Η πρόκληση στην παράδοση φαγητού σε πακέτο είναι ότι οι πτυχές της ασφάλειας των τροφίμων πρέπει να γίνουν κατανοητές σε όλη την αλυσίδα αξίας του, από την κουζίνα έως την υπηρεσία του οδηγού παράδοσης μέχρι το σπίτι των καταναλωτών
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρτα ασφάλειας Τροφίμων διοργάνωσε συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την χαλαρή αντιμετώπιση του θέματος της ασφάλειας τροφίμων στη διαδικασία και στις υπηρεσίες παράδοσης φαγητού Delivery.
Η ταχεία οικονομική ανάπτυξη, η αστικοποίηση και η άνοδος των διαδικτυακών υπηρεσιών και εφαρμογών έχουν επιφέρει αξιοσημείωτες αλλαγές στον τρόπο που καταναλώνουμε και τρώμε φαγητό. Ιδιαίτερα οι υπηρεσίες παράδοσης φαγητού σε πακέτο έχουν αποκτήσει σημαντική δημοτικότητα την τελευταία δεκαετία.
Οι καταναλωτές αποσυνδέονται όλο και περισσότερο από το πραγματικό φαγητό που καταναλώνουν και εστιάζουν στην εξιδανικευμένη διαδικτυακή παρουσίαση ενός πιάτου. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η αποσύνδεση μειώνει την προσοχή του καταναλωτή σε πιθανούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς η εμπιστοσύνη στην τεχνολογία συχνά μεταφράζεται σε εμπιστοσύνη του παραδιδόμενου τροφίμου. Στην πραγματικότητα βλέπουμε επίσης ότι ορισμένες υπηρεσίες παράδοσης φαγητού και παράδοσης σε πακέτο λειτουργούν εντός ενός μη ελεγχόμενου τομέα που συχνά βρίσκεται εκτός των ρυθμιστικών συστημάτων ελέγχου.
Επιπλέον, η τρέχουσα πανδημία COVID 19 έχει επιταχύνει τη χρήση των υπηρεσιών παράδοσης και φαγητού σε πακέτο εν μέσω του αναγκαστικού κλεισίματος πολλών επιχειρήσεων φιλοξενίας. Ως μέρος αυτής της ταχείας ανάπτυξης, είναι σημαντικό για τους καταναλωτές, τη βιομηχανία και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κατανοήσουν τις επιπτώσεις στην ασφάλεια των τροφίμων και τους πιθανούς κινδύνους από τις επιχειρήσεις παράδοσης και τις υπηρεσίες σε πακέτο και πώς αντιμετωπίζονται από τις ρυθμιστικές αρχές.
Η πρόκληση στην παράδοση και σε πακέτο είναι ότι οι πτυχές της ασφάλειας των τροφίμων πρέπει να γίνουν κατανοητές σε όλη την αλυσίδα αξίας του, από την κουζίνα έως την υπηρεσία του οδηγού παράδοσης μέχρι το σπίτι των καταναλωτών. Αυτό σημαίνει ότι, για την ανάλυση ενός πιάτου σε πακέτο, πρέπει να ληφθούν υπόψη έως και τρεις τοποθεσίες ασφάλειας τροφίμων (κουζίνα για παραγωγή τροφίμων, οδηγός παράδοσης και σπίτι στον καταναλωτή).
Για να μάθετε περισσότερα πατήστε ΕΔΩ