cibum team
Το Bowtie είναι ένα απλό οπτικό εργαλείο που καθιστά εύκολη την επικοινωνία κινδύνου, ενισχύοντας την κουλτούρα της ασφάλειας των τροφίμων και τον εντοπισμό εμποδίων για τη διαχείριση των αλλεργιογόνων.
Καθώς η παγκοσμιοποίηση δίνει μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των πρώτων υλών και των τελικών προϊόντων και καθώς οι κανονιστικές απαιτήσεις αυξάνονται σε πολυπλοκότητα, ήρθε η ώρα για τις επιχειρήσεις στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών να ενισχύσουν τις αξιολογήσεις επικινδυνότητας HACCP με το Bowtie για καλύτερη επικοινωνία κινδύνου.
Για δεκαετίες, οι επιχειρήσεις στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών οδήγησαν το σύστημα διαχείρισης κινδύνων, θέτοντας μέτρα ελέγχου τα οποία επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στην ικανοποίηση των απαιτήσεων HACCP. Κατά συνέπεια, μερικές μικρές και απροσδόκητες αστοχίες μπορεί να μην έχουν εντοπιστεί μέχρι να εξελιχθούν σε μεγάλα ζητήματα.
Δεδομένου ότι καμία επιχείρηση δεν θέλει να αντιμετωπίσει περιστατικά που μπορεί να είναι επιζήμια για την ουσία και την εικόνα της επωνυμίας τους, άλλοι κλάδοι πέρασαν επιτυχώς πέρα από τις παραδοσιακές μεθόδους διαχείρισης κινδύνων της κανονιστικής συμμόρφωσης σε έναν συνολικό έλεγχο διαχείρισης κινδύνου χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Bowtie.
Αυτή η μέθοδος βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο κάθε προσδιορισμένος κίνδυνος μπορεί να επηρεάσει τις λειτουργίες, τη συμμόρφωση, τους πελάτες και τους εργαζόμενους σε κάθε στάδιο των εργασιών.
Η ικανότητα εντοπισμού πιθανών κινδύνων που πρέπει να ξεπεραστούν ή να αντισταθμιστούν, αλλά και να τους γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων, αποτελεί τον πυρήνα της μελλοντικής επιτυχίας μιας επιχείρησης.
Επιτυγχάνοντας προληπτική διαχείριση κινδύνου σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής του προϊόντος, όχι μόνο η επιχείρησή θα πληροί τις νομικές απαιτήσεις, αλλά θα βελτιωθεί επίσης ολόκληρο το σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων (συμπεριλαμβανομένου του HACCP). Απεικονίζοντας πού μπορεί να χαθεί ο έλεγχος των κινδύνων, το Bowtie βοηθά στην ενίσχυση των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων παρέχοντας ένα επιπλέον επίπεδο ευρωστίας.
Πηγή: Campden BRI food and drink innovation