Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φρυγανιές: Πόσο υγιεινές είναι και τι μπορεί να περιέχουν – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΦρυγανιές: Πόσο υγιεινές είναι και τι μπορεί να περιέχουν - Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης
spot_img

Τι βρέθηκε μέσα σε φρυγανιές μετά από εργαστηριακή ανάλυση.

Οι φρυγανιές είναι ένα από τα αγαπημένα comfort food όλων των εποχών. Και πόσο μάλλον την σημερινή εποχή που προσφέρονται σε πληθώρα γεύσεων και σχημάτων. Είτε σκέτες είτε αλειμμένες με βούτυρο, μέλι, φυστικοβούτυρο, μαρμελάδες και άλλα αλείμματα, είτε ακόμα και με τυρί και ζαμπόν, είναι πάντα ευπρόσδεκτες ακόμα και αν έχουμε χορτάσει. Και είναι τόσο ευρύ τα φάσμα της κατανάλωσής τους που συστήνονται ακόμα και σε ασθένειες ή γαστρεντερικά προβλήματα και επιπλέον είναι ιδιαίτερα αγαπητές και στα παιδιά λόγω της νοστιμιάς και της τραγανότητάς τους. Ο πολυγραφότατος συγγραφέας EV Lucas έγραψε ότι «…ο θόρυβος από μία καλή φρυγανιά πρέπει να αντηχεί στο κεφάλι σαν βροντή του Ιουλίου». Πάνω από έναν αιώνα αργότερα, τα λόγια του εξακολουθούν να είναι αληθινά.

Αν και έχουν και αυτές, κατακτήσει ένα «φωτοστέφανο υγείας» όπως πολλά άλλα τρόφιμα εντούτοις υπάρχουν αμφιβολίες για το πόσο υγιεινές είναι. Αυτό το θολό σχετικά τοπίο, ξεκαθάρισε μέσα από αναλύσεις 21 προϊόντων (15 βιολογικών και 6 συμβατικών)  το Öko Test ένα μηνιαίο καταναλωτικό γερμανικό περιοδικό στο οποίο δοκιμάζονται διάφορα προϊόντα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις φρυγανιές για υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων και παρόμοιες ενώσεις (MOSH/MOSH ανάλογα/MOAH), βαρέα μέταλλα και άλλα στοιχεία, τοξίνες μούχλας, φυτοφάρμακα, ρυθμιστές ανάπτυξης και ενισχυτικά δράσης καθώς και ακρυλαμίδιο και τα πλαστικά συστατικά του τη συσκευασία για χλωριωμένες ενώσεις. Κατέγραψαν επίσης γεύσεις, γλυκαντικά, περιεκτικότητα σε αλάτι και φυτικές ίνες στις λίστες συστατικών.

Τα ευρήματα των εργαστηριακών αναλύσεων είναι πως δεν είναι όλες οι φρυγανιές που πωλούνται στο εμπόριο ίδιες. Γενικά όλες περιέχουν αλάτι ως συστατικό ενώ όλα τα συμβατικά και ένα βιολογικό έχουν επίσης προσθήκη ζάχαρης – μερικές φορές έως και έξι διαφορετικά γλυκαντικά. Πολλές μάρκες περιέχουν άλλα γλυκαντικά, όπως σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι ιμβερτοποιημένης ζάχαρης, εκχύλισμα βύνης κριθαριού και σκόνη γλυκού ορού γάλακτος. Αυτό μερικές φορές οδηγεί σε περιεκτικότητα σε ζάχαρη από 12 έως 14 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια. Για να συγκρίνετε, σκεφτείτε ότι μια ζαχαρούχα βιολογική φρυγανιά για μωρά στο τεστ περιέχει μόλις 1,8 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια ζύμης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά, μεταξύ άλλων, την κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης για να μην αυξηθεί η παχυσαρκία. Αν και όλα τα προϊόντα εξακολουθούν να είναι σύμφωνα με τη σύσταση του ΠΟΥ όταν μετατρέπονται σε μία μόνο μερίδα, κατά τη γνώμη τυ Okotest, εξακολουθούν να μην αποτελούν καλό σνακ για μωρά και μικρά παιδιά με αυτή την περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Και τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες θα πρέπει επίσης να απολαμβάνουν τη ζαχαρωμένη εκδοχή της φρυγανιάς με μέτρο. Οι άγλυκες φρυγανιές, είναι μια καλύτερη εναλλακτική για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Οι αναλύσεις όμως έδειξαν και αμφισβητούμενες ουσίες στις φρυγανιές που εξετάστηκαν όπως:

  • Pirimiphosmethyl: Το φυτοφάρμακο αναφέρεται ως ιδιαίτερα ανησυχητικό από το δίκτυο δράσης φυτοφαρμάκων PAN επειδή θεωρείται εξαιρετικά τοξικό για τις μέλισσες. 
  • Δεοξυνιβαλενόλη (DON): Τοξίνη μούχλα που ανήκει στην ομάδα των τριχοθηκενίων, τα οποία επιτίθενται στην πεπτική οδό και μπορούν να βλάψουν το νευρικό σύστημα, τον σχηματισμό αίματος και το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Κάδμιο: Το βαρύ μέταλλο είναι τοξικό για τα νεφρά και υπάρχει υποψία, μεταξύ άλλων, ότι είναι επιβλαβές για την αναπαραγωγή. Εμφανίζεται φυσικά και συχνά εναποτίθεται σε εδάφη, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να περάσουν στα φυτά που αναπτύσσονται σε αυτό. 
  • Αρωματικά πρόσθετα: Τα αρώματα χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα για να αντισταθμίσουν τις διαφορές στην ποιότητα των πρώτων υλών και να τυποποιήσουν τα προϊόντα. Τους επικρίνουμε γιατί πιστεύουμε ότι τα τρόφιμα πρέπει να εντυπωσιάζουν με τα φυσικά συστατικά τους.

Αν και μερικά από τα παραπάνω όπως το κάδμιο, οι μυκοτοξίνες και τα φυτοφάρμακα δεν είναι δυνατό να αναγράφονται στην ετικέτα καθώς το ποιο πιθανό είναι να μην γνωρίζει ούτε ο παρασκευαστής την παρουσία του, και επειδή η “γνώση είναι δύναμη” καλό θα είναι να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες για να εντοπίζετε ανεπιθύμητες ουσίες αλλά και τις ποσότητες τους μέσα στο προϊόν, ώστε να κάνετε πάντα συνειδητές επιλογές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο