cibum Team
Χρειάστηκε πολύς χρόνος και μεγάλη προσπάθεια από όσους γνωρίζουν την σημασία της Ασφάλειας Τροφίμων σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ύπαρξης, υγείας και ευημερίας για να ευαισθητοποιηθούν όχι μόνο οι υψηλά ιστάμενοι αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα. Τελικά κάτι άρχισε να κινείται, όπως αποδεικνύεται από τις εκδηλώσεις, συναντήσεις, ομιλίες, αναρτήσεις, προωθητικές ενέργειες, την 3η παγκόσμια ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων στις 7 του περασμένου Ιουνίου.
Το Cibum.gr στις 7 Ιουνίου σε ένα μεγάλο αφιέρωμα, φιλοξένησε δηλώσεις και θέσεις από Έλληνες Food experts, και όχι μόνο σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της Ελληνικής κοινής γνώμης, για τη σπουδαιότητα της Ασφάλειας Τροφίμων στην υγεία και την κοινωνική ευημερία.
Η διεθνής κινητοποίηση
Πάνω από 300 εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 90 χώρες σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία.
Διεθνείς οργανισμοί, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ακαδημαϊκοί και ιδιώτες οργάνωσαν συναντήσεις για να σηματοδοτήσουν την ημέρα που προωθείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Το θέμα της ετήσιας ημέρας στις 7 Ιουνίου ήταν « Ασφαλές φαγητό τώρα για ένα υγιές αύριο». Λόγω της πανδημίας οι περισσότερες εκδηλώσεις ήταν διαδικτυακές. Η ιδέα για μια τέτοια ημέρα τέθηκε σε μια σύνοδο της Επιτροπής Codex Alimentarius το 2016 και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2018.
Στις 7 Ιουνίου συνολικά, έλαβαν χώρα 4.050 tweets για την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων, 6.403 retweets, 3.114 likes και 681 απαντήσεις από 4.194 λογαριασμούς Twitter το 2021. Σύμφωνα με το Facebook, 24.000 άτομα δημοσίευσαν σχετικά θέματα στις 7 Ιουνίου.
Προ-και μετά δράση WFSD
Μια καμπάνια ξεκίνησε τον Φεβρουάριο με ζωντανή μετάδοση στο YouTube, το Twitter και το LinkedIn, με ιστορίες από όλο τον κόσμο. Ένας οδηγός για την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων δημοσιεύτηκε ένα μήνα αργότερα σε έξι γλώσσες .
Το Διεθνές Δίκτυο Αρχών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (INFOSAN) φιλοξένησε τρία διαδικτυακά σεμινάρια στα τέλη Απριλίου. Αυτές οι συνεδρίες διάρκειας 30 λεπτών-παρουσιάστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά-προσέλκυσαν περισσότερα από 100 μέλη και οι ηχογραφήσεις έλαβαν περισσότερες από 150 προβολές.
Οι Γενικοί Διευθυντές και οι κύριοι επιστήμονες του FAO και του ΠΟΥ γιόρτασαν την ημέρα με θέματα που καλύπτονται, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της επιστήμης και της σημασίας της τεχνολογίας .
Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα Συστήματα Τροφίμων τον Σεπτέμβριο, ο ΠΟΥ φιλοξένησε μια σειρά συνομιλιών για την υγεία τον Ιούνιο σχετικά με το ρόλο της ασφάλειας των τροφίμων στο ευρύτερο σύστημα τροφίμων. Αυτές περιελάμβαναν μια διαδικτυακή συζήτηση σχετικά με τα σχέδια του ΠΟΥ να συμπεριλάβει την ασφάλεια των τροφίμων ως δείκτη στόχου αειφόρου ανάπτυξης .
Ο Markus Lipp, ανώτερος αξιωματικός για την ασφάλεια των τροφίμων στον FAO, δήλωσε ότι όπου τα τρόφιμα δεν είναι ασφαλή, η πείνα θα επιμείνει.
«Όπου τα τρόφιμα δεν είναι ασφαλή, οι άνθρωποι-ειδικά τα παιδιά-δεν θα φτάσουν ποτέ στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους καθώς η υγεία και η ευημερία θα παραμείνουν απρόσιτα. Όπου τα τρόφιμα δεν είναι ασφαλή, οι αγρότες και οι παραγωγοί τροφίμων δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στις διεθνείς αγορές. Μετά τον αέρα και το νερό, η τροφή είναι η τρίτη πιο βασική και επείγουσα ανθρώπινη ανάγκη. Και για να διασφαλίσουμε ότι το φαγητό μας είναι ασφαλές, κάθε άτομο πρέπει να κάνει το καθήκον του κάθε μέρα», είπε.
Ο Αναπληρωτής Επίτροπος για την Πολιτική Τροφίμων και Ανταπόκρισης στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, Frank Yiannas, συμμετείχε στην 24ωρη ζωντανή εκδήλωση της Εθνικής Ένωσης Περιβαλλοντικής Υγείας (NEHA) που συνδιοργανώθηκε με την Environmental Health Australia (EHA)
Οι φοιτητές και το προσωπικό του Ινστιτούτου Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Κάνσας ετοίμασαν ένα podcast και ένα βίντεο σχετικά με τη σημασία της ασφάλειας των τροφίμων.
Στην Αφρική, ο FAO, ο ΠΟΥ, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) και η Συντονιστική Επιτροπή FAO/WHO για την Αφρική (CCAFRICA) φιλοξένησαν ένα webinar.
Με βάση τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκαν το 2015, 91 εκατομμύρια Αφρικανοί αρρωσταίνουν κάθε χρόνο από τροφιμογενείς ασθένειες και 137.000 πεθαίνουν.
Το Υπουργείο Υγείας του Κατάρ φώτισε το κτίριό του με πορτοκαλί χρώμα ως εικαστικό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας των Τροφίμων.
Το Περιφερειακό Γραφείο FAO για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (RLC), ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO), το Διαμερικανικό Ινστιτούτο Συνεργασίας για τη Γεωργία (IICA), ο Διεθνής Περιφερειακός Οργανισμός Γεωργικής Υγείας (OIRSA) και ο Συντονισμός FAO/WHO Η Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CCLAC) διοργάνωσε ένα διήμερο webinar με 3.800 συμμετέχοντες.
Στην περιοχή Ασίας -Ειρηνικού, ο FAO, το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), το WFP, ο ΠΟΥ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE) πραγματοποίησαν μια συνάντηση στην οποία συμμετείχαν περίπου 800 συμμετέχοντες από 69 χώρες.
Το Περιφερειακό Γραφείο FAO για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία και το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη φιλοξένησαν ένα διαδικτυακό σεμινάριο για την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων με τον Χανς Κλούγκε, περιφερειακό διευθυντή του ΠΟΥ στην Ευρώπη, ο οποίος χαρακτήρισε τον αριθμό των ανθρώπων που αρρωσταίνουν ή πεθαίνουν από μη ασφαλή τρόφιμα «συγκλονιστικό» και «απαράδεκτο» .
Η Luz Maria De-Regil, επικεφαλής μονάδας, στα συστήματα τροφίμων στον ΠΟΥ, είπε ότι το μέγεθος της επιβάρυνσης για τη δημόσια υγεία από τροφιμογενείς ασθένειες είναι συγκρίσιμο με αυτό της ελονοσίας ή του HIV AIDS.
«Όταν βελτιώνεται η ασφάλεια των τροφίμων, μειώνεται η πείνα και ο υποσιτισμός. Όταν τα τρόφιμα είναι ασφαλή, τα παιδιά λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για υγιή ανάπτυξη. Όταν αποτρέπονται οι τροφιμογενείς ασθένειες, τα παιδιά και οι ενήλικες χάνουν λιγότερες ημέρες στο σχολείο και την εργασία, βελτιώνοντας το παρόν και το μέλλον των δυνατοτήτων τους».
Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων στοχεύει στη δημιουργία αλλαγών σε παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Οι προσπάθειες θα ενισχυθούν με τις επικαιροποιημένες στρατηγικές FAO και WHO για την ασφάλεια των τροφίμων, οι οποίες σχεδιάστηκαν για το επόμενο έτος, για να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στα τρέχοντα και αναδυόμενα ζητήματα και να μειώσουν το βάρος των τροφιμογενών ασθενειών.