Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
16.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αβοκάντο: Σε αναμονή για τους κινδύνους από το φυτοφάρμακο lambda-cyhalothrin

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑβοκάντο: Σε αναμονή για τους κινδύνους από το φυτοφάρμακο lambda-cyhalothrin
spot_img

Η EFSA περιμένει τοξικολογική αξιολόγησης των ενώσεων που σχηματίζονται υπό συνθήκες αποστείρωσης.

Η εταιρεία Syngenta Crop Protection AG υπέβαλε αίτηση στην αρμόδια εθνική αρχή της Ελλάδας για τον καθορισμό ανοχής καταλοίπων φυτοφαρμάκων για τη δραστική ουσία lambda-cyhalothrin στα εισαγόμενα αβοκάντο. Τα στοιχεία που υποβλήθηκαν προς υποστήριξη του αιτήματος κρίθηκαν επαρκή για την εξαγωγή των προτάσεων για τα αβοκάντο για τα ανώτατα όρια καταλοίπων (ΑΟΚ).

- Advertisement -

Δεδομένου ότι το γενικό κενό δεδομένων σχετικά με την τοξικότητα των προϊόντων αποδόμησης που σχηματίζονται υπό συνθήκες αποστείρωσης και προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο της επανεξέτασης των ΑΟΚ δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί, απαιτείται απόφαση διαχείρισης κινδύνου ως προς το κατά πόσον είναι σκόπιμο να συμπεριληφθούν τα προτεινόμενα ΑΟΚ στη νομοθεσία για τα ΑΟΚ.

Υπάρχουν επαρκείς αναλυτικές μέθοδοι για τον έλεγχο των καταλοίπων της ουσίας lambda-cyhalothrin στο υπό εξέταση προϊόν με το επικυρωμένο όριο ποσοτικού προσδιορισμού (LOQ) 0,01 mg/kg. Με βάση τα αποτελέσματα της εκτίμησης κινδύνου, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βραχυπρόθεσμη και μακροχρόνια πρόσληψη καταλοίπων που προκύπτουν από τη χρήση λάμδα-κυχαλοθρίνης σύμφωνα με την αναφερόμενη γεωργική πρακτική είναι απίθανο να ενέχει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Ωστόσο, ο υπολογισμός της έκθεσης του καταναλωτή θεωρείται προσωρινός, εν αναμονή της τοξικολογικής αξιολόγησης των ενώσεων που σχηματίζονται υπό συνθήκες αποστείρωσης.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα