Βιργινία Κιμπουρόπουλου
Οι εταιρείες Cosun Beet Company, Ingredion Incorporated, Matsutani Chemical Industry και η Samyang Corporation δημιούργησαν κοινοπραξία για να βοηθήσουν στην εισαγωγή του σχεδόν άγνωστου στην Ευρώπη γλυκαντικού, αλλουλόζη στις αγορές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου και να υποστηρίξουν τη διατροφική της επισήμανση ως υδατάνθρακα. Να σημειωθεί ότι ο FDA αποφάνθηκε ότι το γλυκαντικό με λίγες θερμίδες, μπορεί να αποκλειστεί από τον χαρακτηρισμό “Πρόσθετα σάκχαρα” στη διατροφική επισήμανση, αλλά πρέπει να περιλαμβάνεται στην ποσότητα των συνολικών υδατανθράκων.
Η αλλουλόζη είναι ένα σπάνιο σάκχαρο, καθώς υπάρχει μόνο σε μικρές ποσότητες σε φυτικές τροφές, όπως η καστανή ζάχαρη, το σιρόπι σφενδάμου, το σιτάρι και σε αποξηραμένα φρούτα (σύκα και οι σταφίδες). Έχει το 70% της γλυκύτητας της ζάχαρης, αλλά περιέχει μόνο περίπου το 10% της θερμιδικής της αξίας.
Οι εταιρείες που θέλουν να εγκριθεί το “ελκυστικό” αυτό γλυκαντικό στην Ευρώπη και ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην Κοινοπραξία Allulose Novel Food Consortium (ANFC) ενθαρρύνονται να επικοινωνήσουν μαζί της. Η αλλουλόζη είναι εγκεκριμένη ως συστατικό τροφίμων σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ. Είναι επίσης υπό ρυθμιστική αξιολόγηση σε πολλές άλλες χώρες και περιοχές. Η ευρωπαϊκή έγκριση για την αλλουλόζη θα προσφέρει πρόσθετες επιχειρηματικές ευκαιρίες, στην Ασία του Ειρηνικού, καθώς δύο μέλη της κοινοπραξίας εδρεύουν εκεί, το Matsutani στην Ιαπωνία και το Samyang στην Κορέα.
Τα μέλη της ANFC πιστεύουν, ότι μια εφαρμογή νέων τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και του Ηνωμένου Βασιλείου), θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης, παρέχοντας εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για τα μέλη. Επιπλέον, τα μέλη αναμένουν ότι η έγκριση της αλλουλόζης ως νέου συστατικού τροφίμων θα ωφελούσε τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες βιομηχανίες τροφίμων, λόγω των δυνατοτήτων της πολύ περισσότερο από ένα απλό γλυκαντικό συστατικό με λίγες θερμίδες.
Η ρυθμιστική έγκριση της ΕΕ θα ασκούσε, επίσης, μεγάλη επιρροή και σε άλλες διεθνείς ρυθμιστικές αρχές τροφίμων που φέρνουν αυτό το νέο συστατικό τροφίμων στην αγορά. Η ανάπτυξη τροφίμων με μειωμένες θερμίδες/μειωμένη ζάχαρη θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει τυχόν κυβερνητικές πολιτικές για τη μείωση της ζάχαρης, όπως για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει πολλές μεθόδους για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας . Αξίζει να αναφερθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται πρόταση για να εισέλθει η αλλουλόζη στα «τραπέζια» της ΕΕ. Ωστόσο, όπως πολλά ακόμα τρόφιμα, η εξέλιξη παραμένει σε αναμονή
Ο επόμενος στόχος της ANFC είναι να υποβάλει αίτηση για την εξαίρεση της αλλουλόζης από την επισήμανση ζάχαρης στην αγορά ΕΕ/ΗΒ, σύμφωνα με την κατάσταση στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.