Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κίνδυνος σαλμονέλας σε ταχίνι και χαλβά

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΚίνδυνος σαλμονέλας σε ταχίνι και χαλβά
spot_img

Τα προϊόντα που ανακαλούνται πωλούνται σε γνωστά σούπερ μάρκετ

Ο Σουηδικός Οργανισμός Τροφίμων προχώρησε στην ανάκληση τριών προϊόντων της μάρκας Sevan μετά την ενημέρωση της εταιρείας ότι μπορείν αν είναι μολυσμένα με σαλμονέλας:

Πρόκειται για τα προϊόντα:

- Advertisement -
  • Πάστα σουσαμιού ταχινιού 200 γρ., με ημερομηνίες λήξης μεταξύ 01/08/2026 – 20/02/2026
  • Χαλβάς 400 γρ με γεύση Βανίλια, με ημερομηνία λήξεως 18/01/2026
  • Χαλβάς με γεύση φιστίκι 400 γρ., με ημερομηνία λήξης 23/01/2026

Από αυτά τα προϊόντα, το ταχίνι έχει κυκλοφορήσει σε όλα τα καταστήματα της μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Kesko. Τα ημικατεργασμένα προϊόντα πωλούνται σε καταστήματα ιδιωτικών επιχειρηματιών στην περιοχή Turku και στο Jyväskylä.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχει ξεκινήσει ανάκληση των προϊόντων από την αγορά και οι καταναλωτές δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα προϊόντα από τις εν λόγω παρτίδες. Μπορούν να τα επιστρέψουν στα καταστήματα που τα αγόρασαν για πλήρη επιστροφή χρημάτων.

Σαλμονέλα: Τα συμπτώματα που πολλοί μπερδεύουν με γαστρεντερίτιδα

Πολλά άτομα με μόλυνση από σαλμονέλα δεν έχουν συμπτώματα. Άλλοι αναπτύσσουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακές κράμπες μέσα σε 8-72 ώρες. Οι περισσότεροι υγιείς γενικότερα άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς ειδική θεραπεία. Οι περισσότερες μολύνσεις σαλμονέλας μπορεί να παρερμηνευθούν αρχικά ως γαστρεντερίτιδα.

Μια τυπική λοίμωξη από σαλμονέλα εκδηλώνεται με ναυτία, πιθανό έμετο, κοιλιακό άλγος, πυρετό και διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες, ακόμη και χωρίς ιατρική θεραπεία. Όμως ειδικά σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, η διάρροια μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή αφυδάτωση του σώματος ή σε γενική μόλυνση του σώματος. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό.

Μερικοί τύποι βακτηρίων της σαλμονέλας οδηγούν σε τυφοειδή πυρετό, μια ασθένεια που σε κάποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται θανατηφόρα και είναι πιο συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο