ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΕΕ: Εισαγόμενο «μέλι» κάτω του κόστους και χωρίς ελέγχους διαλύει την ευρωπαϊκή...

ΕΕ: Εισαγόμενο «μέλι» κάτω του κόστους και χωρίς ελέγχους διαλύει την ευρωπαϊκή μελισσοκομία

2 λεπτά ανάγνωσης

Καταγγελία για νοθεία, άνισους όρους ανταγωνισμού και κινδύνους από τη συμφωνία ΕΕ–Mercosur χωρίς επαρκείς ρήτρες προστασίας

Το θέμα της νοθείας στο μέλι επαναφέρει με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αντιπρόεδρος της Αριστεράς (The Left) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κώστας Αρβανίτης, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή μελισσοκομία βρίσκεται σε οξεία κρίση λόγω της αυξημένης εισαγωγής φθηνού μελιού από τρίτες χώρες, των εκτεταμένων φαινομένων νοθείας και της ανεπάρκειας ουσιαστικών ελέγχων γνησιότητας.

- Advertisement -

Όπως υποστηρίζει, μεγάλες ποσότητες εισαγόμενου μελιού διατίθενται στην ενιαία αγορά σε τιμές που συχνά είναι χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής εντός της ΕΕ, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και σοβαρή στρέβλωση της αγοράς. Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι υποχρεούνται να τηρούν αυστηρά πρότυπα για την ασφάλεια των τροφίμων, την ιχνηλασιμότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των μελισσών, επωμιζόμενοι υψηλό κόστος συμμόρφωσης, ενώ τα εισαγόμενα προϊόντα δεν φαίνεται να υπόκεινται σε ισοδύναμους και συστηματικούς ελέγχους. Πρόσφατοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, σύμφωνα με τον ίδιο, ανέδειξαν υψηλά ποσοστά παραπλανητικής επισήμανσης, γεγονός που υπονομεύει και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Ο ευρωβουλευτής εκφράζει επίσης ανησυχία ενόψει της Συμφωνία ΕΕ–Mercosur, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω οι εισαγωγές χωρίς επαρκείς ρήτρες διασφάλισης και χωρίς να εξασφαλίζεται η ισοδυναμία στα πρότυπα παραγωγής και ελέγχου.

- Advertisement -

Με την ερώτησή του ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκρινίσει αν προτίθεται να συστήσει και να χρηματοδοτήσει Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Αναφοράς για το Μέλι με εναρμονισμένες μεθόδους ελέγχου γνησιότητας, ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει για την ενίσχυση των συνοριακών και ενδοενωσιακών ελέγχων ώστε να διασφαλιστεί η ποιοτική ισοδυναμία μεταξύ ενωσιακού και εισαγόμενου μελιού, καθώς και αν έχει εκπονήσει ειδική εκτίμηση επιπτώσεων για τον τομέα της μελισσοκομίας στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΚΥΑ Ανθυγιεινού Επιδόματος στο ΥΠΑΑΤ: Το μνημείο ανισότητας που δημιουργεί υπαλλήλους δύο ταχυτήτων

Η νέα απόφαση διαχωρίζει την «ευπαθή ομάδα» των Κτηνιάτρων από τους «απρόσβλητους Χημικούς, Γεωπόνους και Βιολόγους στα εργαστήρια και τα κλιμάκια ελέγχων του ΕΦΕΤ, υπονομεύοντας τη συλλογική προσπάθεια και την κοινή λογική

Λούπινο σε αλεύρι, ψωμί και καφέ: Η ΕΕ ζητά εντατική παρακολούθηση αλκαλοειδών που συνδέονται με δηλητηριάσεις

Νέα ευρωπαϊκή σύσταση για το λούπινο μετά τις ανησυχίες για τοξικά αλκαλοειδή και περιστατικά δηλητηρίασης

Μακαρόνια με κιμά από… σκουλήκια: Έξαλλος το Τάσος στο νέο επεισόδιο της επιστημονικής κομεντί «Τάσος και Μαίρη»

Οι ευρωπαϊκές μελέτες για τρόφιμα με έντομα φέρνουν ένταση στο σπίτι του Τάσου και της Μαίρης, όταν η συζήτηση φτάνει στα μακαρόνια με αλεσμένα σκουλήκια και στο αλεύρι από γρύλους