Τα προϊόντα που ανακαλούνται πωλούνται σε γνωστά σούπερ μάρκετ
Ο Σουηδικός Οργανισμός Τροφίμων προχώρησε στην ανάκληση τριών προϊόντων της μάρκας Sevan μετά την ενημέρωση της εταιρείας ότι μπορείν αν είναι μολυσμένα με σαλμονέλας:
Πρόκειται για τα προϊόντα:

- Πάστα σουσαμιού ταχινιού 200 γρ., με ημερομηνίες λήξης μεταξύ 01/08/2026 – 20/02/2026
- Χαλβάς 400 γρ με γεύση Βανίλια, με ημερομηνία λήξεως 18/01/2026
- Χαλβάς με γεύση φιστίκι 400 γρ., με ημερομηνία λήξης 23/01/2026
Από αυτά τα προϊόντα, το ταχίνι έχει κυκλοφορήσει σε όλα τα καταστήματα της μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Kesko. Τα ημικατεργασμένα προϊόντα πωλούνται σε καταστήματα ιδιωτικών επιχειρηματιών στην περιοχή Turku και στο Jyväskylä.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχει ξεκινήσει ανάκληση των προϊόντων από την αγορά και οι καταναλωτές δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα προϊόντα από τις εν λόγω παρτίδες. Μπορούν να τα επιστρέψουν στα καταστήματα που τα αγόρασαν για πλήρη επιστροφή χρημάτων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή! Ανακαλείται δημοφιλής μπαταρία κουζίνας (βρύση) – Απελευθερώνει επικίνδυνη ποσότητα μολύβδου
Σαλμονέλα: Τα συμπτώματα που πολλοί μπερδεύουν με γαστρεντερίτιδα
Πολλά άτομα με μόλυνση από σαλμονέλα δεν έχουν συμπτώματα. Άλλοι αναπτύσσουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακές κράμπες μέσα σε 8-72 ώρες. Οι περισσότεροι υγιείς γενικότερα άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς ειδική θεραπεία. Οι περισσότερες μολύνσεις σαλμονέλας μπορεί να παρερμηνευθούν αρχικά ως γαστρεντερίτιδα.
Μια τυπική λοίμωξη από σαλμονέλα εκδηλώνεται με ναυτία, πιθανό έμετο, κοιλιακό άλγος, πυρετό και διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες, ακόμη και χωρίς ιατρική θεραπεία. Όμως ειδικά σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, η διάρροια μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή αφυδάτωση του σώματος ή σε γενική μόλυνση του σώματος. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το Ελληνικό σουβλατζίδικο που μπήκε στο “στόχαστρο” Βρετανών επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να διορθώσω το φαγητό στο οποίο έπεσε πολύ αλάτι;
Μερικοί τύποι βακτηρίων της σαλμονέλας οδηγούν σε τυφοειδή πυρετό, μια ασθένεια που σε κάποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται θανατηφόρα και είναι πιο συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.