Μελέτη αποκαλύπτει τα τρόφιμα που κρύβουν χημικούς κινδύνους
Τα υπερ-επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα ενδέχεται να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα χημικών ρύπων σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ζωικής προέλευσης, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας. Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση μέσω της διατροφής δεν φαίνεται να συνιστά άμεσο κίνδυνο για την υγεία του ενήλικου πληθυσμού, ακόμη και για όσους ακολουθούν αποκλειστικά χορτοφαγικές δίαιτες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Συναγερμός για απάτη – Επείγουσα προειδοποίηση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μανικιούρ: Νέα ουσία θα απαγορευτεί από τον Σεπτέμβριο στην ΕΕ – Τι πρέπει να γνωρίζουν εισαγωγείς, επαγγελματίες και χρήστες
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environmental Science and Technology, βασίστηκε στην ανάλυση 52 δειγμάτων υπερ-επεξεργασμένων φυτικών προϊόντων από το Βέλγιο, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο δείγμα περιλαμβάνονταν εναλλακτικά προϊόντα κρέατος, τυριού και ψαριού, καθώς και επεξεργασμένα προϊόντα σόγιας, τα οποία εξετάστηκαν για παρουσία οργανοφωσφορικών επιβραδυντών φλόγας και πλαστικοποιητών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κίνδυνος στο πιάτο μας! Πάνω από 8 τόνοι επικίνδυνων τροφίμων εντοπίστηκαν σε έναν μήνα στην Αττική
Τα εναλλακτικά τυριά φυτικής προέλευσης, βασισμένα κυρίως σε έλαιο καρύδας, εμφάνισαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ρύπων, τόσο σε επιβραδυντές φλόγας όσο και σε πλαστικοποιητές. Τα επεξεργασμένα προϊόντα σόγιας ήταν η δεύτερη πιο επιβαρυμένη κατηγορία, παρόλο που θεωρούνται λιγότερο επεξεργασμένα. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι ρύποι μπορεί να προέρχονται από τα υλικά επαφής με τα τρόφιμα ή από διαδικασίες κατά την αλυσίδα παραγωγής.
Αν και εντοπίστηκαν αξιοσημείωτα επίπεδα ρύπανσης, η εκτιμώμενη ημερήσια πρόσληψη των ουσιών αυτών παρέμεινε πολύ κάτω από τα όρια που θέτουν τα πρότυπα υγείας. Συγκεκριμένα, ακόμη και στο σενάριο μιας αυστηρής vegan δίαιτας, τα επίπεδα έκθεσης ήταν τουλάχιστον 1.000 φορές χαμηλότερα από τα αποδεκτά όρια ασφαλείας.
Ωστόσο, η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, τόσο για την πλήρη κατανόηση των πηγών μόλυνσης όσο και για τη συνεχή παρακολούθηση της διατροφικής έκθεσης, ιδίως καθώς η κατανάλωση φυτικών υπερ-επεξεργασμένων προϊόντων αυξάνεται.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, παρά την απουσία άμεσης ανησυχίας, η πλήρης υποκατάσταση των ζωικών προϊόντων με υπερ-επεξεργασμένα φυτικά εναλλακτικά δεν είναι προς το παρόν η ασφαλέστερη διατροφική επιλογή. Συμβουλεύουν τη διαφοροποίηση των πηγών πρωτεΐνης και την προτίμηση λιγότερο επεξεργασμένων φυτικών τροφών όπου είναι δυνατόν.