Ο πιο μεγάλος κίνδυνος σε αυτές τις σάλτσες όμως είναι τα κρυμμένα αλλεργιογόνα.
Τα dressing σίγουρα κάνουν τη σαλάτα μας πιο γευστική αλλά και ενδιαφέρουσα… Αλλά μέχρι εκεί. Γιατί αυτή η μαγική σάλτσα που μπορεί για κάποιους να είναι και η μοναδική αιτία που τρώνε σαλάτα κρύβει ένα σωρό κινδύνους για την υγεία, πέρα του γεγονότος ότι προσθέτει μια εκπληκτική ποσότητα θερμίδων, στο κατά τα άλλα υγιεινό γεύμα.
Πολλές από αυτές τις σάλτσες περιέχουν ποικιλίες συστατικών με βάση το αυγό ή το τυρί, τα οποία μπορούν γρήγορα να χαλάσουν εάν δεν απορριφθούν μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Όπως και η μαγιονέζα, οι σάλτσες για σαλάτες έχουν διάρκεια ζωής έως και δύο μήνες μετά το άνοιγμα του μπουκαλιού τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα ανάκληση φριτέζας αέρος που πωλείται σε γνωστή αλυσίδα καταστημάτων – Κίνδυνος πυρκαγιάς
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτή είναι η επικίνδυνη ουσία στα σπορέλαια που προκαλεί την ανάπτυξη επιθετικού τύπου καρκίνου του μαστού – Μελέτη
Ο πιο μεγάλος κίνδυνος σε αυτές τις σάλτσες όμως είναι τα κρυμμένα αλλεργιογόνα.
Ναι, τα dressing για σαλάτες μπορεί να περιέχουν αδήλωτα αλλεργιογόνα, είτε λόγω των συστατικών τους είτε λόγω επιμολύνσεων κατά την παραγωγή. Παρόλο που οι κατασκευαστές υποχρεούνται να δηλώνουν τα κύρια αλλεργιογόνα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να περιέχονται ίχνη άλλων αλλεργιογόνων που δεν αναφέρονται ξεκάθαρα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Πετάξτε και απολυμάνετε κάθε επιφάνεια ή σκεύος που έχει έρθει σε επαφή» – Επείγουσα ανάκληση μολυσμένου χυμού
Πιθανά αδήλωτα αλλεργιογόνα στα dressing σαλάτας:
- Γλουτένη – Παρουσιάζεται σε dressings με σάλτσα σόγιας, ξύδι βύνης ή τροποποιημένο άμυλο.
- Γάλα & λακτόζη – Περιλαμβάνεται σε κρεμώδη dressings όπως ranch, Caesar, blue cheese.
- Αυγό – Παρούσα σε dressings που περιέχουν μαγιονέζα ή είναι γαλακτωματοποιημένα με κρόκο αυγού.
- Σόγια – Συχνό συστατικό μέσω σάλτσας σόγιας ή λεκιθίνης.
- Ξηροί καρποί – Ιδιαίτερα στα gourmet dressings που περιέχουν αμύγδαλα, φιστίκια ή έλαια ξηρών καρπών.
- Σουσάμι – Περιέχεται σε ασιατικού τύπου dressings με ταχίνι ή σησαμέλαιο.
- Μουστάρδα – Παρουσιάζεται ως κύριο συστατικό ή μέσω σπόρων μουστάρδας.
- Σέλινο – Χρησιμοποιείται για ενίσχυση της γεύσης και μπορεί να μην είναι πάντα εμφανές στην ετικέτα.
- Ψάρι & θαλασσινά – Μπορεί να υπάρχει σε dressings όπως το Caesar (που περιέχει αντζούγιες)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | KFC: Χιλιάδες καταγγελίες για τη διαφήμιση του fast food που «χλευάζει τη βάπτιση του Χριστού» (βίντεο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκολάτα με κομμάτια μετάλλου στα ράφια αλυσίδας σούπερ μάρκετ – Άμεση ανάκληση σε 4 Ευρωπαϊκές χώρες
Ανάκληση λόγω έλλειψης επισήμανσης
Η Fresh Creative Foods της Vista, Καλιφόρνια, αυτή τη στιγμή ανακαλεί τις σάλτσες με μέλι και μουστάρδα με την επωνυμία Trader Joe’s Honey Mustard λόγω 4 μη δηλωθέντων αλλεργιογόνων: φιστίκια, σόγια, σουσάμι και σιτάρι! Και τα 4 αποτελούν σοβαρό ή απειλητικό κίνδυνο για άτομα με αλλεργίες ή σοβαρές ευαισθησίες σε αυτά τα συστατικά.

Η ανάκληση ξεκίνησε αφού η εταιρεία εντόπισε το σφάλμα επισήμανσης στη συσκευασία του προϊόντος.
Το προϊόν που ανακλήθηκε στάλθηκε στις τοποθεσίες του Trader Joe στις ακόλουθες πολιτείες: Arkansas, Colorado, District of Columbia, Delaware, Florida, Georgia, Kansas, Louisiana, Massachusetts, Maryland, North Carolina, New Mexico, Ohio, Oklahoma, Pennsylvania, South Carolina, Texas2 και Virginia.
Οι καταναλωτές με αλλεργίες ή ευαισθησίες στα φιστίκια, τη σόγια, το σουσάμι ή το σιτάρι καλούνται να μην καταναλώσουν αυτό το προϊόν. Όσοι αγόρασαν το επηρεασμένο επίδεσμο Honey Mustard μπορούν να το επιστρέψουν στην τοποθεσία οποιουδήποτε Trader Joe για πλήρη επιστροφή χρημάτων ή να το απορρίψουν.
Σχετικά με τις τροφικές αλλεργίες
Οι αλλεργίες στα φιστίκια, τη σόγια, το σουσάμι ή το σιτάρι μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια δυσφορία—όπως κνίδωση, κνησμός ή πεπτικά προβλήματα— έως αναφυλαξία, μια σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα αντίδραση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Τα άτομα που παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την κατανάλωση αυτού του προϊόντος θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως ιατρική φροντίδα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.