Πληθαίνουν οι περιπτώσεις δηλητηριάσεων από κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων στη Γουατεμάλα και σαλμονέλλωσης από αυγά στην Ισπανία. Τι συνιστούν οι υγειονομικές αρχές.
Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται οι δηλητηριάσεις από κατανάλωση γαλακτομικών (κυρίως λιστέρια) και αυγών και συναφών προϊόντων (σαλμονέλα) αυτή την περίοδο.
Στη Γουατεμάλα οι κρατικές αρχές δημόσιας υγείας προειδοποίησαν τον πληθυσμό για τους κινδύνους από την κατανάλωση τυριών από απαστερίωτο γάλα καθώς τουλάχιστον 41 άτομα νόσησαν με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης έπειτα από κατανάλωση τοπικού παραδοσιακού προϊόντος στην πόλη Ciudad Vieja (Σιουδάδ Βιέχα) στη νοτιοδυτική Γουατεμάλα. Πόνος στην κοιλιά, ναυτία και έμετος ήταν τα συμπτώματα με τα οποία νοσηλεύτηκαν οι πρώτοι ασθενείς στις 9 Αυγούστου. Σε όλους διαπιστώθηκε ότι είχαν καταναλώσει φρέσκο τυρί από γάλα που δεν είχε υποστεί παστερίωση.
Οι αρχές συνιστούν στους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς να γνωρίζουν την προέλευση και να ελέγχουν την ετικέτα του προϊόντος ώστε να βεβαιωθούν ότι είναι παρασκευασμένο με παστεριωμένο γάλα. Ζητούν επίσης από τον πληθυσμό να εντείνουν τις συνήθεις πρακτικές υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών, η σωστή συντήρηση των τροφίμων και η άμεση προσφυγή σε γιατρό ή μονάδα υγείας όταν εμφανιστούν συμπτώματα τουλάχιστον μέχρι να εντοπιστεί η ακριβής πηγή των τροφικών δηλητηριάσεων.
Αν στην πιο μακρινή από την Ευρώπη, Γουατεμάλα, δεν εκπλήσσει μια τοπική επιδημία, στην κοντινή μας Ισπανία και μάλιστα στην πολυσύχναστη πρωτεύουσά της, τη Μαδρίτη, προκαλούν εντύπωση τα SOS που εκπέμπουν οι τοπικές αρχές δημόσιας υγείας για τον αυξημένο κίνδυνο σαλμονέλωσης από αυγά και προϊόντα που τα περιέχουν, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Τα αυγά κυριαρχούν στα δημοφιλή και στους τουρίστες πιάτα της ισπανικής κουζίνας.
Στην Μαδρίτη από τις αρχές του 2022 έχουν καταγραφεί 10 εστίες μαζικής τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα, με 53 άτομα να έχουν προσβληθεί και τα πέντε να έχουν νοσηλευτεί. Το ανησυχητικό είναι, όμως, ότι τα περισσότερα κρούσματα, 39 σε επτά εστίες, έχουν καταγραφεί σε καταστήματα εστίασης. Το αυγό ήταν ο κατ’ εξοχήν «ύποπτος» των δηλητηριάσεων καθώς σχεδόν όλα τα τρόφιμα είχαν παρασκευαστεί με αυγά, είτε μαγειρεμένα σε είδη όπως η ομελέτα είτε ωμά, σε μαγιονέζες ή επιδόρπια.
Οι υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης καλούν τον πληθυσμό, αλλά κυρίως τους επαγγελματίες της εστίασης να είναι εξαιρετικά σχολαστικοί στην τήρηση των μέτρων πρόληψης. Η υπενθύμισή τους είναι χρήσιμη και για μας, σε μια περίοδο που το φαγητό έξω έχει την τιμητική του: τακτικό πλύσιμο χεριών και χρήση γαντιών και καθαρών σκευών από τους επαγγελματίες. Δεν πλένουμε τα αυγά και τα διατηρούμε στο ψυγείο. Οι ομελέτες πρέπει να μαγειρεύονται καλά, να τρώγονται άμεσα ή να αποθηκεύονται σωστά. Η μαγιονέζα πρέπει να φτιάχνεται με παστεριωμένα αυγά ή, εάν χρησιμοποιούνται ωμά αυγά, να φτιαχτεί λίγο πριν την κατανάλωση και να φυλάσσεται στο ψυγείο.