Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
8.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

10 χώρες ενημερώθηκαν για επικίνδυνο ρυζέλαιο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων10 χώρες ενημερώθηκαν για επικίνδυνο ρυζέλαιο
spot_img

Υψηλή περιεκτικότητα σε αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων.

Συναγερμός σε 10 χώρες σήμανε μέσω του Ευρωπαϊκού συστήματος Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα τρόφιμα, RASFF, για ρυζέλαιο προέλευσης Ταϊλάνδης που διανέμεται στην Ευρώπη μέσω Ολλανδίας.

Το RASFF ενημέρωσε Αυστρία Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία και Ελβετία για την παρουσία αρωματικών υδρογονανθράκων ορυκτελαίων, MOSH και MOAH.

Το έλαιο ρυζιού είναι το έλαιο που εξάγεται από το σκληρό εξωτερικό καφέ περίβλημα του ρυζιού. Λόγω του υψηλού σημείου καπνού του, είναι χρήσιμο για μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία και χρησιμοποιείται συχνά σε διάφορες κουζίνες των χωρών της Νότιας και Ανατολικής Ασίας αλλά πλέον, και σε χώρες της Ευρώπης. Εκτός από τις μαγειρικές του χρήσεις και τη μοναδική του γεύση, το έλαιο πίτουρου ρυζιού έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία που υποστηρίζονται από έρευνες.

Το ΑΟΚ για αρωματικούς υδρογονάνθρακες σε λίπη και έλαια, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ του 2022, είναι 2 mg/kg. Στο έλαιο ρυζιού βρέθηκε MOSH 21,7 mg/kg και MOAH 10,9 mg/Kg.

Οι υδρογονάνθρακες του ορυκτελαίου μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα μέσω της παρουσίας τους σε συσκευασίες τροφίμων, εξοπλισμό επεξεργασίας και πρόσθετα τροφίμων. Οι συσκευασίες τροφίμων από χαρτί και χαρτόνι είναι ιδιαίτερα γνωστό ότι περιέχουν συχνά υψηλά επίπεδα αυτών των ενώσεων, οι οποίες προέρχονται από μελάνια εφημερίδων με βάση το ορυκτέλαιο, μη διατροφικής χρήσης. Τα μείγματα ορυκτελαίων μπορεί να έχουν ποικίλα επίπεδα τοξικότητας, με το MOAH να είναι το πιο τοξικό λόγω της μεταλλαξιογένεσης και της καρκινογόνου δράσης του.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο