Πώς θα ξέρετε αν οι καραμέλες που αγοράζετε περιέχουν την επικίνδυνη ουσία
Το konjac (γνωστό και ως γλυκομαννάνη konjac ή Amorphophallus konjac) είναι φυτική ίνα που προέρχεται από τη ρίζα ενός φυτού που φύεται κυρίως στην Ασία. Χρησιμοποιείται σε τρόφιμα ως πηκτικό, ζελατινώδες ή διαιτητικό συστατικό, ιδιαίτερα σε καραμέλες, ζελέ και δίαιτες με χαμηλές θερμίδες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ (FDA) έχουν απαγορεύσει ή περιορίσει την πώληση τέτοιων προϊόντων με konjac σε μορφή μικρών ζελέ. Το konjac δεν λιώνει εύκολα στο στόμα (σε αντίθεση με άλλα τζελ όπως η ζελατίνη), επομένως, μπορεί να κολλήσει στον λαιμό και να προκαλέσει πνιγμό, ειδικά σε παιδιά ή ηλικιωμένους. Έχουν αναφερθεί θάνατοι σε διάφορες χώρες λόγω πνιγμού από τέτοιες καραμέλες.
Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν προειδοποιήσεις και συστάσεις “να μασιούνται καλά”. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Organisation for Economic Co-operation and Development) εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση για τις καραμέλες STRONG μάρκας XZL Mix Flavoured Mini Jelly Cups 360g που ανακλήθηκαν στην Αυστραλία στις 4 Απριλίου 2025.
Τα συγκεκριμένα ζελεδάκια περιέχουν konjac, μια ουσία που δεν διαλύεται εύκολα στο στόμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο πνιγμού. Στην Αυστραλία, τα μίνι ζελεδάκια που περιέχουν konjac έχουν μόνιμη απαγόρευση λόγω αυτού του κινδύνου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση ψαριών και γαρίδων τίγκα στον υδράργυρο – Προκαλούν προβλήματα στο ανοσοποιητικό και καρδιοαγγειακό σύστημα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι συμβαίνει όταν μια μύγα προσγειώνεται στο φαγητό; Είναι ακόμη ασφαλές για κατανάλωση;
Πώς θα καταλάβετε αν ένα προϊόν περιέχει Konjac
- Ετικέτες Προϊόντων:
- Αναζητήστε τις ενδείξεις “konjac”, “E425”, “konjac gum” ή “glucomannan” στα συστατικά.
- Προσοχή σε προϊόντα που περιέχουν konjac και έχουν μικρό μέγεθος ή ζελατινώδη υφή.
- Προειδοποιήσεις:
- Πολλά προϊόντα με konjac φέρουν προειδοποιήσεις όπως “Μασήστε καλά πριν την κατάποση” ή “Όχι κατάλληλο για παιδιά”.
- Αν λείπουν τέτοιες προειδοποιήσεις, είναι ένδειξη για αυξημένη προσοχή.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα αποθηκεύσετε σωστά το μαρούλι ώστε να κρατήσει έξι εβδομάδες χωρίς να μουχλιάσει ή να μαραθεί
Τι ισχύει στην Ε.Ε. για το konjac
Βάση νομοθεσίας: Οδηγία 2003/52/ΕΚ της Επιτροπής
Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 (για τα πρόσθετα τροφίμων)
Επιτρέπεται:
Το konjac (E425) επιτρέπεται ως πρόσθετο τροφίμων σε:
- Ζυμαρικά (όπως shirataki noodles)
- Ροφήματα διαίτης
- Συμπληρώματα διατροφής (για μείωση της όρεξης ή ρύθμιση σακχάρου)
- Γλυκά τύπου ζελέ σε μεγάλα κομμάτια, που δεν είναι έτοιμα για κατάποση με μία μπουκιά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εμφιαλωμένα νερά: Αγωγές κατά PepsiCo, FIJI Water και Danone για ψευδή και παραπλανητική διαφήμιση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλλαντικά με γλίτσα: Τι θα πάθεις αν τα φας;
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απαγορεύσει την πώληση:
Καραμελών-ζελέ με konjac σε μικρές ατομικές μερίδες (mini cups)
Ειδικά όταν:
- Είναι σχεδιασμένα για κατάποση με μία μπουκιά
- Έχουν ελαστική/πηχτή υφή που δεν διαλύεται εύκολα στο στόμα
- Δεν λιώνουν με τη θερμοκρασία του σώματος
- Δεν προειδοποιούν για τον κίνδυνο πνιγμού
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.