Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επικίνδυνο τσάι αποσύρθηκε από τα ράφια λόγω χαμηλού PH – Οι κίνδυνοι για την υγεία

ΑρχικήΝέαΕπικίνδυνο τσάι αποσύρθηκε από τα ράφια λόγω χαμηλού PH - Οι κίνδυνοι για την υγεία
spot_img

Η σημασία της μέτρησης του pH στα τρόφιμα

Μπορεί ένα φλυτζάνι τσάι να είναι επικίνδυνο για την υγεία; Μπορεί λένε οι ειδικοί και ανακαλούν ένα προϊόν τσαγιού το οποίο μάλιστα ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) κατατάσσει σε επίπεδο κινδύνου Κατηγορίας ΙΙ, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για «δυνητικά επικίνδυνο» σκεύασμα που θα μπορούσε να θέσει την υγεία των καταναλωτών σε κίνδυνο.

Οι ανακλήσεις Κλάσης ΙΙ εκδίδονται όταν ένα προϊόν μπορεί να προκαλέσει προσωρινές ή ιατρικά αναστρέψιμες δυσμενείς συνέπειες για την υγεία.

Ο κατασκευαστής τσαγιού, η My Chai Inc., με έδρα το Όρεγκον , ξεκίνησε την ανάκληση σε εθνικό επίπεδο τον Αύγουστο λόγω πιθανών κινδύνων που απορρέουν από καταγεγραμμένα επίπεδα pH πάνω από 4,1.

Διαβάστε ακόμη: Αυτήν την ώρα πρέπει να πέσετε για ύπνο, αν θέλετε να ξυπνήσετε «φρέσκοι» στις 7 το πρωί

Όπως αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο του FDA με τίτλο “Αξιολόγηση και ορισμός των δυνητικά επικίνδυνων τροφίμων:” «Η μείωση του pH ενός τροφίμου αυξάνει την αποτελεσματικότητα ενός οργανικού οξέος ως συντηρητικού… Ο τύπος του οργανικού οξέος που χρησιμοποιείται μπορεί να επηρεάσει δραματικά τη μικροβιολογική διατήρηση της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων».

Το τσάι που ανακαλείται είναι το MyChai Chai Tea Concentrate. Το προϊόν είναι συσκευασμένο σε πλαστικό (HDPE) μπουκάλι μισού γαλονιού με ημερομηνία λήξης 3 χρόνια από την ημερομηνία κατασκευής. Στους καταναλωτές που έχουν αγοράσει αυτά τα προϊόντα συστίνεται να ελέγξουν τη συσκευασία για αριθμούς παρτίδων που σχετίζονται με την ανάκληση.

Τι είναι το PH και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη διατροφή μας

Ο όρος ph χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει την οξύτητα ή την αλκαλικότητα ενός διαλύματος. Στην καθημερινή χρήση, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να μετρήσουμε τα τρόφιμα ή ακόμα και το σώμα μας. Η κλίμακα pH κυμαίνεται από 0 έως 14. Ένα ph 7 είναι ουδέτερο. Ph μικρότερο του 7 είναι όξινο και μεγαλύτερο του 7 είναι βασικό/αλκαλικό.

Η σημερινή τυπική δυτική διατροφή αποτελείται κατά κύριο λόγο από όξινες τροφές (πρωτεΐνες, δημητριακά, σάκχαρα). Αλκαλικές τροφές όπως τα λαχανικά καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Τα διεγερτικά όπως ο καπνός, ο καφές, το τσάι και το αλκοόλ είναι επίσης εξαιρετικά όξινα.

Διαβάστε ακόμη: Γλυφοσάτη και ορυκτέλαια σε μακαρόνια – Απίστευτα εργαστηριακά ευρήματα

Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τουλάχιστον 60% αλκαλικές τροφές, προκειμένου να διατηρήσουμε την υγεία μας. Χρειαζόμαστε άφθονα φρέσκα φρούτα και ιδιαίτερα λαχανικά (αλκαλικά) για να εξισορροπήσουμε την απαραίτητη πρόσληψη πρωτεϊνών (παραγωγή οξέων). Και πρέπει να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες, ζαχαρούχες ή απλές υδατανθρακικές τροφές, όχι μόνο επειδή παράγουν οξύ αλλά και επειδή αυξάνουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα πολύ γρήγορα. Eπομένως, έχουμε πάχυνση και τονισμό της απόκρισης ινσουλίνης.

Το σώμα διατηρεί το σωστό pH στο αίμα με κάθε κόστος με την ομοιόσταση. Αυτό όμως είναι αγχωτικό για τα συστήματα και τους πόρους του σώματος, όταν η δίαιτα δεν είναι ισορροπημένη όσον αφορά τα τρόφιμα που σχηματίζουν οξύ (το υπόλειμμα μετά την πέψη δηλαδή).

Δείτε ακόμη: Ανακαλούνται 44.000 κουζίνες λόγω κινδύνου εγκαυμάτων και πυρκαγιάς

Η σημασία της μέτρησης του pH στα τρόφιμα

Η μέτρηση του pH στα τρόφιμα είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει μία ένδειξη για την κατάσταση και την ποιότητα των τροφίμων. Η μέτρηση του pH στα νωπά προϊόντα όπως το γάλα και το κρέας γίνεται για επιβεβαίωση της ποιότητάς τους. 

Το pH ελέγχεται σε διάφορες φάσεις της παραγωγής και της προετοιμασίας με σκοπό να έχουμε εγγυημένη ποιότητα, αναβαθμισμένη παραγωγή και μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια. Το pH καθορίζει τον χρόνο ζωής του προϊόντος μας. Έτσι, λοιπόν, εφόσον το pH είναι κάτω από το 4.5, η ανάπτυξη και ο πολλαπλασιασμός μικροβίων και κυρίως των παθογόνων, όπως για παράδειγμα τα clostridium botulinum, είναι δραστική.

Διαβάστε ακόμη: Σκάρτοι οι αποχυμωτές μεγάλων εταιρειών – Εργαστηριακή δοκιμή

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο