Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απάτη με φέτα: Γράφουν “φέτα” σε δοχείο με λευκό τυρί!

ΑρχικήΝέαΑπάτη με φέτα: Γράφουν "φέτα" σε δοχείο με λευκό τυρί!
spot_img

Αναγνώστης του enikos.gr αποκάλυψε απάτη με λευκό τυρί που πωλείται ως φέτα σε ελληνικό παντοπωλείο.

  Στις φωτογραφίες που έστειλε ο αναγνώστης στο site enikos.gr, φαίνεται πως κάποιοι εκμεταλλευόμενοι την δημοφιλία της φέτας έγραψαν «φέτα», με το χέρι πάνω στο αυτοκόλλητο με το barcode και την τιμή. Αυτό το αυτοκόλλητο το έχουν κολλήσει πάνω στην λέξη «Goat Cheese» που υπάρχει πάνω σε τενεκέ με κατσικίσιο τυρί.

Εντύπωση προκαλεί μάλιστα και η αλλαγή στα συστατικά που υπάρχουν πάνω στο αυτοκόλλητο. Όπως αναγράφεται τόσο στο αυτοκόλλητο όσο και στο δοχείο, το κατσικίσιο τυρί εκτός από παστεριωμένο γίδινο γάλα, περιέχει παστεριωμένο πρόβειο γάλα και παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Μάλιστα, ενώ η εταιρεία που το παρασκευάζει αναφέρει πως το προϊόν περιέχει παστεριωμένο γίδινο γάλα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, στο ράφι το ποσοστό αλλάζει – όπως βλέπετε στο ταμπελάκι – και ξεπερνά το 80%.

Όσα τυριά φτιάχνονται όπως η φέτα, αλλά με άλλα γάλατα ή αναλογίες, ή όσα ωριμάζουν σε πλαστικό δοχείο ή σε περιοχές πλην των ΠΟΠ, ονομάζονται λευκά τυριά άλμης. Τα γνωστότερα είναι το γίδινο τυρί ή γίδινη «φέτα», όταν φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα σε ποσοστό έως και 100%, ενώ ο τελεμές παρασκευάζεται κι αυτός όπως η φέτα, αλλά με αγελαδινό γάλα.

Υπενθυμίζεται πως για να αποκαλείται ένα τυρί Φέτα ΠΟΠ, πρέπει να:

  • Να προέρχεται αποκλειστικά από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και, από νησιά, μόνο από τη Λέσβο.
  • Να παρασκευάζεται μόνο από ελληνικό παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, σε αναλογία πρόβειο τουλάχιστον 70% και γίδινο έως 30%.
  • Να χρησιμοποιείται γάλα μόνο από ελληνικές φυλές προβάτων, που τρέφονται με την τοπική χλωρίδα κάθε περιοχής, κυρίως σε ελεύθερες βοσκές.
  •  Να παράγεται από τον Οκτώβριο εώς τα μέσα Ιουνίου.
  • Να περιέχει ελάχιστα λιπαρά 43% επί ξηρού και μέγιστη υγρασία 55%.
  • Να ωριμάζει για τουλάχιστον 2 μήνες μέσα σε ξύλινα βαρέλια ή σε δοχεία από λευκοσίδηρο (τενεκέδες).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο