Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και πρόσθετα τροφίμων για την υγεία και τις ασθένειες του εντέρου.
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) και τα πρόσθετα τροφίμων έχουν γίνει πανταχού παρόντα συστατικά της σύγχρονης ανθρώπινης διατροφής. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις συσχέτισης μεταξύ δίαιτας πλούσιες σε UPFs και παθήσεων του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, του καρκίνου του παχέος εντέρου και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Τα πρόσθετα τροφίμων προστίθενται σε πολλά UPF και έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την υγεία του εντέρου. Για παράδειγμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένοι γαλακτωματοποιητές, γλυκαντικές ουσίες, χρώματα και μικροσωματίδια και νανοσωματίδια έχουν επιπτώσεις σε μια σειρά από αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου του μικροβιώματος του εντέρου, της εντερικής διαπερατότητας και της εντερικής φλεγμονής.
Σε γενικές γραμμές, τα στοιχεία για την επίδραση των UPFs στην εντερική νόσο προέρχονται από επιδημιολογικές μελέτες παρατήρησης, ενώ, αντίθετα, τα στοιχεία για την επίδραση των προσθέτων τροφίμων προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από προκλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν in vitro ή σε ζωικά μοντέλα. Λιγότερες μελέτες έχουν διερευνήσει την επίδραση των UPF ή προσθέτων τροφίμων στην υγεία του εντέρου και τις ασθένειες σε μελέτες ανθρώπινης παρέμβασης. Ως εκ τούτου, στόχος ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Nature είναι να επανεξετάσει κριτικά τα στοιχεία για τις επιδράσεις του UPF και των προσθέτων τροφίμων στην υγεία και τις ασθένειες του εντέρου και να συζητήσει την κλινική εφαρμογή αυτών των ευρημάτων.
Βασικά σημεία της ανασκόπησης
- Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) καταναλώνονται ευρέως στην τροφική αλυσίδα και οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν αυξημένο κίνδυνο εντερικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, του καρκίνου του παχέος εντέρου και πιθανώς του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
- Ο αιτιολογικός ρόλος της επεξεργασίας τροφίμων στον κίνδυνο ασθένειας είναι δύσκολο να προσδιοριστεί από το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων, αν και μεγάλο, είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου από κοόρτες παρατήρησης ή μελέτες περιπτώσεων ελέγχου, πολλές από τις οποίες μέτρησαν την έκθεση σε UPF χρησιμοποιώντας διατροφικές μεθοδολογίες που δεν έχουν επικυρωθεί για αυτόν τον σκοπό και λίγες προσαρμόστηκαν για τους γνωστούς διατροφικούς παράγοντες κινδύνου για αυτές τις ασθένειες.
- Τα πρόσθετα τροφίμων που προστίθενται συνήθως στα UPF, συμπεριλαμβανομένων γαλακτωματοποιητών, γλυκαντικών, χρωμάτων και μικροσωματιδίων και νανοσωματιδίων, έχει αποδειχθεί σε προκλινικές μελέτες ότι επηρεάζουν το έντερο, συμπεριλαμβανομένου του μικροβιώματος, της εντερικής διαπερατότητας και της εντερικής φλεγμονής.
- Αν και μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή έδειξε ότι η κατανάλωση UPF είχε ως αποτέλεσμα αυξημένη πρόσληψη ενέργειας και σωματικό βάρος, καμία μελέτη δεν έχει ακόμη διερευνήσει την επίδραση των UPF ή τον περιορισμό τους στην υγεία του εντέρου ή στην ασθένεια.
- Λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει την επίδραση του διατροφικού περιορισμού των προσθέτων τροφίμων στον κίνδυνο ή τη διαχείριση της εντερικής νόσου, αν και οι δίαιτες πολλαπλών συστατικών έχουν δείξει κάποια αρχική προοπτική.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.