ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνFDA: Αποσύρεται από τις επιθεωρήσεις ρουτίνας στα τρόφιμα - Ανησυχίες για την...

FDA: Αποσύρεται από τις επιθεωρήσεις ρουτίνας στα τρόφιμα – Ανησυχίες για την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας

2 λεπτά ανάγνωσης

Επικίνδυνη υποβάθμιση της εποπτείας τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) σχεδιάζει την αποδυνάμωση της ομοσπονδιακής παρουσίας στις επιθεωρήσεις ρουτίνας για την ασφάλεια των τροφίμων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CBS News. Αν και οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, το ενδεχόμενο μεταφοράς της ευθύνης αυτών των επιθεωρήσεων σε κρατικές και τοπικές αρχές έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολιτειακό και εθνικό επίπεδο.

- Advertisement -

Ο FDA αρνείται ότι πρόκειται για κατάργηση των επιθεωρήσεων, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε διαδικασία εσωτερικής αναδιοργάνωσης με στόχο τη βελτιστοποίηση των πόρων του. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διασφάλιση κρίσιμων προγραμμάτων και επιθεωρήσεων», δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχους, εξετάζεται σοβαρά η ανάθεση των τακτικών επιθεωρήσεων τροφίμων στις πολιτείες, με στόχο τη συγκέντρωση των ομοσπονδιακών δυνάμεων σε επιθεωρήσεις υψηλότερης προτεραιότητας, όπως οι επισκέψεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής βρεφικής τροφής και ξένες επιχειρήσεις.

- Advertisement -

Ήδη ο FDA συνεργάζεται με 43 πολιτείες και το Πουέρτο Ρίκο για την εκτέλεση τέτοιων επιθεωρήσεων, με ένα τρίτο των επιθεωρήσεων ρουτίνας τα τελευταία χρόνια να πραγματοποιείται σε πολιτειακό επίπεδο, όπως καταγράφεται σε έκθεση του Γραφείου Λογοδοσίας της Κυβέρνησης (GAO). Το σχέδιο είχε τεθεί επί τάπητος ήδη από το 2010, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Food Safety Modernization Act, με σκοπό την ενοποίηση των προτύπων επιθεώρησης και την αποφυγή επικάλυψης αρμοδιοτήτων.

Σύμφωνα με τον Steve Mandernach, εκτελεστικό διευθυντή της Ένωσης Αξιωματούχων Τροφίμων και Φαρμάκων, οι πολιτειακές επιθεωρήσεις όχι μόνο είναι υψηλής ποιότητας, αλλά γίνονται και με χαμηλότερο κόστος. Ο ίδιος τόνισε ότι το υπάρχον μοντέλο της εποπτείας φαρμών παραγωγής προϊόντων έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα.

- Advertisement -

Ωστόσο, ο Thomas Gremillion, διευθυντής πολιτικής τροφίμων στην Ομοσπονδία Καταναλωτών της Αμερικής, εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με το αν μια τέτοια μετάβαση μπορεί να διασφαλίσει επαρκή πρόληψη και ανίχνευση τροφιμογενών ασθενειών. «Κάθε σχέδιο αντικατάστασης των ομοσπονδιακών επιθεωρητών τροφίμων με κάποιο άλλο εργατικό δυναμικό χρήζει καχυποψίας», δήλωσε.

https://www.cbsnews.com/news/fda-food-safety-inspections-plans

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων: Οι “30 Εντολές” που μπορούν να αποτρέψουν μια τροφική δηλητηρίαση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, το cibum συγκεντρώνει 30 πρακτικές οδηγίες που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση των τροφιμογενών περιστατικών και στην προστασία της δημόσιας υγείας

Παρθένο ελαιόλαδο: Ελλάδα και Γαλλία στις χώρες με ευρήματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την EFSA

Αυξημένα τα ευρήματα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο παρθένο ελαιόλαδο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων

Ελλάδα: Ποιος φταίει για την ακρίβεια στα τρόφιμα; Τι απαντούν οι εκπρόσωποι του κλάδου

Η βιομηχανία και το λιανεμπόριο αποδίδουν τις ανατιμήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, τις διεθνείς πιέσεις και τις αυξήσεις στα νωπά προϊόντα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί υπερβολικών κερδών