Τι αναφέρει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων για τα κρούσματα γιαρδίασης στην ΕΕ.
Η ασθένεια της γιαρδίασης, που ονομάζεται επίσης λαμβλίαση, είναι ένας τύπος διαρροϊκής νόσου που μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ ανησυχητικό ζήτημα υγείας, ιδίως αν γίνει σοβαρή. Τα συμπτώματά της μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ανησυχία και δυσφορία σε όποιον μολύνεται από το παράσιτο Giardia.
Τόσο τα ζώα όσο και οι άνθρωποι προσβάλλονται από γιαρδίαση και μπορούν να τη μεταδώσουν σε άλλους μέσω των περιττωμάτων τους. Το παράσιτο Giardia ζει μέσα σε μικροσκοπικά ίχνη από τα περιττώματα στο περιβάλλον σας, τα οποία είναι πολύ μικρά για να τα δούμε. Αυτά τα ίχνη μπορούν να παραμείνουν σε επιφάνειες, σε υδάτινα σώματα και στα χέρια των ανθρώπων, εάν δεν τα πλένουν αρκετά καλά μετά τη χρήση της τουαλέτας. Μπορούν επίσης να μεταφερθούν στα τρόφιμα και το πόσιμο νερό των ανθρώπων.
Ωστόσο, το καλό είναι ότι η θεραπεία της γιαρδίασης είναι όχι μόνο δυνατή αλλά και πολύ απλή και εύκολα προσιτή. Τα φάρμακα είναι εύκολα διαθέσιμα και είναι πολύ αποτελεσματικά.
Αν έχετε συμπτώματα, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιπαρασιτικά φάρμακα για να υποχωρήσει η λοίμωξη γρηγορότερα. Με τα φάρμακα, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα μέσα σε μια εβδομάδα. Αν πάλι, η κατάστασή σας είναι πιο σοβαρή, μπορεί να χρειαστείτε πρόσθετη υποστήριξη, όπως ενυδάτωση ή αντιδιαρροϊκά φάρμακα.
Τα παράσιτα έχουν πολύπλοκο κύκλο ζωής, συχνά με μεγάλες περιόδους επώασης και ασυμπτωματικές ή υποκλινικές εκδηλώσεις, καθιστώντας τη διάγνωση με βάση μόνο τα κλινικά συμπτώματα δύσκολη.
Στην ΕΕ, όλα τα ανθρώπινα δείγματα κοπράνων που υποβάλλονται για διαγνωστικές εξετάσεις, ανεξάρτητα από το ιστορικό ταξιδιού, θα πρέπει να ελέγχονται για κύστεις Giardia, ώστε να διευκολύνεται η ακριβής αναφορά των τοπικών κρουσμάτων. Τα εργαστήρια θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλες μεθόδους για την επιβεβαίωση ύποπτων περιπτώσεων.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, το 2020, αναφέρθηκαν 6 555 επιβεβαιωμένα κρούσματα γιαρδίασης στην ΕΕ. Το ποσοστό κοινοποίησης στην ΕΕ ήταν 2,5 κρούσματα ανά 100 000 κατοίκους. Τα υψηλότερα ποσοστά κοινοποίησης αναφέρθηκαν στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.
Το υψηλότερο ποσοστό κοινοποίησης ανά 100 000 κατοίκους παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών. Υπήρξε απότομη μείωση του ποσοστού κοινοποίησης στην ΕΕ το 2020 σε σύγκριση με το 2016 έως το 2019 (εύρος: 5,2-5,8 περιπτώσεις ανά 100 000 πληθυσμό). Αυτό μπορεί να οφείλεται στην πανδημία COVID-19 σε συνδυασμό με την απουσία δεδομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020.
Η Ελλάδα, η οποία δε παρείχε δεδομένα το 2016 και το 2017, το 2020 κατέγραψε 29 κρούσματα (0,3 ανά 100 000 κατοίκους), αριθμός σημαντικά μειωμένος από τα 51 του 2019 (0,5 ανά 100 000 κατοίκους) και τα 61 του 2018 (0,6 ανά 100 000 κατοίκους).
Η γιαρδίαση παραμένει η πιο συχνά αναφερόμενη παρασιτική ασθένεια που μεταδίδεται με τρόφιμα και νερό στην ΕΕ. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την κατανόηση της επιδημιολογίας και των καθοριστικών παραγόντων αυτής της νόσου και των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων της.