Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Πράσινο φως για το Chuta (Jatropha curcas) ως Νέο Τρόφιμο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Πράσινο φως για το Chuta (Jatropha curcas) ως Νέο Τρόφιμο
spot_img

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την επιτροπή της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να γνωμοδοτήσει σχετικά με υδροθερμικά επεξεργασμένους πυρήνες από βρώσιμο Jatropha curcas (Chuta) ως νέα τροφή (NF) σύμφωνα με τον κανονισμό ( ΕΕ) 2015/2283. 

Το Jatropha curcas είναι ένα είδος ανθοφόρου φυτού της οικογένειας των ανθέων , Euphorbiaceae , που είναι εγγενές στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική.
Είναι ανθεκτικό σε υψηλό βαθμό ξηρασίας , επιτρέποντάς του να αναπτυχθεί στις ερήμους. Περιέχει εστέρες φορβόλης , οι οποίοι θεωρούνται τοξικοί. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης εδώδιμες (μη τοξικές) προελεύσεις εγγενείς στο Μεξικό, γνωστές από τον τοπικό πληθυσμό ως piñón manso, xuta, chuta, aishte, μεταξύ άλλων. Το J. curcas περιέχει επίσης ενώσεις όπως αναστολείς θρυψίνης, φυτικά, σαπωνίνες και ένα τύπο λεκτίνης γνωστό ως κουρκίνη.

Οι σπόροι περιέχουν 27–40% λάδι που μπορεί να υποστεί επεξεργασία για να παραχθεί ένα υψηλής ποιότητας καύσιμο βιοντίζελ , που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια τυπική μηχανή ντίζελ. Οι εδώδιμες (μη τοξικές) ποικιλίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ζωοτροφές και τρόφιμα.

Όπως αναφέρει και η επιτροπή της EFSΑ στη γνωμοδότησή της αν και το Jatropha curcas θεωρείται γενικά τοξικό φυτό λόγω της παρουσίας εστέρων φορβόλης (PEs), υπάρχουν εδώδιμες ποικιλίες στην Κεντρική Αμερική. Ο αιτών έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής για μια εδώδιμη ποικιλία και προτείνει τους πυρήνες αυτής της ποικιλίας ως NF ως ολόκληρους πυρήνες ή θραύσματά τους που θα χρησιμοποιηθούν ως σνακ ή ως συστατικό τροφής. Υπάρχουν διαδικασίες για την αποφυγή ανάμειξης με μη βρώσιμους πυρήνες, με τα τελευταία βήματα να είναι ο αναλυτικός έλεγχος των συγκεντρώσεων PEs σε όλες τις παραγόμενες παρτίδες. Η επιτροπή θεωρεί ότι η διαδικασία παραγωγής του NF περιγράφεται επαρκώς και ότι οι πληροφορίες που παρέχονται σχετικά με τη σύνθεση του NF είναι επαρκείς για τον χαρακτηρισμό του. 

Τα συστατικά του NF δοκιμάστηκαν για γονοτοξικότητα με την εφαρμογή της τυπικής μπαταρίας δοκιμής in vitro και δεν έχουν εντοπιστεί γονιδιοτοξικές ανησυχίες. Σε ένα συντηρητικό σενάριο για την έκθεση σε PE από το NF, υποτέθηκε ότι όλοι οι πυρήνες περιέχουν PE στο επίπεδο ανίχνευσης της αναλυτικής μεθόδου. Κατά τη σύγκριση της εκτιμώμενης μέγιστης έκθεσης σε PE με ένα σημείο αναφοράς από μια υποχρόνια μελέτη σε χοίρους, προκύπτει ένα περιθώριο έκθεσης ≥ 900, το οποίο θεωρείται αρκετά μεγάλο. Η παρουσία αντιδιατροφικών παραγόντων δεν δημιουργεί ανησυχίες για την ασφάλεια, καθώς είναι εντός των ορίων που βρίσκονται στα λαχανικά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο