Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φρούτα με σπασμένο κουκούτσι – Είναι ασφαλή για κατανάλωση;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΦρούτα με σπασμένο κουκούτσι - Είναι ασφαλή για κατανάλωση;
spot_img

Τα κουκούτσια των φρούτων περιέχουν την ουσία αμυγδαλίνη, η οποία μετατρέπεται σε τοξικό υδροκυανικό οξύ κατά την πέψη.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ανοίγοντας ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, βρίσκουμε το κουκούτσι τους σπασμένο. «Τα σπασμένα κουκούτσια εμφανίζονται στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια με διαφορετική συχνότητα από χρόνο σε χρόνο, ανάλογα με την ποικιλία και την προέλευση. Είναι το αποτέλεσμα του στρες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Έχουν επομένως ένα αναπτυξιακό ελάττωμα», εξηγεί το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Γεωργίας και Τροφίμων (BLE).

Τα κουκούτσια των φρούτων περιέχουν την ουσία αμυγδαλίνη, η οποία μετατρέπεται σε τοξικό υδροκυανικό οξύ κατά την πέψη. Δεν είναι μάλιστα, λίγες οι φορές που ανακαλούνται ξηροί καρποί (πυρήνες βερίκοκου) από την αγορά που περιέχουν υψηλή ποσότητα αμυγδαλίνης. Αυτό γιατί υπάρχει κίνδυνος σοβαρής δηλητηρίασης με κράμπες, εμετό και, στη χειρότερη περίπτωση, δυσκολία στην αναπνοή. Άρα τι κάνουμε όταν κουκούτσι είναι σπασμένο; Τρώμε το φρούτο ή όχι;

«Εάν δεν καταναλωθεί το εσωτερικό κουκούτσι, τα φρούτα με σπασμένο κουκούτσι μπορούν να καταναλωθούν χωρίς ανησυχία», εξηγεί η Silke Restemeyer από τη Γερμανική Εταιρεία Διατροφής. Και προσθέτει: «Ένα ίχνος υδροκυανικού οξέος μπορεί να περάσει στη σάρκα του φρούτου, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός μπορεί να αποτοξινώσει μικρές ποσότητες υδροκυανικού οξέος μέσω μεταβολικών διεργασιών, ενώ μεγαλύτερες ποσότητες οδηγούν σε δηλητηρίαση, ακόμη και σε θάνατο».

«Η ποσότητα που μπορεί να περάσει από τον πυρήνα στη σάρκα είναι τόσο μικρή που ακόμη και τα παιδιά μπορούν να φάνε το φρούτο χωρίς δισταγμό», λέει η Sabine Hülsmann, σύμβουλος τροφίμων και διατροφής στο Βαυαρικό Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών. Η ίδια συμβουλεύει: «Μόνο τα φρούτα με σχισμένους πυρήνες, όπου η μούχλα είναι ορατή στον πυρήνα ή η σάρκα έχει σκληρύνει, πρέπει να απορρίπτονται προληπτικά».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο