Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
25 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Χρήση βακτηριοφάγων για την πρόληψη της σαλμονέλωσης

ΑρχικήΝέαΕπιστήμη: Χρήση βακτηριοφάγων για την πρόληψη της σαλμονέλωσης
spot_img

cibum team

Η σαλμονέλωση που προκαλείται από το βακτήριο Salmonella είναι η  πιο συνηθισμένη μόλυνση από τρόφιμα, και παραμένει παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, με πάνω από 600 εκατομμύρια λοιμώξεις και 400.000 θανάτους κάθε χρόνο. Η χρήση αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια επιδημιών ενέχει τον κίνδυνο αντίστασης. Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Παστέρ απέδειξαν ότι οι βακτηριοφάγοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προφυλακτική θεραπεία.

Το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για Escherichia coli , Shigella και Salmonella (CNR, στα γαλλικά) στο Institut Pasteur απομονώνει περίπου 10.000 περιπτώσεις σαλμονέλας στη Γαλλία κάθε χρόνο. Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι ασθενείς με ανοσοκατεσταλμένο οργανισμό κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν σοβαρές μορφές γαστρεντερίτιδας, με πιθανό θάνατο. Τα αντιβιοτικά εξακολουθούν να συνταγογραφούνται συνήθως σε αυτούς τους ασθενείς.

Η χρήση αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια επιδημιών μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση

Οι εστίες σαλμονέλωσης που προκαλούνται από την εξάπλωση μολυσμένων τροφίμων (αυγά, γάλα, κρέας) μπορούν γρήγορα να οδηγήσουν σε υψηλά ποσοστά μόλυνσης (224.000 περιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1994 και 25.000 περιπτώσεις στη Γαλλία το 1985). Σε τέτοιες καταστάσεις, η μαζική συνταγογράφηση αντιβιοτικών είναι μια πιθανή επιλογή, αν και αυτό συνεπάγεται κίνδυνο επιλογής στελεχών ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Βακτηριοφάγοι: μια πιθανή θεραπεία για την πρόληψη της μόλυνσης

Δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία προφυλακτική θεραπεία (χορηγούμενη για την πρόληψη της μόλυνσης) ικανή να αντιμετωπίσει ενεργά την εξάπλωση της σαλμονέλας . Οι παραδοσιακές οδηγίες τείνουν να εστιάζουν στην υγιεινή και στο σωστό μαγείρεμα των τροφίμων. Οι βακτηριοφάγοι (ιοί που μολύνουν βακτήρια) μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της σαλμονέλωσης όταν χορηγηθούν πριν από την εμφάνιση της λοίμωξης. Αυτή η διαδικασία αποδείχθηκε πρόσφατα σε πειράματα που διεξήχθησαν από το Bacteriophage, Bacterium, Host Laboratory με επικεφαλής τον Laurent Debarbieux στο Institut Pasteur. Επιπλέον, λόγω της υψηλής ειδικότητάς τους, οι βακτηριοφάγοι στοχεύουν μόνο σε ορισμένα βακτήρια. Κατά συνέπεια, δεν επηρεάζουν αρνητικά την εντερική μικροβίωση, ένα εύρημα που αποκαλύφθηκε από τη μελέτη.

Μια μελέτη που ανοίγει το δρόμο για νέες εφαρμογές βακτηριοφάγων

Αυτή η έρευνα παρέχει τη βάση για την ανάπτυξη μιας προφυλακτικής θεραπείας χωρίς σημαντικές παρενέργειες. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το όριο του πεδίου που προσφέρουν οι βακτηριοφάγοι: “Η εργασία μας αποκάλυψε επίσης ότι οι βακτηριοφάγοι, οι οποίοι θεωρούνται όλο και περισσότερο ως θεραπεία τελευταίας ανάγκης για ασθενείς που έχουν μολυνθεί από πολλαπλά βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, μπορούν επίσης να είναι χρήσιμα για την πρόληψη μεγάλων λοιμώξεων » , σχολιάζει ο Laurent Debarbieux.

Μια άλλη πιθανή χρήση θα μπορούσε να είναι η χορήγηση βακτηριοφάγων στο προσωπικό που εργάζεται σε επαφή με ζώα που ενδέχεται να μεταφέρουν σαλμονέλα ή άτομα που ταξιδεύουν σε περιοχές όπου η συχνότητα εμφάνισης σαλμονέλωσης παραμένει υψηλή. Ελεγχόμενες μελέτες πεδίου θα είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη τέτοιων μελλοντικών εφαρμογών.

Πηγή: Institut Pasteur

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Η σήψη μπορεί να είναι μια δαπανηρή συνέπεια των τροφιμογενών ασθενειών – Στην κορυφή Shigella και Τοξόπλασμα

Μερικές φορές οι τροφιμογενείς λοιμώξεις από βακτήρια, ιούς ή παράσιτα μπορούν να οδηγήσουν σε σήψη, οδηγώντας σε σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές.

Καινοτομία: Ήρθε η πρώτη στον κόσμο ανακυκλώσιμη χάρτινη συσκευασία για κατεψυγμένα τρόφιμα

Η εταιρεία Parkside συνεργάστηκε με την αλυσίδα super market Iceland για να παραδώσει μία από τις πρώτες χάρτινες ανακυκλώσιμες λύσεις συσκευασίας στον κόσμο για κατεψυγμένα τρόφιμα.

Τέλος η “περίοδος χάριτος” για το διοξείδιο του τιτανίου – Πότε ένα τρόφιμο μπορεί να περιέχει το πρόσθετο;

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2022/63 περιλάμβανε μια εξάμηνη μεταβατική περίοδο, ώστε να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις τροφίμων να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση αυτού του προσθέτου τροφίμων, η οποία έληξε στις 7 Αυγούστου 2022.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα