Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευρώπη: Συνεχίζεται η επιδημία Salmonella από ταχίνι και χαλβά Συρίας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕυρώπη: Συνεχίζεται η επιδημία Salmonella από ταχίνι και χαλβά Συρίας
spot_img

cibum team

Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων σαλμονέλωσης σε χώρες της Ευρώπης, που συνδέεται με εισαγόμενο από τη Συρία ταχίνι και χαλβά

Σε Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο έχουν προσβληθεί περισσότεροι από 120 πολίτες με τουλάχιστον πέντε τύπους σαλμονέλας.

Σύμφωνα με το FoοdSafetyNews η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν σύντομα αξιολόγηση σχετικά με το ξέσπασμα πολλαπλών ορότυπων σαλμονέλας σε αυτές τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Γερμανία στα τέλη Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν 72 κρούσματα,  από το εισαγόμενο ταχίνι και οι αναλύσεις έδειξαν 12 μολύνσεις από Salmonella Mbandaka, 36 Salmonella Havana, 12 Salmonella Orion, πέντε Salmonella Amsterdam, ενώ ένας ασθενής είναι συν-μολυσμένος με Mbandaka και Άμστερνταμ και έξι έχουν λοιμώξεις από την αλληλουχία τύπου 14 της Salmonella Senftenberg.

Η επιδημία κρατάει από το 2019 αλλά τότε δεν μπόρεσε να προσδιοριστεί η πηγή της μόλυνσης. Αργότερα οι ασθενείς συνδέθηκαν με την τρέχουσα εστία με βάση τα αποτελέσματα της αλληλουχίας ολόκληρου γονιδιώματος.

Στη Σουηδία τα κρούσματα είναι 36 και πηγή είναι σουσάμι από τη Συρία ενώ στη Νορβηγία οι ασθενείς δήλωσαν ότι κατανάλωσαν προϊόντα από σπόρους σουσαμιού.  Εκεί η τελευταία ανάκληση προϊόντων σουσαμιού έγινε τον Ιούλιο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα