Η αλλαντίαση έχει θανατηφόρο έκβαση στο 5-10% των περιπτώσεων.
Το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας η οποία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων αλλαντίασης στην Ευρώπη, ανακοίνωσε την ανάκληση κάπαρης που είναι μολυσμένη με την τοξίνη Clostridium botulinum.
Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια και σοβαρή νευρολογική ασθένεια. Μπορεί να αποβεί θανατηφόρος στο 5-10% των περιπτώσεων. Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridium botulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του, ώστε να καταστραφεί η τοξίνη. Η τοξίνη παράγεται, σε τρόφιμα κονσερβοποιημένα, συσκευασμένα σε κενό, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε θερμικά επεξεργασμένα τρόφιμα που δεν έχουν ψυχθεί κατάλληλα, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120°C για 10 λεπτά ή περισσότερο).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα προειδοποίηση από τις Αρχές για το συστατικό που έχουμε όλοι στην κουζίνα και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το Ελληνικό σουβλατζίδικο που μπήκε στο “στόχαστρο” Βρετανών επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κίνδυνος σαλμονέλας σε ταχίνι και χαλβά

Το προϊόν που ανακλήθηκε είναι πατέ κάπαρη Salina με μέντα και αμύγδαλα με την επωνυμία Mentuccia, που πωλείται σε βάζα των 180 γραμμαρίων, με αριθμό παρτίδας PC138/24 και ημερομηνία ανάλωσης καλύτερα πριν από 08/2026.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Quad-Demic: Το κοκτέιλ των τεσσάρων ιών που ανησυχεί τους επιδημιολόγους – Πότε αναμένεται ύφεση
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο μία Ιταλίδα πέθανε από αλλαντίαση όταν κατανάλωσε έτοιμη σούπα. Το Υπουργείο Υγείας της χώρας, μετά από αυτό, αξιολόγησε την ασφάλεια έτοιμων προϊόντων σούπας και παρείχε συστάσεις για τη μείωση του κινδύνου αλλαντίασης, ενώ η εισαγγελία της Ρώμης ξεκίνησε έρευνα για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια εναντίον της εταιρείας παραγωγής της σούπας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εργάτρια σε εργοστάσιο ζάχαρης έπεσε μέσα στον εξοπλισμό παραγωγής και κατακρεουργήθηκε – Η εταιρεία πούλησε τα προϊόντα!
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Τεμαχισμένα μπαλάκια του γκολφ σε τσιπς και κροκέτες πατάτας – Οι γελοίες δικαιολογίες των παρασκευαστών
Στην Ελλάδα τα κρούσματα αλλαντίασης δεν είναι σπάνια. Τον Μάρτιο του 2022 μία 45χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση και η 77χρονη μητέρα της νοσηλεύτηκε στο Κιάτο, ενώ τον Νοέμβριο του 2022, ο ΕΟΔΥ σήμανε συναγερμό για δύο σοβαρά περιστατικά αλλαντίασης στην Αττική, από κονσερβοποιημένα σπαράγγια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να διορθώσω το φαγητό στο οποίο έπεσε πολύ αλάτι;
Το 2023 μια ακόμα ελληνίδα έχασε τη ζωή της όταν ένα μεγάλο ξέσπασμα αλλαντίασης από μαριναρισμένες σαρδέλες στο Μπορντό της Γαλλίας που είχε σαν αποτέλεσμα τη δηλητηρίαση 16 ατόμων.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.