Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χοιρινό σουβλάκι-κοντοσούβλι: Επιστημονική γνωμοδότηση για τον μέγιστο χρόνο παραμονής σε θερμοκρασία δωματίου μετά το ψήσιμο

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΧοιρινό σουβλάκι-κοντοσούβλι: Επιστημονική γνωμοδότηση για τον μέγιστο χρόνο παραμονής σε θερμοκρασία δωματίου μετά το ψήσιμο
spot_img

Πόσο χρόνο μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου το χοιρινό σουβλάκι και το χοιρινό κοντοσούβλι από άποψη ασφάλειας τροφίμων

Η Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια της Τροφικής Αλυσίδας του Βελγίου (FASFC), η οποία είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία των καταναλωτών, εξέδωσε γνωμοδότηση σχετικά μικροβιολογική ασφάλεια του χοιρινού κρέατος σούβλας που αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου.

- Advertisement -

Μία ομάδα καταστηματαρχών που ψήνουν κομμάτια χοιρινού κρέατος στη σούβλα κατέθεσε το εξής ερώτημα: «Από την άποψη της ασφάλειας των τροφίµων μπορούν τα ψημένα στη σούβλα κομμάτια χοιρινού κρέατος να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες, μετά το ψήσιμο και μπορούν να πωληθούν στους καταναλωτές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου;».

Η γνωμοδότηση της Επιτροπής που βασίστηκε στις διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες και στη γνώμη των εμπειρογνωμόνων κατέληξε πως:
” Με βάση όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και τις προσομοιώσεις μικροβιολογικής ανάπτυξης, η επιστημονική επιτροπή θεωρεί ότι η παρέκκλιση των 2 ωρών αποθήκευσης σε θερμοκρασία δωματίου για τα ψημένα στη σούβλα κομμάτια χοιρινού κρέατος δεν είναι αποδεκτή από άποψη ασφάλειας τροφίμων.

Ωστόσο, θεωρεί ότι η αποθήκευση που περιορίζεται σε 1,5 ώρα είναι αποδεκτή, με την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των ορθών πρακτικών υγιεινής κατά το χειρισμό και την πώληση των τεμαχίων κρέατος, ιδίως για την αποφυγή οποιασδήποτε διασταυρούμενης μόλυνσης μεταξύ ωμού και μαγειρεμένου κρέατος.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα