Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
11.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιδημία σαλμονέλας από κοτόπουλο στην Ευρώπη – Ένας νεκρός – 300 κρούσματα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιδημία σαλμονέλας από κοτόπουλο στην Ευρώπη - Ένας νεκρός - 300 κρούσματα
spot_img

Έξαρση Salmonella σε πολλές χώρες που συνδέεται με την κατανάλωση προϊόντων με βάση το κρέας κοτόπουλου.

Μια διασυνοριακή εστία Salmonella Mbandaka ST413 που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 εξακολουθεί να απασχολεί τις αρχές και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων (EFSA) έως τις 15 Μαρτίου 2024, τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 300 εκ των οποίων 23 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν και ένας πέθανε. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τις 30 Νοεμβρίου 2022 είχαν καταγραφεί και δημοσιευθεί 196 κρούσματα σε κοινή αξιολόγηση εστιών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Από τότε μέχρι σήμερα σημειώθηκαν άλλα 104 κρούσματα.

- Advertisement -

Οι δηλητηριάσεις οφείλονται σε κατεψυγμένο ατμομαγειρεμένο στήθος κοτόπουλου

Τον Νοέμβριο του 2022, όταν δημοσιεύθηκε η πρώτη αξιολόγηση, τα έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα κοτόπουλου και/ή το νωπό κρέας κοτόπουλου προσδιορίστηκαν ως πιθανοί φορείς μόλυνσης βάσει συνεντεύξεων περιστατικών στη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επακόλουθες έρευνες από τις αρχές ασφάλειας των τροφίμων στην Εσθονία, τη Φινλανδία και τις Κάτω Χώρες και η ανταλλαγή γονιδιωματικών πληροφοριών για τα τρόφιμα με την EFSA το 2024 προσδιόρισαν το κατεψυγμένο ατμομαγειρεμένο στήθος κοτόπουλου, που παράγεται στην Ουκρανία, ως φορέα λοιμώξεων. Οι μολυσμένες παρτίδες είχαν εισαχθεί από φορείς εκτός ΕΕ και διανεμήθηκαν στις αγορές της ΕΕ/του ΕΟΧ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η διάρκεια ζωής των μολυσμένων κατεψυγμένων προϊόντων κρέατος κοτόπουλου έληξε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2023. Τα πιο πρόσφατα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Φινλανδία τον Οκτώβριο του 2023 και στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο του 2024. Εάν υποτεθεί ότι οι προσδιορισθείσες μολυσμένες παρτίδες δεν διατίθενται πλέον στην αγορά και δεδομένων των ημερομηνιών λήξης και των μέτρων ελέγχου που εφαρμόζονται, η πιθανότητα εμφάνισης νέων λοιμώξεων με το στέλεχος της εστίας από τις εν λόγω παρτίδες είναι χαμηλή. Ωστόσο, παρά την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου, τα κρούσματα εξακολούθησαν να εμφανίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 στην ΕΕ/τον ΕΟΧ και στις αρχές του 2024 στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που υποδηλώνει μη ανιχνεύσιμες οδούς έκθεσης που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση και ενέχουν συνεχή, αν και μειωμένο, κίνδυνο για νέες λοιμώξεις.

H αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων στη Φινλανδία είχε συνδέσει έξι προϊόντα έτοιμα προς κατανάλωση (RTE) που είχαν διερευνηθεί (αναφέρθηκε ότι καταναλώθηκαν από τις περιπτώσεις που ερωτήθηκαν
στη Φινλανδία) από εσθονική εταιρεία A [1]. Αυτά τα έξι προϊόντα RTE ήταν:

  • Περιτύλιγμα κοτόπουλου Προϊόν A Μάρκα Μια παρτίδα άγνωστη
  • μπαγκέτα κοτόπουλου Product B Μάρκα A παρτίδα άγνωστη
  • μεμβράνη κοτόπουλου Προϊόν Γ Μάρκα Β παρτίδα άγνωστη
  • σάντουιτς κοτόπουλου Προϊόν D Μάρκα B παρτίδα άγνωστη
  • Κοτόπουλο ciabatta Προϊόν Ε Μάρκα Γ παρτίδα άγνωστη, και
  • σάντουιτς καπνιστού σολομού Προϊόν F Μάρκα Γ παρτίδα άγνωστη

Οι τελευταίες έρευνες τροφίμων εντόπισαν ένα θετικό προϊόν κοτόπουλου RTE και δύο θετικά κατεψυγμένο κρέας κοτόπουλου:

  • κοτόπουλο Caesar ciabatta (με απλή ψύξη) Προϊόν Ε Μάρκα C της παρτίδας C που παράγεται από την Εσθονική Εταιρεία Α,
  • Στήθος κοτόπουλου μαγειρεμένο στον ατμό (κατεψυγμένο) Κρέας Α Παρτίδα Α που παράγεται από την ουκρανική μονάδα επεξεργασίας Α,
  • Στήθος κοτόπουλου μαγειρεμένο στον ατμό (κατεψυγμένο) Κρέας Β Παρτίδα Β που παράγεται από την ουκρανική μονάδα επεξεργασίας Α.

Που “χτύπησε” η Σαλμονέλα

Σύμφωνα με την EFSA ο αριθμός των κρουσμάτων είναι: στην Εσθονία (n=3), τη Φινλανδία (n=98), τη Γαλλία (n=16), τη Γερμανία (n=2), την Ιρλανδία (n=7), τις Κάτω Χώρες (n=1) και το Ηνωμένο Βασίλειο (n=173), σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό ορισμό της περίπτωσης.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα