Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την EFSA να εκδώσει γνώμη σχετικά με τη διατροφική ασφάλεια και την καταλληλότητα ενός συγκεκριμένου προϊόντος υδρόλυσης πρωτεϊνών. To προϊόν προέρχεται από συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος και χρησιμοποιείται σε παρασκευάσματα βρεφών και δεύτερης βρεφικής ηλικίας από την Γερμανική HIPP, εταιρεία επεξεργασίας οργανικών-βιολογικών πρώτων υλών.
Ο φάκελος που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ως στόχο να ζητήσει τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/127 όσον αφορά τις πηγές πρωτεϊνών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παρασκευάσματα για βρέφη και/ή σε παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας (Η παρούσα γνώμη δεν καλύπτει την αξιολόγηση της ασφάλειας των ενζύμων τροφίμων που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του προϊόντος υδρόλυσης πρωτεϊνών).
Το υπό αξιολόγηση προϊόν υδρόλυσης πρωτεϊνών χαρακτηρίζεται επαρκώς σε σχέση με το κλάσμα της υδρολυμένης πρωτεΐνης. Στη σχετική μελέτη παρέμβασης που υποβλήθηκε, ένα παρασκεύασμα για βρέφη που παρασκευάζεται από το προϊόν υδρόλυσης πρωτεϊνών με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 1,9 g/100 kcal και καταναλώνεται ως μοναδική πηγή διατροφής από βρέφη για 3 μήνες οδήγησε σε ανάπτυξη ισοδύναμη με ένα παρασκεύασμα που παρασκευάζεται από άθικτη πρωτεΐνη αγελαδινού γάλακτος με την ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Δεν έχουν παρασχεθεί πειραματικά δεδομένα σχετικά με τη διατροφική ασφάλεια και την καταλληλότητα αυτής της πηγής πρωτεϊνών σε παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας. Ωστόσο, δεδομένου ότι καταναλώνεται με συμπληρωματικά τρόφιμα και ότι η πηγή πρωτεϊνών θεωρείται διατροφικά ασφαλής και κατάλληλη σε παρασκευάσματα για βρέφη που αποτελούν τη μοναδική πηγή διατροφής των βρεφών, η ομάδα θεωρεί ότι το προϊόν υδρόλυσης πρωτεϊνών είναι επίσης ασφαλές από διατροφική άποψη και κατάλληλη πηγή πρωτεϊνών για χρήση σε παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας.
Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το υπό αξιολόγηση προϊόν υδρόλυσης πρωτεϊνών είναι ασφαλές από διατροφική άποψη και κατάλληλη πηγή πρωτεϊνών για χρήση σε παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, εφόσον το παρασκεύασμα στο οποίο χρησιμοποιείται περιέχει τουλάχιστον 1,9 g/100 kcal πρωτεΐνης και πληροί τα κριτήρια σύστασης του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/127 της Επιτροπής και το πρότυπο αμινοξέων στο παράρτημα ΙΙΙΑ.