Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επικίνδυνα τρόφιμα από την Τουρκία: 6 ειδοποιήσεις μέσα σε 24 ώρες!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπικίνδυνα τρόφιμα από την Τουρκία: 6 ειδοποιήσεις μέσα σε 24 ώρες!
spot_img

Για ποια τρόφιμα κινητοποιήθηκαν oι αρχές σε 4 χώρες και ειδοποίησαν το RASFF.

Μέσα σε 24 ώρες το Ευρωπαϊκό Σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών, μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) δέχθηκε 6 ειδοποιήσεις από 4 χώρες για τρόφιμα από την Τουρκία που ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές.

- Advertisement -

Τις τρεις προειδοποιήσεις έκανε η Βουλγαρία για πολύ υψηλή περιεκτικότητα από καρκινογόνες μυκοτοξίνες (αφλατοξίνες) σε ψημένα φιστίκια που εξάγονται και στην Ολλανδία, για υπολείμματα φυτοφαρμάκων (Buprofezin και chlorpyrifos-methyl) σε γλυκιές πιπεριές που εξάγονται και στη Γερμανία και για υψηλή ποσότητα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων (Chlorpyrifos) σε φρέσκα λεμόνια που εξάγονται επίσης και στη Γερμανία.

Επίσης μία ειδοποίηση έκανε η Ελβετία για σαλμονέλα σε σκόνη πάπρικα, μία η Γαλλία για αφλατοξίνες σε αποξηραμένα σύκα και μία η Λετονία για μία εγκεκριμένη ουσία (fenbutatin oxide) σε γκρέιπφρουτ.

Οι πέντε στις 6 προειδοποιήσεις εντάσσονται στην κατηγορία κινδύνου “σοβαρός”.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο η Ελλάδα επέστρεψε στην Τουρκία αποξηραμένα σύκα λόγω υψηλής ανίχνευσης αφλατοξινών, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο, 1 στις 3 ενημερώσεις RASFF για αφλατοξίνες αφορούσε τουρκικά προϊόντα.

Η χρόνια έκθεση σε αφλατοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη ή καρκίνο του ήπατος, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως η λοίμωξη από ηπατίτιδα Β. Η αναπνοή στα σπόρια του μύκητα του ασπεργίλλου μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό ή βλάβη στους πνεύμονες, και πάλι, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσα πνευμονική νόσο, όπως η φυματίωση ή η ΧΑΠ. Επιπλέον η κατανάλωση αφλατοξινών μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που λέγεται αφλατοξίνωση, με εμετό και κοιλιακό άλγος.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα