Τα κουκούτσια των φρούτων περιέχουν την ουσία αμυγδαλίνη, η οποία μετατρέπεται σε τοξικό υδροκυανικό οξύ κατά την πέψη.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ανοίγοντας ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, βρίσκουμε το κουκούτσι τους σπασμένο. «Τα σπασμένα κουκούτσια εμφανίζονται στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια με διαφορετική συχνότητα από χρόνο σε χρόνο, ανάλογα με την ποικιλία και την προέλευση. Είναι το αποτέλεσμα του στρες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Έχουν επομένως ένα αναπτυξιακό ελάττωμα», εξηγεί το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Γεωργίας και Τροφίμων (BLE).
- Δείτε επίσης: Μπορεί να βλαστήσει ένα κουκούτσι στο στομάχι;
Τα κουκούτσια των φρούτων περιέχουν την ουσία αμυγδαλίνη, η οποία μετατρέπεται σε τοξικό υδροκυανικό οξύ κατά την πέψη. Δεν είναι μάλιστα, λίγες οι φορές που ανακαλούνται ξηροί καρποί (πυρήνες βερίκοκου) από την αγορά που περιέχουν υψηλή ποσότητα αμυγδαλίνης. Αυτό γιατί υπάρχει κίνδυνος σοβαρής δηλητηρίασης με κράμπες, εμετό και, στη χειρότερη περίπτωση, δυσκολία στην αναπνοή. Άρα τι κάνουμε όταν κουκούτσι είναι σπασμένο; Τρώμε το φρούτο ή όχι;
«Εάν δεν καταναλωθεί το εσωτερικό κουκούτσι, τα φρούτα με σπασμένο κουκούτσι μπορούν να καταναλωθούν χωρίς ανησυχία», εξηγεί η Silke Restemeyer από τη Γερμανική Εταιρεία Διατροφής. Και προσθέτει: «Ένα ίχνος υδροκυανικού οξέος μπορεί να περάσει στη σάρκα του φρούτου, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός μπορεί να αποτοξινώσει μικρές ποσότητες υδροκυανικού οξέος μέσω μεταβολικών διεργασιών, ενώ μεγαλύτερες ποσότητες οδηγούν σε δηλητηρίαση, ακόμη και σε θάνατο».
«Η ποσότητα που μπορεί να περάσει από τον πυρήνα στη σάρκα είναι τόσο μικρή που ακόμη και τα παιδιά μπορούν να φάνε το φρούτο χωρίς δισταγμό», λέει η Sabine Hülsmann, σύμβουλος τροφίμων και διατροφής στο Βαυαρικό Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών. Η ίδια συμβουλεύει: «Μόνο τα φρούτα με σχισμένους πυρήνες, όπου η μούχλα είναι ορατή στον πυρήνα ή η σάρκα έχει σκληρύνει, πρέπει να απορρίπτονται προληπτικά».