DNA κοτόπουλου βρήκαν οι Ιταλοί σε σάλτσα ψαριών από τις Φιλιππίνες
Για DNA κοτόπουλου σε προϊόν ψαριού ενημέρωσε σήμερα την Ευρώπη, η Ιταλία. Τον Φεβρουάριο οι Ιταλικές Τελωνειακές αρχές έκαναν έλεγχο σε φορτίο με ψάρια και προϊόντα ψαριών προέλευσης Φιλιππίνων με εντολή και για εργαστηριακό έλεγχο. Όπως αποκαλύφθηκε, ο έλεγχος DNA έδειξε ότι τα προϊόντα ψαριών και πιο συγκεκριμένα η σάλτσα ψαριών είχε DNA κοτόπουλου! Το φορτίο δεσμεύτηκε και τα προϊόντα δεν κυκλοφόρησαν στην αγορά της Ιταλίας.
Η σάλτσα ψαριού είναι ένα υγρό καρύκευμα που παρασκευάζεται από ψάρι ή κριλ με αλάτι και έχει υποστεί ζύμωση για έως και δύο χρόνια. Χρησιμοποιείται ως βασικό καρύκευμα στην κουζίνα της Ανατολικής Ασίας και στην κουζίνα της Νοτιοανατολικής Ασία , αλλά Λόγω της ικανότητάς του να προσθέτει μια αλμυρή γεύση umami στα πιάτα, έχει υιοθετηθεί παγκοσμίως από τους σεφ και τους οικιακούς μάγειρες. Η γεύση umami στη σάλτσα ψαριού οφείλεται στην περιεκτικότητά της σε γλουταμικό.
Η παλαιότερη καταγεγραμμένη παραγωγή ήταν μεταξύ 4ου και 3ου αιώνα π.Χ. από τους Αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι ζύμωσαν υπολείμματα ψαριών που ονομάζονταν γάρος. Πιστεύεται ότι παρασκευάζονταν με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι από τις σύγχρονες σάλτσες ψαριών. Οι Ρωμαίοι έφτιαχναν ένα παρόμοιο καρύκευμα που ονομαζόταν είτε garum είτε liquamen.Σ τα αγγλικά το garum μεταφραζόταν παλαιότερα ως τουρσί ψαριού. Η αυθεντική σάλτσα Worcestershire είναι σχετικό προϊόν επειδή έχει υποστεί ζύμωση και περιέχει γαύρο. Η σάλτσα Worcestershire είναι πλέον πανταχού παρούσα σε όλα τα ράφια των σουπερμάρκετ. Διακρίνεται από το πολύ σκούρο καφέ χρώμα της και από την γλυκιά, αλλά ταυτόχρονα αλμυρή και πικάντικη γεύση της. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία συνταγών, τις οποίες η σάλτσα Worcestershire μπορεί να αναδείξει, είτε πρόκειται για συνταγές με κρέας είτε για ένα κοκτέιλ Bloody Mary.