Οι έγκυες γυναίκες καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τυχόν συμπτώματα
Μολυσμένο πατσά με Listeria monocytogenes ανακαλεί η Γαλλία από τα ψυγεία της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Auchan Supermarché.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης τα άτομα που έχουν καταναλώσει το «προϊόν» και παρουσιάζουν πυρετό, μεμονωμένα ή μαζί με πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα, καλούνται να συμβουλευτούν το γιατρό τους και να αναφέρουν στους γιατρούς ότι το έχουν καταναλώσει. Μερικές φορές μπορεί επίσης να εμφανιστούν σοβαρές μορφές με νευρολογικές επιπλοκές και μητρική ή εμβρυϊκή βλάβη σε έγκυες γυναίκες.
Οι έγκυες γυναίκες καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτά τα συμπτώματα. Η λιστερίωση είναι μια ασθένεια που μπορεί να είναι σοβαρή και έχει περίοδο επώασης έως και οκτώ εβδομάδες.
Δείτε επίσης: Παιδί το νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών – Προληπτικός έλεγχος σε παιδιά και φροντιστές του παιδικού σταθμού που πήγαινε
Στην αγορά και επικίνδυνος πατσάς που μπορεί να προκαλέσει διάτρηση στομάχου
Πριν από λίγους μήνες οι αρχές της Ιταλίας ανακάλεσαν από την αγορά δύο προϊόντα πατσά που παράγονται από την εταιρεία Caisa Alimentare με έδρα την Πίζα. Ο λόγος της ανάκλησης ήταν ότι τα προϊόντα ενέχουν «κίνδυνο σοβαρής βλάβης στο πεπτικό σύστημα» από την παρουσία pH μεγαλύτερου από 11.
Ο πατσάς είναι ένας τύπος βρώσιμων παραπροϊόντων από το στομάχι διαφόρων εξημερωμένων ζώων φάρμας, συνηθέστερα στομάχι βοοειδών. Ο πατσάς συνήθως φτιάχνεται μόνο από τους τρεις πρώτους θαλάμους του στομάχου των βοοειδών.
- Δείτε επίσης: Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αποκάλυψαν οι νέοι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ
Μια μέθοδος για την επεξεργασία του πατσά περιλαμβάνει τον καθαρισμό του πατσά με τουλάχιστον ένα λευκαντικό και τουλάχιστον ένα αλκαλικό υλικό για τη βελτίωση της εμφάνισης του και την επαφή του κατεργασμένου πατσά με ένα αλκαλικό δομικό υλικό σε θερμοκρασία περίπου 43°C έως 70°C. Μετά τη διαδικασία εξευγενισμού, ο πατσάς υποβάλλεται σε μια διαδικασία αλκαλικής πλύσης με πλύσιμο με ένα διάλυμα που περιλαμβάνει ένα αλκαλικό δομικό για να αυξήσει το επιφανειακό pH του. Το αλκαλικό δομικό μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε αλκαλική ένωση, συμπεριλαμβανομένων, αλλά χωρίς περιορισμό, υδροξείδιο του νατρίου (καυστική σόδα), υδροξείδιο καλίου (καυστική ποτάσα), υδροξείδιο ασβεστίου, υδροξείδιο μαγνησίου, φωσφορικό τρινάτριο, μεταπυριτικό νάτριο ή συνδυασμούς τους.
Με βάση τα παραπάνω στα προϊόντα πατσά που ανακλήθηκαν το αλκαλικό διάλειμμα που χρησιμοποιήθηκε για την πλύση δεν έγινε σωστό ξέπλυμα με αποτέλεσμα η καυστική ουσία να έχει παραμείνει στο προϊόν.
Δείτε επίσης: Αγγούρια: Νέα ανάκληση λόγω υψηλής ποσότητας φυτοφαρμάκων
Δείτε επίσης: Τι περιέχουν τα λουκάνικα Φρανκφούρτης και κοστίζουν λιγότερο από τις σκυλοτροφές;
Λοίμωξη από Λιστέρια
Η λιστερίωση είναι μια λοίμωξη που αποκτάται από μολυσμένα τρόφιμα. Τα βακτήρια Listeria monocytogenes βρίσκονται στο έδαφος και επομένως βρίσκονται στα περισσότερα ζώα. Οι άνθρωποι αποκτούν αυτό το βακτήριο από τρόφιμα, ειδικά από μαλακό τυρί, γάλα, πατέ κρέας ή σαλάτες που παρασκευάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, αν τα τρόφιμα αυτά διατηρούνται σε ακατάλληλες συνθήκες. Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται στο έντερο και εξαπλώνονται στη ροή του αίματος. Έτσι, μπορούν να μολύνουν άλλα όργανα.
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από Listeria διαφέρουν μεμονωμένα. Σε ενήλικες, η λοίμωξη μπορεί να παρέλθει χωρίς να το παρατηρήσει ο ασθενής, αν και ορισμένοι μπορούν να αναπτύξουν συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη (υψηλή θερμοκρασία, πονόλαιμο, κεφαλαλγία και μυϊκούς πόνους).
Ο παράγοντας κινδύνου για τη λοίμωξη από λιστέρια είναι φυσικά η κατανάλωση μαλακών τυριών και πατέ κρέατος. Η ηλικία, το φύλο και η γενετική δεν είναι σημαντικοί παράγοντες.
Στους ηλικιωμένους ή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, π.χ. σε ασθενείς HIV, καθώς επίσης και σε ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, η λοίμωξη από λιστέρια μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα.
Σε έγκυες γυναίκες, η λοίμωξη μπορεί να μεταφερθεί στο νερό ή ακόμα και στο μωρό, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Εναλλακτικά, το νεογέννητο μωρό μπορεί να έχει αυτή τη λοίμωξη, ή να είναι θνησιγενές. Τα μολυσμένα μωρά που επιβιώνουν είναι συχνά πρόωρα.