Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επείγουσα προειδοποίηση από τις Αρχές, για το συστατικό που έχουμε όλοι στην κουζίνα και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΕπείγουσα προειδοποίηση από τις Αρχές, για το συστατικό που έχουμε όλοι στην κουζίνα και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
spot_img

Ειδικοί στον τομέα της υγείας, εξέδωσαν επείγουσα προειδοποίηση για ένα συστατικό που χρησιμοποιούμε σε πολλά πιάτα και είναι “υπεράνω πάσης υποψίας”.

Οι κύβοι καρυκευμάτων, που χρησιμοποιούνται για επιπλέον γεύση, είναι συνήθως από τα προϊόντα που μπαίνουν πρώτα στο καλάθι του σούπερ μάρκετ. Όμως οι περισσότεροι υποτιμούμε τα επίπεδα αλατιού που μπορεί να περιέχουν.

- Advertisement -

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσαν επείγουσα προειδοποίηση για «υπερβολικές» ποσότητες αλατιού σε κύβους ζωμών και μυρωδικών, που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με έρευνα, κάποιοι από αυτούς αποτελούνται από σχεδόν 50 τοις εκατό αλάτι και περιέχουν σχεδόν όσο το ημερήσιο μέγιστο που συνιστάται από το NHS .

Δημοφιλείς μάρκες, όπως η Oxo και η Knorr, λένε ότι κάθε κύβος μπορεί να καρυκεύσει τέσσερα ή περισσότερα ξεχωριστά γεύματα. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η έλλειψη γνώσης σχετικά με το επίπεδο αλατιού σημαίνει ότι οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε κάθε κύβo μόνο για ένα ή δύο γεύματα.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, με κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Μια μελέτη του 2017 από το British Heart Foundation διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περίπου 14 γραμμάρια αλάτι καθημερινά είχαν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από 7 γραμμάρια.

Άλλοι κίνδυνοι για την υγεία από το πολύ αλάτι περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, συνεχή ανάγκη για ούρηση και οίδημα, που προκαλεί πρήξιμο των χεριών και των ποδιών.

Το NHS συνιστά ότι οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 6 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, περίπου μία κουταλιά της σούπας δηλαδή. Αλλά ένας κύβος ζωμού βοείου κρέατος 10 γραμμάρια Aldi περιέχει λίγο περισσότερο από 4 γραμμάρια αλατιού, σχεδόν όσο μια ολόκληρη μέρα. Οι κύβοι ζωμού κοτόπουλου Knorr περιέχουν περισσότερα από 4 γραμμάρια αλατιού, που αποτελεί σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των συστατικών του.

«Το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού που καταναλώνουμε προέρχεται από κρυφές πηγές, όπως οι κύβοι από ζωμό», λέει ο διατροφολόγος Rob Hudson από το Λονδίνο. «Η σήμανση σε αυτά τα προϊόντα μπορεί επίσης να προκαλέσει μεγάλη σύγχυση, καθώς η περιεκτικότητα σε αλάτι που ισχυρίζονται ότι περιέχουν είναι για μια μερίδα πολύ μικρότερη από αυτή που καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι».

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα προϊόντα περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες εξαιρετικά επεξεργασμένων συστατικών. Η αυξανόμενη έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που καταναλώνουν δίαιτες πλούσιες σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, γνωστά και ως UPFs, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και Αλτσχάιμερ.

Οι κύβοι βοείου κρέατος Oxo – που ο καθένας έχει περισσότερα από 3 γραμμάρια αλατιού – περιέχουν επίσης έναν αριθμό UPFs όπως γουταμινικό μονονάτριο, γουανυλικό δινάτριο, καραμέλα αμμωνίας και αρωματικές ύλες.

«Να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των συστατικών», προειδοποιεί ο Hudson.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα