Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: “Πράσινο φως” σε συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος, για βρεφικές τροφές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: "Πράσινο φως" σε συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος, για βρεφικές τροφές
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την EFSA να εκδώσει γνώμη σχετικά με τη διατροφική ασφάλεια και την καταλληλότητα ενός συγκεκριμένου προϊόντος υδρόλυσης πρωτεϊνών. To προϊόν προέρχεται από συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος και χρησιμοποιείται σε παρασκευάσματα βρεφών και δεύτερης βρεφικής ηλικίας από την Γερμανική HIPP, εταιρεία επεξεργασίας οργανικών-βιολογικών πρώτων υλών.

Ο φάκελος που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ως στόχο να ζητήσει τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/127 όσον αφορά τις πηγές πρωτεϊνών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παρασκευάσματα για βρέφη και/ή σε παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας (Η παρούσα γνώμη δεν καλύπτει την αξιολόγηση της ασφάλειας των ενζύμων τροφίμων που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του προϊόντος υδρόλυσης πρωτεϊνών).

Το υπό αξιολόγηση προϊόν υδρόλυσης πρωτεϊνών χαρακτηρίζεται επαρκώς σε σχέση με το κλάσμα της υδρολυμένης πρωτεΐνης. Στη σχετική μελέτη παρέμβασης που υποβλήθηκε, ένα παρασκεύασμα για βρέφη που παρασκευάζεται από το προϊόν υδρόλυσης πρωτεϊνών με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 1,9 g/100 kcal και καταναλώνεται ως μοναδική πηγή διατροφής από βρέφη για 3 μήνες οδήγησε σε ανάπτυξη ισοδύναμη με ένα παρασκεύασμα που παρασκευάζεται από άθικτη πρωτεΐνη αγελαδινού γάλακτος με την ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Δεν έχουν παρασχεθεί πειραματικά δεδομένα σχετικά με τη διατροφική ασφάλεια και την καταλληλότητα αυτής της πηγής πρωτεϊνών σε παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας. Ωστόσο, δεδομένου ότι καταναλώνεται με συμπληρωματικά τρόφιμα και ότι η πηγή πρωτεϊνών θεωρείται διατροφικά ασφαλής και κατάλληλη σε παρασκευάσματα για βρέφη που αποτελούν τη μοναδική πηγή διατροφής των βρεφών, η ομάδα θεωρεί ότι το προϊόν υδρόλυσης πρωτεϊνών είναι επίσης ασφαλές από διατροφική άποψη και κατάλληλη πηγή πρωτεϊνών για χρήση σε παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας.

Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το υπό αξιολόγηση προϊόν υδρόλυσης πρωτεϊνών είναι ασφαλές από διατροφική άποψη και κατάλληλη πηγή πρωτεϊνών για χρήση σε παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, εφόσον το παρασκεύασμα στο οποίο χρησιμοποιείται περιέχει τουλάχιστον 1,9 g/100 kcal πρωτεΐνης και πληροί τα κριτήρια σύστασης του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/127 της Επιτροπής και το πρότυπο αμινοξέων στο παράρτημα ΙΙΙΑ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο