Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
27.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διακοπές ρεύματος λόγω καύσωνα: Τι γίνεται με το ψυγείο;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔιακοπές ρεύματος λόγω καύσωνα: Τι γίνεται με το ψυγείο;
spot_img

Τι να κάνετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διακοπή ρεύματος σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι φυσικές καταστροφές και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, προκαλούν συχνά διακοπές ρεύματος που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων σας. Η χώρα μας φυσικά δεν έχει μείνει εκτός πλαισίου με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν από πριν αρχίσει το καλοκαίρι τους 35 βαθμούς κελσίου και ήδη να ανακοινώνονται οι πρώτες προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας Τροφίμων 2024, ο Π.Ο.Υ εξέδωσε μια λίστα με οδηγίες για το τι να κάνετε πριν, κατα τη διάρκεια και μετά τη διακοπή ρεύματος.

Τα απαραίτητα μέτρα πριν τη διακοπή ρεύματος

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε θερμόμετρα συσκευών στο ψυγείο και τον καταψύκτη σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του καταψύκτη είναι στους ή κάτω από τους -18°C και του ψυγείου κάτω από, ή στους 4°C.
  • Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, τα θερμόμετρα των συσκευών θα υποδεικνύουν τις θερμοκρασίες στο ψυγείο και τον καταψύκτη για να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε αν τα τρόφιμα είναι ασφαλή.
  • Καταψύξτε δοχεία με νερό για πάγο για να βοηθήσετε να διατηρηθούν τα τρόφιμα κρύα στον καταψύκτη, το ψυγείο σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
  • Ομαδοποιήστε τα τρόφιμα μαζί στην κατάψυξη. Αυτό βοηθά τα τρόφιμα να παραμείνουν κρύα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Εξοπλιστείτε με μικρά ψυγεία πικνικ για να διατηρήσετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα κρύα, εάν το ρεύμα θα μείνει εκτός λειτουργίας για περισσότερες από 4 ώρες.
  • Ενημερωθείτε από τοπικές πηγές για να μάθετε πού μπορείτε να προμηθευτείτε ξηρό πάγο και μπλοκ πάγου, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Κατά τη διάρκεια της διακοπής ρεύματος

Ακολουθούν βασικές συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων:

  • Κρατήστε τις πόρτες του ψυγείου και του καταψύκτη κλειστές όσο το δυνατόν περισσότερο για να διατηρηθεί η θερμοκρασία ψύξης.
  • Το ψυγείο θα διατηρήσει τα τρόφιμα κρύα για περίπου 4 ώρες, αν είναι κλειστό.
  • Ένας γεμάτος καταψύκτης θα διατηρήσει τη θερμοκρασία για περίπου 48 ώρες (24 ώρες αν είναι μισογεμάτος) αν η πόρτα παραμείνει κλειστή.
  • Αγοράστε ξηρό πάγο ή μπλοκ πάγου για να διατηρήσετε το ψυγείο όσο το δυνατόν πιο κρύο, εάν το ρεύμα πρόκειται να μείνει εκτός λειτουργίας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Πενήντα κιλά ξηρού πάγου θα πρέπει να κρατήσουν ένα πλήρως εφοδιασμένο καταψύκτη κρύο για δύο ημέρες.
  • Εάν σκοπεύετε να καταναλώσετε κρέας, πουλερικά, ψάρια ή αυγά που βρίσκονται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, ενώ είναι ακόμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες, είναι σημαντικό κάθε προϊόν να μαγειρευτεί καλά σε μια ασφαλή ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία, ώστε να διασφαλιστεί ότι καταστρέφονται τυχόν τροφιμογενή βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν. Ωστόσο, εάν τα ευπαθή τρόφιμα έχουν παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες ή περισσότερο (ή 1 ώρα εάν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι πάνω από 32°C), απορρίψτε τα.
Πηγή: @US_FDA

Μετά την διακοπή ρεύματος

Προσδιορίστε την ασφάλεια των τροφίμων σας:

  • Εάν υπήρχε θερμόμετρο συσκευής στον καταψύκτη, ελέγξτε τη θερμοκρασία όταν επανέλθει το ρεύμα. Εάν το θερμόμετρο του καταψύκτη δείχνει 4°C ή λιγότερο, το τρόφιμο είναι ασφαλές και μπορεί να καταψυχθεί ξανά.
  • Εάν δεν έχει διατηρηθεί θερμόμετρο στην κατάψυξη, ελέγξτε κάθε συσκευασία τροφίμων για να διαπιστώσετε την ασφάλειά τους. Δεν μπορείτε να βασιστείτε στην εμφάνιση ή την οσμή. Εάν το τρόφιμο εξακολουθεί να περιέχει κρυστάλλους πάγου ή έχει θερμοκρασία 4°C ή χαμηλότερη, είναι ασφαλές για επανακατάψυξη ή μαγείρεμα.
  • Εάν η διακοπή ρεύματος δεν ξεπεράσει τις 4 ώρες, τα τρόφιμα που βρίσκονται στο ψυγείο θα πρέπει να είναι ασφαλή εφόσον οι πόρτες παρέμειναν κλειστές. Όταν επανέλθει το ρεύμα, ελέγξτε τη θερμοκρασία του ψυγείου ή των τροφίμων. Απορρίψτε όλα τα ψυγμένα ευπαθή τρόφιμα (όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, γάλα, αυγά ή αποφάγια) που έχουν παραμείνει σε θερμοκρασία ψυγείου άνω των 4°C για 4 ώρες ή περισσότερο. Τα ευαλλοίωτα τρόφιμα με θερμοκρασίες που είναι 5°C ή χαμηλότερες (μετρημένες με θερμόμετρο τροφίμων) θα πρέπει να είναι ασφαλή, αλλά θα πρέπει να μαγειρεύτουν και να καταναλωθούν το συντομότερο δυνατό.
  • Τα ευπαθή τρόφιμα όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, το γάλα και τα αυγά που δεν διατηρούνται επαρκώς στο ψυγείο ή στην κατάψυξη μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια εάν καταναλωθούν, ακόμη και όταν είναι καλά μαγειρεμένα.

Τέλος, δημοσιεύουμε τη λίστα του Οργανισμού Ασφάλειας των ΗΠΑ για ποια τρόφιμα πρέπει να πεταχθούν και ποια να κρατηθούν σε περίπτωση διακοπής ρεύματος άνω των 2 ωρών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πως η τσίχλα απομακρύνει τα βακτήρια από το στόμα σας

Μελέτες που αποδεικνύουν ότι το μάσημα τσίχλας συμβάλλει στη διατήρηση της στοματικής υγείας.

11 θάνατοι από λιστερίωση στην Ελλάδα το 2023 – 12 τα κρούσματα το 2024

Αύξηση κρουσμάτων λιστερίωσης - Οι δράσεις ΕΟΔΥ για την προστασία της δημόσιας υγείας.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα