Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακαλείται κάπαρη που μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνακαλείται κάπαρη που μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση
spot_img

Η αλλαντίαση έχει θανατηφόρο έκβαση στο 5-10% των περιπτώσεων.

Το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας η οποία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων αλλαντίασης στην Ευρώπη, ανακοίνωσε την ανάκληση κάπαρης που είναι μολυσμένη με την τοξίνη Clostridium botulinum.

- Advertisement -

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια και σοβαρή νευρολογική ασθένεια. Μπορεί να αποβεί θανατηφόρος στο 5-10% των περιπτώσεων. Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridium botulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του, ώστε να καταστραφεί η τοξίνη. Η τοξίνη παράγεται, σε τρόφιμα κονσερβοποιημένα, συσκευασμένα σε κενό, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε θερμικά επεξεργασμένα τρόφιμα που δεν έχουν ψυχθεί κατάλληλα, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120°C για 10 λεπτά ή περισσότερο).

Η κάπαρη που ανακλήθηκε στην Ιταλία.

Το προϊόν που ανακλήθηκε είναι πατέ κάπαρη Salina με μέντα και αμύγδαλα με την επωνυμία Mentuccia, που πωλείται σε βάζα των  180 γραμμαρίων, με αριθμό παρτίδας PC138/24 και ημερομηνία ανάλωσης καλύτερα πριν από 08/2026.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο μία Ιταλίδα πέθανε από αλλαντίαση  όταν κατανάλωσε έτοιμη σούπα. Το Υπουργείο Υγείας της χώρας, μετά από αυτό, αξιολόγησε την ασφάλεια έτοιμων προϊόντων σούπας και παρείχε συστάσεις για τη μείωση του κινδύνου αλλαντίασης, ενώ η εισαγγελία της Ρώμης ξεκίνησε έρευνα για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια εναντίον της εταιρείας παραγωγής της σούπας.

Στην Ελλάδα τα κρούσματα αλλαντίασης δεν είναι σπάνια. Τον Μάρτιο του 2022 μία 45χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση και η 77χρονη μητέρα της νοσηλεύτηκε στο Κιάτο, ενώ τον Νοέμβριο του 2022, ο ΕΟΔΥ σήμανε συναγερμό για δύο σοβαρά περιστατικά αλλαντίασης στην Αττική, από κονσερβοποιημένα σπαράγγια.

Το 2023 μια ακόμα ελληνίδα έχασε τη ζωή της όταν ένα μεγάλο ξέσπασμα αλλαντίασης από μαριναρισμένες σαρδέλες στο Μπορντό της Γαλλίας που είχε σαν αποτέλεσμα τη δηλητηρίαση 16 ατόμων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο