Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εταιρεία συμβούλων και εργαστήριο αναλύσεων εμπλέκονται σε μεγάλη απάτη τροφίμων στην Ιταλία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕταιρεία συμβούλων και εργαστήριο αναλύσεων εμπλέκονται σε μεγάλη απάτη τροφίμων στην Ιταλία
spot_img

11 συλλήψεις – Δεκάδες δηλητηριάσεις από νιτρικά και ισταμίνη σε τόνο.

 Δεκάδες ασθενείς με τροφική δηλητηρίαση σε όλη την Ιταλία από κατανάλωση τόνου, 11 εντάλματα προσωρινής κράτησης, εκ των οποίων 5 φυλάκιση και 6 κατ’ οίκον περιορισμό,  επτά ασφαλιστικά μέτρα και κατάσχεση 5,2 εκατομμυρίοων ευρώ, είναι ο απολογισμός μίας μεγάλης απάτης τροφίμων από το ιχθυοτροφείο Bisceglie στην επαρχία bat, με το οποίο συνεργάστηκε για την απάτη με εταιρεία συμβούλων και με εργαστήριο αναλύσεων τροφίμων στο Avellino.

Σύμφωνα με την έρευνα των Ιταλικών αρχών τα θύματα παρουσίασαν συμπτώματα μέθης όταν κατανάλωσαν κιτρινόπτερο τόνο ενώ σημειώθηκαν και πιο σοβαρές δηλητηριάσεις όπου χρειάστηκε εισαγωγή σε ΜΕΘ. Στον τόνο είχαν προστεθεί νιτρικά και  νιτρώδη άλατα. Οι κατηγορίες είναι σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό, μεταξύ άλλων, τη νόθευση διατροφικών ουσιών, την απάτη και την πλαστογραφία εγγενή στην παραγωγή και εμπορία αλιευτικών προϊόντων σε όλη τη χώρα.

 Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 μετά από τροφική δηλητηρίαση που υπέστησαν 10 άτομα σε διάφορες επαρχίες της εθνικής επικράτειας μετά από κατανάλωση κιτρινόπτερου τόνου. Ανάμεσα στις περιπτώσεις ήταν και αυτές μιας ολόκληρης οικογένειας από τον Pezze di Greco di Fasano (Μπρίντεζι), που κατέληξε στο νοσοκομείο. 

Το προϊόν ψαριών, προτού διατεθεί στην αγορά, είχε αποψυχθεί και νοθευθεί με παράνομες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων νιτρωδών και νιτρικών αλάτων, για να βελτιώσει την εμφάνιση και το χρώμα του, που όμως το κατέστησε επιβλαβές για την υγεία των καταναλωτών. Οι ύποπτοι φέρονται επίσης να διέθεσαν στην αγορά μεγάλες ποσότητες κατεψυγμένου σολομού, που πωλούνταν ως φρέσκος, καθώς και παρασκευάσματα με βάση τα ψάρια, επεξεργασμένα από άλλη εταιρεία τους, χρησιμοποιώντας ληγμένα προϊόντα ψαριών, ενώ, σε μία περίπτωση, ακόμη και μια παρτίδα τόνου σε κατάσταση αλλοίωσης και επικίνδυνο για την υγεία, επειδή είναι μολυσμένο με υψηλά επίπεδα ισταμίνης.

Ορισμένοι από τους υπόπτους φέρονται επίσης να παραποίησαν τα πιστοποιητικά που συντάχθηκαν από άλλα διαπιστευμένα εργαστήρια, ώστε να μην αποκαλυφθεί η παρουσία νιτρωδών και νιτρικών αλάτων και να μειώσουν τις τιμές των ασκορβικών αλάτων.

Αναφορές ισταμίνης ή υψηλών επιπέδων ασκορβικού οξέος στον τόνο έχουν αναφερθεί δεκάδες φορές σε κοινοποιήσεις στην πύλη του συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι στιγμής φέτος. Οι προειδοποιήσεις περιλαμβάνουν οκτώ άτομα άρρωστα στην Ιταλία τον Ιούλιο και 46 κρούσματα στην Ισπανία τον Μάιο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο