Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. τα υποψήφια κράτη μέλη για την ασφάλεια τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣτο μικροσκόπιο της Ε.Ε. τα υποψήφια κράτη μέλη για την ασφάλεια τροφίμων
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημοσιεύσει ορισμένες εκθέσεις που αναφέρουν την ασφάλεια των τροφίμων σε χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα έγγραφα αυτά τα οποία δημοσίευσε το Food Safety News, καλύπτουν πολλούς τομείς και εξετάζουν την πρόοδο που σημειώθηκε το προηγούμενο έτος από τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία.

Στην Τουρκία υπήρχαν προβλήματα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων, στη Σερβία παρατηρήθηκε συνεχιζόμενη υψηλή παρουσία αφλατοξίνης στο γάλα, αλλά ταυτόχρονα σημειώθηκε και ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Olivér Várhelyi, Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ, δήλωσε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕ.

“Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία και να φέρουμε νέα ζωή στη διαδικασία ένταξης. Εάν οι εταίροι μας επιτύχουν τις μεταρρυθμίσεις, η ΕΕ πρέπει επίσης να επιτύχει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της”, ανέφερε, σύμφωνα με το FoodSafetyNews.

Τα ευρήματα για τα φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά στην Τουρκία

Η Τουρκία που είναι σημαντικός εξαγωγέας τροφίμων στην ΕΕ. έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων. Οι κτηνιατρικές και φυτοϋγειονομικές πολιτικές, με συστάσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2020, ελήφθησαν υπόψη μόνο εν μέρει.

Η Τουρκία πρέπει να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο για να εκπληρώσει τα πρότυπα της ΕΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ικανότητα για επίσημους ελέγχους βελτιώθηκε, αλλά δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος όσον αφορά την ανάπτυξη του εθνικού σχεδίου για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των γεωργικών ειδών διατροφής. Η Επιτροπή της ΕΕ ανέφερε ότι εξακολουθούν να απαιτούνται σημαντικές εργασίες πάνω στην εφαρμογή νέων κανόνων σχετικά με την καταγραφή και έγκριση των εγκαταστάσεων τροφίμων.

Ο αριθμός των εκθέσεων του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που εισάγονται από την Τουρκία στην ΕΕ, παρέμεινε απαράδεκτα υψηλός, ιδίως το 2020, όταν άρχισαν να εφαρμόζονται νέα πρότυπα για το chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl, σύμφωνα με την αξιολόγηση.

Η ευθυγράμμιση των κανόνων ασφάλειας των τροφίμων με την ΕΕ, προωθήθηκε και σε θέματα όπως η επισήμανση, τα πρόσθετα και τα κριτήρια καθαρότητας, οι αρωματικές ύλες, τα συμπληρώματα διατροφής και τα ένζυμα, αλλά δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί για τα νέα τρόφιμα και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Το επόμενο έτος, η Τουρκία θα πρέπει να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις τροφίμων ώστε να πληρούνται τα πρότυπα της ΕΕ, να υποβάλει εθνικό πρόγραμμα, να σημειώσει πρόοδο στην τήρηση των ανώτατων ορίων καταλοίπων φυτοφαρμάκων της ΕΕ με αντίστοιχο σχέδιο παρακολούθησης και να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην αντιμετώπιση των ζωονόσων. Ωστόσο, σημειώθηκε κάποια πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου Salmonella της χώρας.

Το ζήτημα των εισαγωγών βάσει επικινδυνότητας στη Σερβία

Η Σερβία προώθησε την ασφάλεια των τροφίμων, προσλαμβάνοντας προσωπικό σε εθνικά εργαστήρια αναφοράς, και συνέταξε σχέδιο δράσης για την αλιεία.

Αν και υιοθετήθηκαν κανόνες για τα προγράμματα παρακολούθησης των τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης, η Σερβία πρέπει ακόμα να βελτιώσει την προσέγγισή της για τις εισαγωγές βάσει επικινδυνότητας και να εξετάσει την ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων και εγγράφων όπου είναι δυνατόν, σύμφωνα με την έκθεση. Η χώρα πρέπει ακόμα να βελτιώσει το κομμάτι των επιθεωρήσεων και να προετοιμάσει τα ολοκληρωμένα πολυετή σχέδια ελέγχου.

Το επιτρεπόμενο επίπεδο αφλατοξίνης στο γάλα, παραμένει πέντε φορές υψηλότερο από αυτό που επιτρέπεται από την ΕΕ. Ακόμη, σημειώθηκε κάποια πρόοδος όσον αφορά τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Το επόμενο έτος, η Σερβία θα πρέπει να υιοθετήσει στρατηγική και σχέδιο δράσης για την ευθυγράμμιση, την εφαρμογή και την επιβολή της πολιτικής της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων, την κτηνιατρική και τη φυτοϋγειονομική πολιτική. Θα πρέπει επίσης να εντείνει τις προσπάθειες για βιώσιμη διαχείριση των φυτοφαρμάκων.

Πρόοδος στη Βόρεια Μακεδονία

Στην περίοδο των συγκεκριμένων εκθέσεων από την ΕΕ, σημειώθηκε αρκετά καλή πρόοδος από την Βόρεια Μακεδονία σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων, την κτηνιατρική και φυτοϋγειονομική πολιτική.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων (FVA) ανέπτυξε στρατηγική για την ασφάλεια των τροφίμων για την περίοδο από το 2021 έως το 2025. Το εθνικό RASFF, καθώς και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου και κατάρτισης του οργανισμού, είναι λειτουργικά. Η αρχές προσπαθούν επίσης να προστατεύσουν τους καταναλωτές, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη της απάτης που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων.

Η νομοθεσία της χώρας ευθυγραμμίστηκε με την ΕΕ, όσον αφορά τις πληροφορίες για τα τρόφιμα, τις αρωματικές ύλες, τα ένζυμα, τα πρόσθετα τροφίμων, τα τρόφιμα για ειδικές διατροφικές χρήσεις, τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και τα μέγιστα επίπεδα για ορισμένους επιμολυντές στα τρόφιμα. Η FVA συνέχισε το πρόγραμμα για την παρακολούθηση της ασφάλειας των τροφίμων, αλλά τα δεδομένα χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση, όπως ανέφερε η έκθεση.

Κατά το προσεχές έτος, είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι ικανότητες συλλογής, επαλήθευσης και ανάλυσης δεδομένων του Οργανισμού Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων. Επίσης, επιτακτική είναι η βελτίωση της λειτουργίας και της αξιοπιστίας του συστήματος ταυτοποίησης και καταχώρισης των ζώων. Τέλος, θα πρέπει οι αρχές να αναλάβουν δράση και για την επίτευξη βιώσιμης χρήσης των φυτοφαρμάκων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα