ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑσφαλή τα ελληνικά φρούτα: 97% συμμόρφωση στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων τον Σεπτέμβριο σύμφωνα...

Ασφαλή τα ελληνικά φρούτα: 97% συμμόρφωση στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ

3 λεπτά ανάγνωσης

Οι υπερβάσεις εντοπίστηκαν κυρίως σε επιτραπέζια σταφύλια (4 δείγματα από 22), οινοποιήσιμα σταφύλια (1/31), πιπεριές (1/26), λάιμ (1/3) και μάνγκο (1/5).

Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημοσίευσε τη μηνιαία έκθεση ελέγχων για τα υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης για τον Σεπτέμβριο 2025. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 97% των ελεγμένων δειγμάτων ήταν εντός των ανώτατων νόμιμων ορίων (MRLs), επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο ασφάλειας των τροφίμων στην ελληνική αγορά.

- Advertisement -

Συνολικά, ελέγχθηκαν 313 δείγματα, εκ των οποίων 251 από την εσωτερική αγορά και 62 στα σύνορα. Από τα δείγματα αυτά, το 58% ήταν εγχώρια προϊόντα και το 42% εισαγόμενα. Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν κυρίως σε σούπερ μάρκετ (129 δείγματα) και σε σημεία διαλογής ή μεταποίησης (49 δείγματα), ενώ περιελάμβαναν επίσης λαϊκές αγορές, λιανική και χονδρική πώληση, καθώς και αποθήκες παραγωγών.

Τα κύρια ευρήματα έδειξαν ότι μόνο το 3% των δειγμάτων (8 δείγματα) υπερέβησαν τα επιτρεπόμενα όρια. Από αυτά, 7 δείγματα αξιολογήθηκαν με πιθανή επικινδυνότητα για τον καταναλωτή, σύμφωνα με το μοντέλο EFSAPRIMo και τον Κανονισμό (ΕΚ) 396/2005. Οι υπερβάσεις εντοπίστηκαν κυρίως σε επιτραπέζια σταφύλια (4 δείγματα από 22), οινοποιήσιμα σταφύλια (1/31), πιπεριές (1/26), λάιμ (1/3) και μάνγκο (1/5). Εντοπίστηκε επίσης μη εγκεκριμένη δραστική ουσία (quinoxyfen) σε δείγμα οινοποιήσιμων σταφυλιών σε σημείο διαλογής/μεταποίησης.

- Advertisement -

Για την προστασία των καταναλωτών, η Ελλάδα προχώρησε σε τρεις κοινοποιήσεις στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF): μάνγκο από Αίγυπτο, λάιμ από Βραζιλία και τομάτες από Τουρκία. Σε όλα τα περιστατικά εφαρμόστηκαν οι προβλεπόμενες διορθωτικές διαδικασίες, ενώ για τα εγχώρια προϊόντα μη συμμόρφωσης πραγματοποιήθηκαν follow-up έλεγχοι.

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε σχετικά: «Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων που φτάνουν στον καταναλωτή είναι εντός των αυστηρών ευρωπαϊκών ορίων. Με στοχευμένους, τεκμηριωμένους ελέγχους σε όλη την αλυσίδα – από τα σύνορα μέχρι το ράφι – και με άμεσες ενέργειες όπου προκύπτουν παραβάσεις, διασφαλίζουμε υψηλό επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας και δίκαιο ανταγωνισμό για τους παραγωγούς μας».

Οι έλεγχοι οργανώνονται και συντονίζονται από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής και αξιολογούνται με βάση τον Κανονισμό (ΕΚ) 396/2005. Τα MRLs ορίζουν τα ανώτατα νόμιμα όρια υπολειμμάτων που επιτρέπονται όταν τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται σύμφωνα με ορθή γεωργική πρακτική. Η υπέρβαση MRL δεν σημαίνει αυτομάτως κίνδυνο για τον καταναλωτή, αλλά ενεργοποιεί διαδικασίες αξιολόγησης και διορθωτικά μέτρα.

Η έκθεση του Σεπτεμβρίου 2025 καταδεικνύει ότι η ελληνική αγορά διατηρεί υψηλά επίπεδα συμμόρφωσης και ασφάλειας τροφίμων, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα προϊόντα φυτικής προέλευσης.

Πηγή: Μηνιαία Έκθεση Ελέγχων Σεπτεμβρίου 2025 – ΥΠΑΑΤ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Τρία δημοφιλή είδη μανιταριών στο μικροσκόπιο της ANSES – Παρενέργειες και επικίνδυνοι συνδυασμοί με φάρμακα

Η ANSES προειδοποιεί για αλλεργίες, ηπατικές βλάβες και αλληλεπιδράσεις με φάρμακα από συμπληρώματα που περιέχουν τρία δημοφιλή μανιτάρια.

Γιατί η EFSA ζητά να επανεξεταστεί ο «συντελεστής 100», η βάση των ορίων ασφάλειας εδώ και 70 χρόνια;

Η επικαιροποιημένη καθοδήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής αλλάζει τα δεδομένα για τα βρέφη και διατηρεί τα 70 κιλά για τον μέσο ενήλικα

Λευκαίνουν τα αποξηραμένα σύκα με καθαριστικό αποχέτευσης – Σε κατάσχεση 3 τόνων προχώρησαν οι Αρχές

Πώς η προσπάθεια απόκρυψης αλλοιώσεων οδήγησε στη χρήση επικίνδυνων ουσιών – Τα εργαστηριακά ευρήματα, οι κίνδυνοι για την υγεία και τα σημάδια που απαιτούν προσοχή.