Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Οι συνολικές προσλήψεις χαλκού του πληθυσμού είναι κάτω από το νέο ασφαλές επίπεδο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Οι συνολικές προσλήψεις χαλκού του πληθυσμού είναι κάτω από το νέο ασφαλές επίπεδο
spot_img

Η συνδυασμένη έκθεση σε χαλκό από όλες τις πηγές δεν δημιουργεί ανησυχίες για την υγεία του πληθυσμού της ΕΕ, λένε οι επιστήμονες της EFSA.

Ο χαλκός είναι ένα βασικό μικροθρεπτικό συστατικό για όλα τα έμβια όντα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Πάρα πολύ ή πολύ λίγος χαλκός στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Είναι φυσικά παρόν σε πολλά τρόφιμα και επίσης εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα μέσω της χρήσης του σε βιολογικά και συμβατικά φυτοφάρμακα, ζωοτροφές και πρόσθετα τροφίμων, καθώς και ως θρεπτικό συστατικό σε εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής.

Η υπερβολική κατακράτηση χαλκού στο σώμα με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να είναι τοξική για τον άνθρωπο, ειδικά για το συκώτι. Η επιστημονική επιτροπή της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν αναμένεται να υπάρξει κατακράτηση χαλκού με πρόσληψη έως 5 mg ημερησίως και καθόρισε αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ασφαλές επίπεδο) 0,07 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους για τον ενήλικο πληθυσμό. Οι ειδικοί της EFSA για τη διατροφή θα καθιερώσουν αποδεκτές προσλήψεις για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες σύντομα.

Για πρώτη φορά με αυτή την ουσία, οι ειδικοί εκτίμησαν την έκθεση σε χαλκό από όλες τις διατροφικές και μη διατροφικές πηγές. Τα φυσικά επίπεδα χαλκού στα τρόφιμα και τα συστατικά τροφίμων και η μακροχρόνια χρήση των σκευών χαλκού συμβάλλουν σημαντικά στην πρόσληψη. Ωστόσο, η συμβολή των φυτοφαρμάκων, των προσθέτων τροφίμων και ζωοτροφών ή των λιπασμάτων είναι αμελητέα.

Τα παρασκευάσματα για βρέφη και τα παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας είναι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη διατροφική έκθεση σε χαλκό σε βρέφη και νήπια. Ωστόσο, δεν αναμένονται δυσμενείς επιδράσεις από την έκθεση σε χαλκό στα παιδιά, λόγω των υψηλότερων αναγκών των παιδιών σε θρεπτικά συστατικά για ανάπτυξη.

H ανεπάρκεια χαλκού και η επαρκής πρόσληψη για όλες τις ηλικιακές ομάδες εξετάστηκαν σε προηγούμενη αξιολόγηση, της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Viral η τάση κατανάλωσης σκυλοτροφής – Έντονες αντιδράσεις – Πάνω από 24 εκ. προβολές

Σύμφωνα με έναν fitness influencer, η τροφή για σκύλους έχει πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Αλλά κάνει να την καταναλώνουν οι άνθρωποι;

Συσκευασία Τροφίμων: Αντιδράσεις για τον νέο κανονισμό της ΕΕ

Τι πιστεύουν οι αγρότες και οι περιβαλλοντικές ενώσεις για την νέα πρόταση για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας της ΕΕ.

Κουμαρίνη: Νομοθεσία και υποχρεώσεις της βιομηχανίας τροφίμων για τη χρήση κανέλας

Η Α. Σταυρουλάκη των εργαστηρίων Tsakalidis Analysis & Testing δίνει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη χρήση κανέλας Κεϋλάνης ή Cassia στα τρόφιμα - Νομοθεσία και γνωμοδότηση της EFSA - Χρήσιμες πληροφορίες και για τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα