Πόσο χρόνο μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου το χοιρινό σουβλάκι και το χοιρινό κοντοσούβλι από άποψη ασφάλειας τροφίμων
Η Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια της Τροφικής Αλυσίδας του Βελγίου (FASFC), η οποία είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία των καταναλωτών, εξέδωσε γνωμοδότηση σχετικά μικροβιολογική ασφάλεια του χοιρινού κρέατος σούβλας που αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Μία ομάδα καταστηματαρχών που ψήνουν κομμάτια χοιρινού κρέατος στη σούβλα κατέθεσε το εξής ερώτημα: «Από την άποψη της ασφάλειας των τροφίµων μπορούν τα ψημένα στη σούβλα κομμάτια χοιρινού κρέατος να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες, μετά το ψήσιμο και μπορούν να πωληθούν στους καταναλωτές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου;».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εμφιαλωμένα νερά: Αγωγές κατά PepsiCo, FIJI Water και Danone για ψευδή και παραπλανητική διαφήμιση
Η γνωμοδότηση της Επιτροπής που βασίστηκε στις διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες και στη γνώμη των εμπειρογνωμόνων κατέληξε πως:
” Με βάση όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και τις προσομοιώσεις μικροβιολογικής ανάπτυξης, η επιστημονική επιτροπή θεωρεί ότι η παρέκκλιση των 2 ωρών αποθήκευσης σε θερμοκρασία δωματίου για τα ψημένα στη σούβλα κομμάτια χοιρινού κρέατος δεν είναι αποδεκτή από άποψη ασφάλειας τροφίμων.
Ωστόσο, θεωρεί ότι η αποθήκευση που περιορίζεται σε 1,5 ώρα είναι αποδεκτή, με την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των ορθών πρακτικών υγιεινής κατά το χειρισμό και την πώληση των τεμαχίων κρέατος, ιδίως για την αποφυγή οποιασδήποτε διασταυρούμενης μόλυνσης μεταξύ ωμού και μαγειρεμένου κρέατος.