Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνική αρτοποιία: Σχεδόν το 15% των αρτοποιείων έτοιμο για λουκέτο!

ΑρχικήΝέαΕλληνική αρτοποιία: Σχεδόν το 15% των αρτοποιείων έτοιμο για λουκέτο!
spot_img

Μέχρι σήμερα έχουν κλείσει περισσότεροι από 200 φούρνοι.

Ξεπερνούν τα 200 τα αρτοποιεία που έχουν βάλει λουκέτο για οικονομικούς λόγους, λόγω συνταξιοδότησης ή λόγω μη διάδοχης κατάστασης.

   Επιπλέον γύρω στο 15% συσσωρεύει ζημιές και χρέη και αρκετοί είναι αυτοί που σκέφτονται, ως διέξοδο, να αναστείλουν τη λειτουργία τους ή να βάλουν οριστικό λουκέτο.

   Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος η οποία ζητά την άμεση παρέμβαση της πολιτείας.

   Ειδικότερα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας αναπτύχθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αρτοποιοί της χώρας και ιδιαίτερα το πρόβλημα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και το κόστος των πρώτων υλών.

   Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά, έχουν ως αποτέλεσμα, όπως ειπώθηκε, να οδηγούνται σε μείωση του προσωπικού αλλά και σε πολλές περιπτώσεις στο οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης.

   Ως παράδειγμα αναφέρθηκε ότι ενώ πέρυσι το καλοκαίρι, ένα μέσο αρτοποιείο πλήρωνε 2.000 ευρώ το μήνα για ηλεκτρική ενέργεια, εφέτος τον Οκτώβριο πληρώνει 6.000 ευρώ.

   Όπως υπογραμμίστηκε υπήρξε επιπλέον επιδότηση για τα αρτοποιεία καθώς είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις, «αλλά μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζονται σωστά οι αποφάσεις και την πιστώνουν την επιδότηση ελάχιστοι πάροχοι» όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Μιχάλης Μούσιος ενώ συμπλήρωσε ότι έχουν γίνει για το θέμα παραστάσεις και υπομνήματα.

   «Από τον Οκτώβριο κι έπειτα, υπολογίζεται ότι ο λογαριασμός ρεύματος για κάθε αρτοποιείο θα ανέρχεται περίπου στα 6.000 ευρώ τον μήνα. Ένας φούρνος καταναλώνει μηνιαίως από 8.000 έως 20.000 κιλοβατώρες…Και φυσικά, μιλάμε μόνο για το ρεύμα. Αν βάλουμε και τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο η κατάσταση ξεφεύγει» ανέφερε ο κ. Μούσιος ενώ συμπλήρωσε ότι θεαματικές είναι και οι  αυξήσεις στην προμήθεια πρώτων υλών ενώ έχουν αυξηθεί μεταφορικά και ασφάλιστρα. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν αναμένεται αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα

   Στην ερώτηση εάν η κατάσταση οδηγεί σε αναπόφευκτες αυξήσεις ο πρόεδρος σημείωσε ότι για να καλυφθεί η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται και οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, η τιμή του ψωμιού θα έπρεπε να διπλασιαστεί. Κάποιες μικρές αυξήσεις είναι αναπόφευκτες, όπως είπε, αλλά συμπλήρωσε ότι ο φούρνος της γειτονιάς δεν είναι σούπερ-μάρκετ που μπορεί να αλλάζει τις τιμές σε καθημερινή βάση. Οι φούρνοι της γειτονιάς έχουν άλλου είδους σχέση με τον καταναλωτή και διαφορετική πολιτική στις αυξήσεις ενώ, όπως υπογράμμισε, στα σούπερ-μάρκετ ήδη η τιμή του ψωμιού αυξάνεται.

   Επιπλέον, παρατηρείται πτώση 20% του τζίρου από τις αρχές του χρόνου.

   Οι αρτοποιοί ζητούν να υπάρξει άμεση παρέμβαση πολιτείας για να καλυφθεί το κόστος με:

   1) Αύξηση της κρατικής επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια.

   2) Μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα

   3) Μείωση ΦΠΑ στο 6%.

   Αναφέρθηκε ότι πρόκειται για ένα κλάδο με 14.400 βιοτεχνικά αρτοποιεία που απασχολεί 80.000 άμεσα εργαζόμενους και 70.000 έμμεσα εργαζόμενους «και δημιουργείται σε κάθε γειτονιά κοινωνικός ιστός γύρω από το αρτοποιείο».

   Επιπλέον όπως σημειώθηκε, οι επενδύσεις στη βιοτεχνική αρτοποιεία υπερβαίνουν την τελευταία 20ετία τα 3,5 δισ. ευρώ καθώς μια ανακαίνιση κοστίζει 50.000 – 250.000 ευρώ και έχουν γίνει με ίδια κεφάλαια.

   Συνολικά, σύμφωνα με τα νούμερα έχουν κλείσει 204 αρτοποιεία εκ των οποίων τα περισσότερα, (63) στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη 22 και στο Ηράκλειο 10.

   Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο