Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Γνωμοδότηση για τα όρια ανοχής του Metalaxyl-M στο πιπέρι και το φοινικέλαιο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Γνωμοδότηση για τα όρια ανοχής του Metalaxyl-M στο πιπέρι και το φοινικέλαιο
spot_img

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας τροφίμων για την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πρόσληψη καταλοίπων που προκύπτουν από τη χρήση metalaxyl-M.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005, η αιτούσα εταιρεία Syngenta Crop Protection AG υπέβαλε αίτηση στην αρμόδια εθνική αρχή του Βελγίου για τον καθορισμό ανοχής κατά την εισαγωγή της δραστικής ουσίας metalaxyl-M στο φοινικέλαιο και στο πιπέρι (μαύρο, πράσινο και λευκό).

Το Metalaxyl-M είναι μυκητοκτόνο, δραστικό έναντι φυτοπαθογόνων της τάξης των Peronosporales και χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του Pythium σε μια σειρά από καλλιέργειες λαχανικών. 

Διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία που υποβλήθηκαν προς υποστήριξη του αιτήματος ήταν επαρκή για τη συναγωγή των προτάσεων ΑΟΚ για φοινικέλαιο και τον καλαμπόκι πιπεριάς. Διατίθενται επαρκείς αναλυτικές μέθοδοι για την επιβολή της νομοθεσίας για τον έλεγχο των καταλοίπων του metalaxyl-M στα υπό εξέταση εμπορεύματα στο επικυρωμένο όριο ποσοτικού προσδιορισμού (LOQ) 0,01 mg/kg.

Με βάση τα αποτελέσματα της εκτίμησης κινδύνου, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πρόσληψη καταλοίπων που προκύπτουν από τη χρήση metalaxyl-M σύμφωνα με τις εγκεκριμένες γεωργικές πρακτικές είναι απίθανο να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα