Για ποια τρόφιμα κινητοποιήθηκαν oι αρχές σε 4 χώρες και ειδοποίησαν το RASFF.
Μέσα σε 24 ώρες το Ευρωπαϊκό Σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών, μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) δέχθηκε 6 ειδοποιήσεις από 4 χώρες για τρόφιμα από την Τουρκία που ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές.
Τις τρεις προειδοποιήσεις έκανε η Βουλγαρία για πολύ υψηλή περιεκτικότητα από καρκινογόνες μυκοτοξίνες (αφλατοξίνες) σε ψημένα φιστίκια που εξάγονται και στην Ολλανδία, για υπολείμματα φυτοφαρμάκων (Buprofezin και chlorpyrifos-methyl) σε γλυκιές πιπεριές που εξάγονται και στη Γερμανία και για υψηλή ποσότητα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων (Chlorpyrifos) σε φρέσκα λεμόνια που εξάγονται επίσης και στη Γερμανία.
Επίσης μία ειδοποίηση έκανε η Ελβετία για σαλμονέλα σε σκόνη πάπρικα, μία η Γαλλία για αφλατοξίνες σε αποξηραμένα σύκα και μία η Λετονία για μία εγκεκριμένη ουσία (fenbutatin oxide) σε γκρέιπφρουτ.
Οι πέντε στις 6 προειδοποιήσεις εντάσσονται στην κατηγορία κινδύνου “σοβαρός”.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο η Ελλάδα επέστρεψε στην Τουρκία αποξηραμένα σύκα λόγω υψηλής ανίχνευσης αφλατοξινών, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο, 1 στις 3 ενημερώσεις RASFF για αφλατοξίνες αφορούσε τουρκικά προϊόντα.
Η χρόνια έκθεση σε αφλατοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη ή καρκίνο του ήπατος, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως η λοίμωξη από ηπατίτιδα Β. Η αναπνοή στα σπόρια του μύκητα του ασπεργίλλου μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό ή βλάβη στους πνεύμονες, και πάλι, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσα πνευμονική νόσο, όπως η φυματίωση ή η ΧΑΠ. Επιπλέον η κατανάλωση αφλατοξινών μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που λέγεται αφλατοξίνωση, με εμετό και κοιλιακό άλγος.