Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ελλάδα απέσυρε μολυσμένο με σαλμονέλα κατεψυγμένο κοτόπουλο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Ελλάδα απέσυρε μολυσμένο με σαλμονέλα κατεψυγμένο κοτόπουλο
spot_img

Οι Ελληνικές αρχές ενημέρωσαν το RASFF για μολυσμένο κοτόπουλο προέλευσης Πολωνίας.

Οι Ελληνικές αρχές ενημέρωσαν χθες 22 Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF), για σοβαρό κίνδυνο από κατεψυγμένα μπούτια κοτόπουλου. Η δειγματοληψία έγινε από την ίδια την εταιρεία στις 18 Νοεμβρίου και μετά από αναλύσεις εντοπίστηκε το παθογόνο βακτήριο Salmonella Enteritidis. Το κοτόπουλο είναι προέλευσης Πολωνίας και έχει ήδη αποσυρθεί από την αγορά. Ωστόσο δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες σχετικά με την ονομασία του προϊόντος και τον διανομέα.  

- Advertisement -

Η Πολωνία είναι ο κορυφαίος παραγωγός κοτόπουλου στην Ευρώπη και έχει κατηγορηθεί πολλάκις για μόλυνση και πρόκληση τροφιμογενών ασθενειών, κατηγορίες που η ίδια υποστηρίζει ότι είναι αβάσιμες. Η Βρετανία είχε απειλήσει μάλιστα, ότι θα απαγορεύσει την εισαγωγή πουλερικών από την Πολωνία  μετά τα χιλιάδες κρούσματα σαλμονέλας και με ένα μακροσκελές έγγραφο η Πολωνία υποστήριξε πως  το πολωνικό κρέας πουλερικών ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι ασφαλές, καθώς η όλη διαδικασία είναι πολύ αυστηρή τόσο από τους κρατικούς φορείς όσο και από τα υψηλά πρότυπα της ΕΕ.

Όσον αφορά στις πολλαπλές ειδοποιήσεις RASFF για επικίνδυνα Πολωνικά κοτόπουλα, όπως και η τωρινή της Ελλάδας αυτές οφείλονται στον μεγάλο όγκο παραγωγής, σύμφωνα με τους Πολωνούς. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) είχε προειδοποιήσει  για τα περισσότερα από 330 κρούσματα ανθρώπινης σαλμονέλας από μολυσμένα πουλερικά το 2023. Τα περισσότερα από τα μολυσμένα δείγματα, προέρχονταν από την Πολωνία. Να σημειωθεί ότι μόνο το 2020 το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα της ΕΕ (RASFF) δέχθηκε 190 αναφορές για κοτόπουλα από την Πολωνία

Η Salmonella Enteritidis είναι το κύριο τροφιμογενές παθογόνο που μεταδίδεται κυρίως από το μολυσμένο κρέας κοτόπουλου και τα αυγά και είναι ο πιο κοινός ορότυπος της Salmonella που απομονώνεται από περιπτώσεις τροφιμογενούς γαστρεντερίτιδας σε όλο τον κόσμο. Τα κοτόπουλα είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος ξενιστής δεξαμενής για τη Salmonella Enteritidis και οι μελέτες απόδοσης πηγής έχουν καθορίσει ότι τα μολυσμένα πουλερικά και τα προϊόντα πουλερικών είναι οι κύριες πηγές μόλυνσης του ανθρώπου.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα