Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Πράσινο φως στη διαδικασία ανακύκλωσης deSter για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Πράσινο φως στη διαδικασία ανακύκλωσης deSter για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα
spot_img

Δημοσιεύθηκε εχθές, 24 Νοεμβρίου, η επιστημονική γνώμη της EFSA σχετικά με την ασφάλεια της διαδικασίας deSter για την ανακύκλωση πλαστικών επιτραπέζιων σκευών τροφοδοσίας, για χρήση ως υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Τα ανακυκλωμένα πλαστικά υλικά και αντικείμενα διατίθενται στην αγορά μόνον εφόσον περιέχουν ανακυκλωμένο πλαστικό που λαμβάνεται από εγκεκριμένη διαδικασία ανακύκλωσης. Πριν από την έγκριση μιας διαδικασίας ανακύκλωσης, απαιτείται η γνώμη της EFSA σχετικά με την ασφάλειά της.

Η επιτροπή της EFSA για τα υλικά, τα ένζυμα και τα βοηθήματα επεξεργασίας τροφίμων (CEP) αξιολόγησε την ασφάλεια της διαδικασίας ανακύκλωσης deSter, αφού έλαβε αίτηση από την αρμόδια αρχή του Βελγίου: FPS Health, Ασφάλεια και Περιβάλλον της τροφικής αλυσίδας, για αξιολόγηση της διαδικασίας ανακύκλωσης deSter, εξ ονόματος της Βελγικής εταιρείας deSter.

Η εταιρεία παρείχε τις απαιτούμενες για την αξιολόγηση γενικές και ειδικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία ανακύκλωσης.

Γενικές πληροφορίες:

  • γενική περιγραφή,
  • υφιστάμενες άδειες.

Ειδικές πληροφορίες:

  • διαδικασία ανακύκλωσης,
  • χαρακτηρισμός της εισροής,
  • χαρακτηρισμός του ανακυκλωμένων πλαστικών,
  • προβλεπόμενη εφαρμογή σε επαφή με τρόφιμα,
  • συμμόρφωση με τις σχετικές διατάξεις για τα υλικά και τα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα,
  • ανάλυση και αξιολόγηση της διαδικασίας,
  • παραμέτρους λειτουργίας.

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών υλικών και αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα προέρχονται από την πιθανή μετανάστευση χημικών ουσιών στα τρόφιμα σε ποσότητες που θα έθεταν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με τον αιτούντα, η διαδικασία ανακύκλωσης deSter προορίζεται να ανακυκλώνει αντικείμενα κατασκευασμένα από πολυπροπυλένιο κατάλληλο για τρόφιμα (PP), τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), styrene acrylonitrile resin (SAN) ή acrylonitrile butadiene styrene (ABS) που χρησιμοποιούνται για τo σερβίρισμα τροφίμων και ποτών κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

Το αλεσμένο υλικό μπορεί να αναμειγνύεται με παρθένο πλαστικό ή να χρησιμοποιείται στο 100% για την κατασκευή ανακυκλωμένων επιτραπέζιων σκευών για τις ίδιες υπηρεσίες επί του σκάφους, σε επαφή με όλους τους τύπους τροφίμων και υπό τις συνθήκες χρήσης των αντικειμένων πριν από την ανακύκλωση.

Τα είδη προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για:

α) σύντομη περίοδο επαφής με τρόφιμα αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας γευμάτων (π.χ. μαχαιροπίρουνα),

β) (σύντομη) αποθήκευση σε καταψύκτη, ακολουθούμενη από απόψυξη και σερβίρισμα γευμάτων σε θερμοκρασία δωματίου (π.χ. μπολ σαλάτας) ή

γ) συνθήκες ζεστού γεμίσματος (π.χ. φλιτζάνια καφέ).

Τα αντικείμενα που πρόκειται να ανακυκλωθούν είναι από τη συλλογή μετά τη χρήση και ανακυκλώνονται σε κλειστά και ελεγχόμενα κυκλώματα του κατασκευαστή / ανακυκλωτή, της τροφοδοσίας και των αεροπορικών εταιρειών.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

  1. Παραγωγή επιτραπέζιων σκευών τροφοδοσίας (π.χ. δίσκοι σερβιρίσματος, μπολ, ποτήρια κατανάλωσης, κύπελλα, μαχαιροπίρουνα) από παρθένα υλικά, για χρήση από μονάδες τροφοδοσίας που ανήκουν στο κύκλωμα και ετοιμάζουν γεύματα κατά τη διάρκεια της πτήσης για τις αεροπορικές εταιρείες.
  2. Υπηρεσίες εν πτήσει των γευμάτων και ποτών και συλλογή μετά την εξυπηρέτηση από το πλήρωμα της αεροπορικής εταιρείας. Η διαλογή των αντικειμένων που πρόκειται να ανακυκλωθούν από μεικτά απόβλητα μπορεί να πραγματοποιηθεί την ώρα της πτήσης από το πλήρωμα ή μετά την προσγείωση από τη μονάδα τροφοδοσίας, ανάλογα με τις διαδικασίες της αεροπορικής εταιρείας.
  3. Καθαρισμός για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών (χειροκίνητος καθαρισμός, βιομηχανικό πλύσιμο, οπτικοί έλεγχοι) στη μονάδα τροφοδοσίας σύμφωνα με τις πρακτικές υγιεινής και επιστροφή για χρήση.
  4. Ταξινόμηση για να αποσυρθούν από την καθαρισμένη ροή επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων που δεν είναι πλέον κατάλληλοι για τη διαδικασία («τέλος ζωής»)· συλλογή σε ειδικά εμπορευματοκιβώτια. Οι περιέκτες παρέχονται από τον αιτούντα και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την ανακύκλωση αυτή. Η διαλογή των προς ανακύκλωση προϊόντων μπορεί να γίνει ανά προϊόν (π.χ. κύπελλα, δίσκους) ή ανά συμβατή πρώτη ύλη (ABS, PP, SAN, PET) και με χρώμα.
  5. Τα συλεχθέντα αντικείμενα «τέλους ζωής», μεταφέρονται στον αιτούντα, ελέγχονται οπτικά σύμφωνα με τυποποιημένες διαδικασίες για πιθανούς εναπομείναντες ρύπους και στη συνέχεια αλέθονται σε ειδική γραμμή αφαιρώντας σκόνη και μεταλλικά σωματίδια.
  6. Παραγωγή ανακυκλωμένων αντικειμένων στην εγκατάσταση του αιτούντα. Τα τελικά αντικείμενα μπορεί να περιέχουν έως και το 100% του υλικού. Χρησιμοποιούνται χύτευση έγχυσης (PP, SAN, ABS, PET) ή θερμοδιαμόρφωση εξώθησης (PP, PET).
  7. Τα ανακυκλωμένα αντικείμενα περνούν από τον κλειστό κύκλωμα με έναν μοναδικό αριθμό παρτίδας, με τον ίδιο τρόπο όπως τα πρόσφατα παραγόμενα αντικείμενα.

Η ειδική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ανακυκλωμένα υλικά που λαμβάνονται από αυτή τη διαδικασία και χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο αυτού του κυκλώματος, δεν προκαλούν ανησυχία για την ασφάλεια. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε ποσοστό έως και 100% για την κατασκευή πλαστικών επιτραπέζιων σκευών για επαφή με όλα τα είδη τροφίμων υπό τις συνθήκες χρήσης των αντικειμένων πριν από την ανακύκλωση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιστημονική γνώμη της EFSA, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:


https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2021.6947

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπλήρωση της βιταμίνης D Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Trinity College Dublin, ρίχνει φως στην πολυπλοκότητα της επίτευξης της βέλτιστης κατάστασης βιταμίνης D σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Παρά τη σημαντική έρευνα σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες της βιταμίνης D, τα επίπεδα ανεπάρκειας βιταμίνης D παραμένουν υψηλά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Clinical Nutrition [Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024]. Η Δρ Margaret M. Brennan, βοηθός ερευνητή, Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Trinity College και πρώτη συγγραφέας, δήλωσε: "Ελπίζουμε ότι αυτή η εργασία μπορεί να αναδείξει τις σημαντικές διαφορές στα επίπεδα βιταμίνης D μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος της έλλειψης βιταμίνης D για την υγεία του πληθυσμού". Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο (UK,) και για κάθε άτομο, υπολόγισαν την εξατομικευμένη εκτίμηση του περιβαλλοντικού επιπέδου υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB), το οποίο είναι το μήκος κύματος του ηλιακού φωτός που προκαλεί τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση των βασικών προσδιοριστικών παραγόντων της βιταμίνης D και των αλληλεπιδράσεών τους αποκάλυψε νέες γνώσεις. Η πρώτη βασική διαπίστωση είναι ότι η περιβαλλοντική UVB αναδεικνύεται σε κρίσιμο προγνωστικό παράγοντα της κατάστασης της βιταμίνης D, ακόμη και σε ένα μέρος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δέχεται σχετικά λίγη ηλιακή ακτινοβολία. Η δεύτερη είναι ότι η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το επίπεδο χοληστερόλης και η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα ανταποκρίνονται στην UVB. Για παράδειγμα, καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ και η ηλικία, μειώνεται η ποσότητα της βιταμίνης D που παράγεται ως απόκριση στην UVB. Η καθηγήτρια Lina Zgaga, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και κύρια ερευνήτρια, δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D. Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη απομάκρυνσης από μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, προς εξατομικευμένες στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση της κατάστασης της βιταμίνης D". Η Rasha Shraim, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και συν-κυρίαρχος της μελέτης δήλωσε: "Η μελέτη μας αναδεικνύει επίσης την επίδραση που μπορούν να έχουν στην υγεία μας οι φυσικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το ηλιακό φως. Ελπίζουμε ότι η προσέγγισή μας ενθαρρύνει τους μελλοντικούς ερευνητές και τους φορείς δημόσιας υγείας να ενσωματώσουν αυτούς τους παράγοντες στο έργο τους για την υγεία και τις ασθένειες". Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι το χειρόγραφό τους θα συμβάλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα