Αποτελέσματα αναλύσεων Σεπτεμβρίου για φυτοφάρμακα σε ελληνικά φρούτα και λαχανικά – Υπέρβαση φυτοφαρμάκων σε τούρκικες ντομάτες και απαγορευμένη ουσία σε ελληνικά σταφύλια.
Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν τον Σεπτέμβριο 2024, για παρουσία φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
Τον Σεπτέμβριο, έγιναν έλεγχοι σε 329 δείγματα τροφίμων -αριθμός εμφανώς μεγαλύτερος από τον Αύγουστο, οπότε ελέγχθηκαν 245 δείγματα φρούτων και λαχανικών- εκ των οποίων τα 93 ήταν από σουπερμάρκετ, 48 από λαϊκές αγορές, 17 από καταστήματα λιανικής, 24 από καταστήματα χονδρικής, 24 στη λαχαναγορά, 3 σε αποθήκες παραγωγών και 65 από σημεία διαλογής μεταποίησης. Το 67% ήταν εγχώρια και το 33% εισαγόμενα. Το 67% ήταν εγχώρια και το 33% εισαγόμενα.
Στα 329 δείγματα που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν 6 υπερβάσεις Mrls εκ των οποίων το 1 με πιθανή επικινδυνότητα για την υγεία των καταναλωτών (MRL είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό). Υπερβάσεις σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων εντοπίστηκαν σε αμπελόφυλλα, ρύζι και ντομάτες. Το δείγμα με πιθανή επικινδυνότητα αφορούσε σε ντομάτες σε λαχαναγορά και ήταν τουρκικής προέλευσης. Είχε σε υπέρβαση τις δραστικές ουσίες Chlorpyrifos και Indoxacarb. Ειδικότερα, για τη δραστική ουσία Chlorpyrifos δεν έχουν οριστεί σε επίπεδο ΕΕ τοξικολογικοί δείκτες, ως εκ τούτου τα δείγματα που έχουν υπερβάσεις από την ουσία αυτή θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα για τους καταναλωτές.
- Διαβάστε ακόμη: Αποκαλύφθηκαν τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα που προκάλεσαν τον θάνατο των έξι μαθητών δημοτικού
Υπενθυμίζεται ότι το Cibum αποκάλυψε την καταστροφή 200 τόνων ντομάτες προέλευσης Τουρκίας λόγω υψηλής παρουσίας φυτοφαρμάκων. Τα προϊόντα προέλευσης Τουρκίας, έχουν συνδεθεί πολλές φορές με ανακλήσεις και απορρίψεις συνόρων όχι μόνο λόγω φυτοφαρμάκων αλλά και μυκοτοξινών, χημικών ουσιών και μολύνσεων από παθογόνα.
Επίσης σε επιτραπέζια σταφύλια ελληνικής παραγωγής που πωλούνταν σε λαϊκή αγορά εντοπίστηκε το φυτοφάρμακο Imidacloprid, η χρήση του οποίου έχει απαγορευτεί στην ΕΕ από 01/12/2020. Αυτό σημαίνει ότι Έλληνες παραγωγοί χρησιμοποιούν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αν και σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ τα συγκεκριμένα τρόφιμα δεν παρουσιάζουν υπέρβαση σε MRLs και επικινδυνότητα για τους καταναλωτές καθώς τρόφιμα από τρίτες χώρες που περιέχουν δραστικές ουσίες των οποίων η έγκριση έχει ανακληθεί στην ΕΕ, μπορούν να εισάγονται νόμιμα στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη, αρκεί η συγκέντρωσή τους στα τρόφιμα να μην υπερβαίνει τα αντίστοιχα MRLs.
Διαβάστε ακόμη: Lidl Hellas: Τι γίνεται με τα σκουλήκια στις σοκολάτες; Νέα καταγγελία για προϊόν που αγοράστηκε στην Αμαλιάδα (βίντεο)