Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εφαρμογή ISO 22000/FSSC και ασφάλεια των τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕφαρμογή ISO 22000/FSSC και ασφάλεια των τροφίμων
spot_img

Ο Ι. Σβαρδάγκαλος, Επικεφαλής Επιθεωρητής LETRINA αναλύει τη συμβολή της πιστοποίησης του Σ.Δ.Α.Τ. ενός οργανισμού σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα όπως ISO 22000:2018, FSSC και BRC.

Του Ιωάννη Σβαρδάγκαλου*

 Η εφαρμογή ενός Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας των τροφίμων (Σ.Δ.Α.Τ. – ISO 22000 – FSSC) στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων (είτε αφορά εμπορική είτε παραγωγική δραστηριότητα) αποτελεί βασική παράμετρο για την εξασφάλιση της υγείας των τελικών καταναλωτών.

Η ασφάλεια του τροφίμου σχετίζεται άμεσα με την παρουσία κινδύνων ,σχετικών με την ασφάλεια του τροφίμου κατά το χρόνο κατανάλωσης του (πρόσληψη από τον καταναλωτή)

Η εφαρμογή διαδικασιών και η τήρηση ελέγχων όπως υπαγορεύονται κάθε φορά από το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας των τροφίμων όπως η τήρηση της ιχνηλασιμότητας , οι έλεγχοι στα κρίσιμα σημεία ή στα κριτήρια ελέγχου , η εφαρμογή των προαπαιτούμενων προγραμμάτων κλπ επιτρέπουν τον έλεγχο των αναγνωρισμένων κινδύνων όπως έχουν αποτυπωθεί  στο σχέδιο ελέγχου κινδύνων το οποίο αποτελεί και την καρδιά του Συστήματος .

H ανάπτυξη, εφαρμογή και τεκμηρίωση ενός Σ.Δ.Α..Τ περιλαμβάνει καταγραφή διαδικασιών, του σχεδίου ελέγχου κινδύνων και γενικά τήρηση όλων των απαραίτητων τεκμηριωμένων πληροφοριών που εξασφαλίζουν και αποδεικνύουν την διαχείριση και διάθεση ασφαλών τροφίμων.

Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ένας οργανισμός από την εφαρμογή ενός Σ.Δ.Α.Τ.  μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω σημεία:

  • Απόδειξη της ικανότητας του οργανισμού να παρέχει με συνέπεια ασφαλή τρόφιμα και προϊόντα καθώς και υπηρεσίας που ικανοποιούν τον πελάτη και τις εφαρμοστέες και κανονιστικές απαιτήσεις
  • Αντιμετώπιση της διακινδύνευσης που σχετίζεται με τους στόχους του Σ.Δ.Α.Τ.
  • Ικανότητα να αποδεικνύει τη συμμόρφωση με τις προδιαγεγραμμένες απαιτήσεις του Σ.Δ.Α.Τ.

Η συμβολή της πιστοποίησης του Σ.Δ.Α.Τ. ενός οργανισμού σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα όπως ISO 22000:2018, FSSC,BRC κλπ ενισχύει τομείς που και σημεία όπως :

  • Εγγύηση ασφάλειας
  • Ανάδειξη ποιότητας
  • Ενίσχυση της εμπιστοσύνης
  • Αναβάθμιση τρόπου λειτουργίας

*ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΒΑΡΔΑΓΚΑΛΟΣ Γεωπόνος Msc – Επικεφαλής Επιθεωρητής LETRINA SA

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο