Τρίτη, 20 Μαΐου, 2025
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα ασφάλειας τροφίμων: Ποια τρόφιμα περιέχουν επιβραδυντικά φλόγας και άλλες μολυσματικές ουσίες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΈρευνα ασφάλειας τροφίμων: Ποια τρόφιμα περιέχουν επιβραδυντικά φλόγας και άλλες μολυσματικές ουσίες
spot_img

Μελέτη αποκαλύπτει τα τρόφιμα που κρύβουν χημικούς κινδύνους

Τα υπερ-επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα ενδέχεται να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα χημικών ρύπων σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ζωικής προέλευσης, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας. Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση μέσω της διατροφής δεν φαίνεται να συνιστά άμεσο κίνδυνο για την υγεία του ενήλικου πληθυσμού, ακόμη και για όσους ακολουθούν αποκλειστικά χορτοφαγικές δίαιτες.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environmental Science and Technology, βασίστηκε στην ανάλυση 52 δειγμάτων υπερ-επεξεργασμένων φυτικών προϊόντων από το Βέλγιο, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο δείγμα περιλαμβάνονταν εναλλακτικά προϊόντα κρέατος, τυριού και ψαριού, καθώς και επεξεργασμένα προϊόντα σόγιας, τα οποία εξετάστηκαν για παρουσία οργανοφωσφορικών επιβραδυντών φλόγας και πλαστικοποιητών.

Τα εναλλακτικά τυριά φυτικής προέλευσης, βασισμένα κυρίως σε έλαιο καρύδας, εμφάνισαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ρύπων, τόσο σε επιβραδυντές φλόγας όσο και σε πλαστικοποιητές. Τα επεξεργασμένα προϊόντα σόγιας ήταν η δεύτερη πιο επιβαρυμένη κατηγορία, παρόλο που θεωρούνται λιγότερο επεξεργασμένα. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι ρύποι μπορεί να προέρχονται από τα υλικά επαφής με τα τρόφιμα ή από διαδικασίες κατά την αλυσίδα παραγωγής.

Αν και εντοπίστηκαν αξιοσημείωτα επίπεδα ρύπανσης, η εκτιμώμενη ημερήσια πρόσληψη των ουσιών αυτών παρέμεινε πολύ κάτω από τα όρια που θέτουν τα πρότυπα υγείας. Συγκεκριμένα, ακόμη και στο σενάριο μιας αυστηρής vegan δίαιτας, τα επίπεδα έκθεσης ήταν τουλάχιστον 1.000 φορές χαμηλότερα από τα αποδεκτά όρια ασφαλείας.

Ωστόσο, η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, τόσο για την πλήρη κατανόηση των πηγών μόλυνσης όσο και για τη συνεχή παρακολούθηση της διατροφικής έκθεσης, ιδίως καθώς η κατανάλωση φυτικών υπερ-επεξεργασμένων προϊόντων αυξάνεται.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, παρά την απουσία άμεσης ανησυχίας, η πλήρης υποκατάσταση των ζωικών προϊόντων με υπερ-επεξεργασμένα φυτικά εναλλακτικά δεν είναι προς το παρόν η ασφαλέστερη διατροφική επιλογή. Συμβουλεύουν τη διαφοροποίηση των πηγών πρωτεΐνης και την προτίμηση λιγότερο επεξεργασμένων φυτικών τροφών όπου είναι δυνατόν.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μολυσμένα αγγούρια: Αναβιώνει ο εφιάλτης που προκάλεσε τουλάχιστον 550 τροφικές δηλητηριάσεις

Η εταιρεία που τα καλλιεργεί βρέθηκε και πέρσι στο επίκεντρο παρόμοιων επιδημιών με τους τύπους Salmonella Africana και Salmonella Braenderup

Μεταλλικό σύρμα και σε τυρί – Διανέμεται σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες

Θραύσματα μεταλλικού σύρματος ξένου σώματος σε τυρί από τη Δανία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα