Μόνο τα ένζυμα τροφίμων που περιλαμβάνονται στον κοινοτικό κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μπορούν να διατίθενται στην αγορά ως έχουν και να χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τους όρους χρήσης που προβλέπονται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. /2008 για τα ένζυμα τροφίμων.
Η εταιρεία «Laboratorios Arroyo SA» υπέβαλε φάκελο στην EFSA προς υποστήριξη της αίτησης για έγκριση του ενζύμου τροφίμων καταλάση από συκώτι χοίρου.
Η καταλάση που καταλύει την αποσύνθεση του υπεροξειδίου του υδρογόνου σε νερό και οξυγόνο, προορίζεται για χρήση σε διάφορες διαδικασίες τροφίμων, π.χ. παραγωγή τυριού, λεύκανση ορού γάλακτος, επεξεργασία αυγών, ως λευκαντικό σε γαλακτωματοποιητές που περιέχουν εστέρες λιπαρών οξέων, σε πατσά, βόειο κρέας, ρέγγα και στιγμιαίο τσάι και αφαίρεση SO 2 σε άμυλο επεξεργασία και ξύδι κρασιού.
Η ομάδα της EFSA κατέληξε μετά από μελέτη, ότι η διαδικασία παρασκευής περιελάμβανε τη χρήση ενός διαλύτη που δεν επιτρέπεται στην παραγωγή συστατικών τροφίμων που περιλαμβάνουν ένζυμα τροφίμων. Επιπλέον, τα στοιχεία που παρασχέθηκαν έδειξαν ότι η διαδικασία παρασκευής δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα αδρανοποιήσει τους ιούς που προέρχονται από το αρχικό υλικό, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου ζωονοσογόνου παθογόνου ιού της ηπατίτιδας Ε.
Κατά συνέπεια, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση καταλάσης που εκχυλίζεται από συκώτι χοίρου μπορεί να παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση της EFSA πατήστε ΕΔΩ