Τα δύο τρίτα ελβετικών εταιρειών τροφίμων δεν πληρούν τις απαιτήσεις της ελβετικής νομοθεσίας σχετικά με τους ελέγχους για Listeria
Μια πρόσφατη επιθεώρηση σε 115 ελβετικές εταιρείες τροφίμων αποκάλυψε πολυάριθμες ελλείψεις στους ελέγχους για τη μόλυνση από Listeria monocytogenes. Η Ελβετική Ένωση Καντονιακών Χημικών, η οποία πραγματοποίησε την επιθεώρηση και δημοσίευσε την έκθεση, ανακοίνωσε ότι τα δύο τρίτα των εταιρειών που εξέτασε δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις της ελβετικής νομοθεσίας για τα τρόφιμα.
Όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα Food Safety, οι κρατικοί χημικοί διαπίστωσαν ότι οι πιο κοινές ελλείψεις σχετίζονταν με την υποδομή, την υγιεινή των προϊόντων και τον έλεγχο του περιβάλλοντος παραγωγής. Σε τρεις περιπτώσεις ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Τα πιο συνηθισμένα ζητήματα αφορούσαν την υποδομή, την υγιεινή της παραγωγής ή τον έλεγχο του περιβάλλοντος παραγωγής. Ξεκίνησαν ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν.
Τα τελευταία χρόνια στην Ελβετία παρουσιάζονται αρκετά κρούσματα λιστερίωσης, μεταξύ των οποίων έχουν καταγραφεί και αρκετοί θάνατοι. Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις σε μολύνσεις από λιστερίωση αυξήθηκαν από το 2020 και μετά. Το L. monocytogenes προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην Ελβετία, ειδικά μετά από αυτή την άνοδο σε κρούσματα. Να σημειωθεί πως η μόλυνση με το εν λόγω μικρόβιο είναι πιο κοινή σε ωμά και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.