Η κουμαρίνη στην κανέλα έχει κατηγορηθεί για ηπατικές βλάβες.
Σύσταση για προσοχή όσον αφορά στην υψηλή κατανάλωση κανέλας απευθύνει η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων στους καταναλωτές, λόγω της κουμαρίνης η οποία η οποία μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη. Η mattilsynet συνιστά σε όσους έχουν σταθερά υψηλή κατανάλωση κανέλας, για παράδειγμα τρώγοντας βρώμη με κανέλα, τσάι με βάση την κανέλα ή συμπληρώματα διατροφής με βάση την κανέλα, να περιορίσουν την πρόσληψή της.
Η σύσταση για προσοχή ήρθε μετά από αξιολόγηση της Επιστημονικής Επιτροπής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (VKM) για λογαριασμό της Νορβηγικής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα μικρά παιδιά (1 και 2 ετών) που τρώνε τακτικά πλιγούρι βρώμης με κανέλα και τα παιδιά που πίνουν τακτικά τσάι με βάση την κανέλα κινδυνεύουν ιδιαίτερα. Αυτά τα παιδιά μπορεί να καταναλώνουν τόση πολλή κουμαρίνη που μπορεί να υπάρχει λόγος ανησυχίας για επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία. Οι ενήλικες που τρώνε τακτικά πλιγούρι βρώμης με κανέλα, πίνουν τσάι με βάση την κανέλα ή λαμβάνουν συμπληρώματα με βάση την κανέλα (ταμπλέτες κανέλας) μπορεί επίσης να υπερβούν το όριο που θεωρείται ασφαλές. Η κατανάλωση άλλων τροφών με κανέλα, όπως το μελόψωμο και τα ψωμάκια κανέλας, δεν προκαλεί ανησυχία ακόμη και σε περιόδους που αυτά καταναλώνονται πιο συχνά.
Ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα ειδικών, δείχνει ότι η κουμαρίνη μπορεί να είναι επιβλαβής για το ήπαρ. Ωστόσο, η ομάδα ειδικών τονίζει ότι η ηπατική βλάβη στον άνθρωπο είναι ουσιαστικά αναστρέψιμη. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός αποκαθιστά τη βλάβη όταν μειωθεί η πρόσληψη κουμαρίνης.
Η κουμαρίνη που μελέτες έχουν βρει ότι προκαλεί ηπατική τοξικότητα, βρίσκεται φυσικά στην κανέλα και είναι η ουσία που της δίνει τη χαρακτηριστική γεύση και οσμή της. Η ουσία βρίσκεται σε διάφορους βαθμούς σε διαφορετικούς τύπους κανέλας. Οι δύο κύριοι τύποι είναι η κανέλα Κεϋλάνης ( Cinnamomum zeylandicum ) και η κανέλα Κασσίας ( Cinnamomum aromaticum ). Συγκριτικά, σε οποιαδήποτε μορφή (σκόνη, έλαιο ή εκχύλισμα), στην κανέλα Cassia, η περιεκτικότητα σε κουμαρίνη είναι έως και 1%, ενώ στην κανέλα Κεϋλάνης είναι πολύ χαμηλή (ίχνη), περίπου 0,004%. Έτσι, η κανέλα Κασσία παρέχει την υψηλότερη ποσότητα κουμαρίνης στη διατροφή μας, η οποία περιέχει περίπου 5 mgr σε κάθε κουταλάκι του γλυκού σκόνη. Ωστόσο λόγω της πολύ πιο χαμηλής τιμής της είναι το είδος κανέλας που χρησιμοποιείται περισσότερο από τη βιομηχανία τροφίμων.
Η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (ΑDI – πόση ποσότητα μπορεί ένα άτομο να προσλαμβάνει καθημερινά από μια ουσία κατά τη διάρκεια της ζωής του, χωρίς να προκαλεί βλάβη στην υγεία) για κουμαρίνη είναι 0,07 mg ανά kg σωματικού βάρους ανά ημέρα. Είναι σημαντικό ότι η ADI που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA είναι υψηλότερη (ΑDI = 0,1 mg κουμαρίνης/kg σωματικού βάρους/ ημέρα). Αυτό διότι η VKM έχει δώσει έμφαση σε άλλες μελέτες στην αξιολόγηση κινδύνου της από αυτές που έχει κάνει η EFSA.