Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου, 2025
10.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επικίνδυνες μπάρες σοκολάτας ανακαλούνται: Ενδεχόμενο «σοβαρής ή απειλητικής για τη ζωή αλλεργικής αντίδρασης»

ΑρχικήΝέαΕπικίνδυνες μπάρες σοκολάτας ανακαλούνται: Ενδεχόμενο «σοβαρής ή απειλητικής για τη ζωή αλλεργικής αντίδρασης»
spot_img

Το προϊόν που περιέχει ξηρούς καρπούς διανεμήθηκε σε συσκευασία» που δεν περιελάμβανε την παρουσία ξηρών καρπών.

Η Gardners Candies προχώρησε σε ανάκληση στις ΗΠΑ για μια από τις μπάρες σοκολάτας της, λόγω ύπαρξης αδήλωτων ξηρών καρπών, γεγονός που αποτελεί «σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση» σε καταναλωτές με αλλεργία ή σοβαρή ευαισθησία στα εν λόγω τρόφιμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων πρόκειται για τις συσκευασίες Cappuccino Meltaway Bar που πωλήθηκαν μέσω καταστημάτων λιανικής και ταχυδρομικών παραγγελιών στον ιστότοπο Gardners Candies. Ήταν σε λευκή συσκευασία, με την ένδειξη 082725 στο πλάι και ημερομηνία λήξης 27 Αυγούστου 2025.

Λάθος συσκευασία

Η ανάκληση ξεκίνησε αφού «ανακαλύφθηκε ότι το προϊόν που περιέχει ξηρούς καρπούς διανεμήθηκε σε συσκευασία» που δεν περιελάμβανε την παρουσία ξηρών καρπών. Η έρευνα έδειξε ότι το πρόβλημα συσκευασίας «προκλήθηκε από μια προσωρινή βλάβη στις διαδικασίες παραγωγής και συσκευασίας της εταιρείας». Η παραγωγή αυτών των ράβδων σοκολάτας έχει σταματήσει «μέχρι η εταιρεία να βεβαιωθεί ότι το πρόβλημα έχει διορθωθεί».

Οι καταναλωτές που αγόρασαν τις συσκευασίες Cappuccino Meltaway Bars ή Meltaway Treat Boxes καλούνται να καλέσουν την Gardners Candies «για αντικατάσταση».

Τα λάθη της βιομηχανίας με τις συσκευασίες – Το παράδειγμα με τα πατατάκια Lays

Την Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, η Kroeger, μια αμερικανική εταιρεία λιανικής με σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, δημοσίευσε ειδοποίηση ανάκλησης για τα πατατάκια Lays Classic της εταιρείας PepsiCo, καθώς «Το προϊόν μπορεί να περιέχει γάλα και, εάν καταναλωθεί, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα ευαίσθητα στο γάλα».

Εκπρόσωπος της παρασκευάστριας εταιρείας Frito-Lay, μιλώντας στο διαδικτυακό περιοδικό Healthy by Reader’s Digest, δήλωσε ότι η ανάκληση «επηρεάζει κυρίως όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη», αλλά δεν ήταν σε θέση να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το συστατικό του γάλακτος βρέθηκε στα τσιπς, ούτε μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν η ανάκληση είναι σε εθνικό επίπεδο ή περιορίζεται στην Kroger.

Τα αδήλωτα αλλεργιογόνα εντός του προϊόντος, ενέχουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Καθένα από αυτά θα μπορούσε να αποφευχθεί με μια ισχυρή διαδικασία διαχωρισμού αλλεργιογόνων και μεγαλύτερη σαφήνεια στην επισήμανση.

Στην παρασκευή τροφίμων, η διασταυρούμενη μόλυνση μπορεί να συμβεί στην διαδικασία παραγωγής των τροφίμων. Μπορεί να συμβεί σε μια κοινόχρηστη εγκατάσταση, μέσω κοινών γραμμών παραγωγής ή να έχει ήδη συμβεί με τα συστατικά που παρέχονται από προμηθευτές.

Πολλές εταιρείες εφαρμόζουν την ύπαρξη ειδικών γραμμών παραγωγής στις εγκαταστάσεις τους, αυτό όμως δεν αποτελεί πάντα επιλογή. Οι γραμμές συχνά μοιράζονται μεταξύ μιας ποικιλίας τροφίμων και μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα όπως:

  • Το προϊόν μπορεί να μπει σε λάθος συσκευασία.
  • Το τελικό προϊόν μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλο τρόφιμο που περιέχει το αλλεργιογόνο, μέσω κοινόχρηστου εξοπλισμού ή γραμμών επεξεργασίας. Ως αποτέλεσμα, τα υπολείμματα του πρώτου προϊόντος που κατασκευάζεται μπορεί να υπάρχουν στο επόμενο.
  • Το αλλεργιογόνο μπορεί να βρίσκεται ήδη σε κάποιο συστατικό λόγω μόλυνσης στον πρωτογενή, γεωργικό τομέα.

Η Lay’s ως γνωστό, παρασκευάζει πατατάκια με διάφορες γεύσεις, κάποιες από τις οποίες περιέχουν και δηλώνουν αλλεργιογόνα συστατικά όπως το γάλα ( LAY’S Sour Cream & Onion Flavored Potato Chips, LAY’S Cheddar & Sour Cream Flavored Potato Chips κτλ). Ένα πολύ πιθανό σενάριο, επομένως, είναι εξαιτίας κάποιου τεχνικού προβλήματος, ή λόγω αυξημένων παραγγελιών, η παρασκευή πατάτας με την κλασική γεύση να μεταφέρθηκε και σε γραμμή παραγωγής όπου πριν παρασκευάζονταν τα πατατάκια άλλης γεύσης, όπου υπήρχαν υπολείμματα αλλεργιογόνων συστατικών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό φυτικό τυρί, ανακαλείται λόγω χημικού κινδύνου

Οι αρχές της Σλοβενίας ανακάλεσαν υποκατάστατο τυριού Ελληνικής εταιρείας, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε ορυκτέλαια.

Τα θέματα του cibum με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα το 2024

Τα θέματα του Cibum που κέντρισαν το ενδιαφέρον των Ελλήνων καταναλωτών και "κέρδισαν" εκατοντάδες χιλιάδες χτυπήματα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο