυμαντικά, συμπεριλαμβανομένων των καθαριστικών με αντιμικροβιακή δράση, δεν οφελούν πραγματικά σε ιδιωτικά νοικοκυριά, εκτός από τις περιπτώσεις που κρίνεται ιατρικά απαραίτητο και αναλύθηκαν παραπάνω. Αντίθετα, τα προϊόντα ενδέχεται να ενέχουν κινδύνους για την υγεία (δηλητηρίαση, αλλεργία) για τους καταναλωτές και τον κίνδυνο ανάπτυξης αντοχής μικροοργανισμών σε βιοκτόνα ενεργά συστατικά.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα οικιακά πλαστικά σκεύη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη και πως να τα αναγνωρίσετε

 Έρευνα συνδέει χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά με θανάτους από καρδιακές παθήσεις

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα