Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η EFSA έριξε “άκυρο” στο ένζυμο καταλάση από χοίρους

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ EFSA έριξε "άκυρο" στο ένζυμο καταλάση από χοίρους
spot_img

Μόνο τα ένζυμα τροφίμων που περιλαμβάνονται στον κοινοτικό κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μπορούν να διατίθενται στην αγορά ως έχουν και να χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τους όρους χρήσης που προβλέπονται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. /2008 για τα ένζυμα τροφίμων.

Η εταιρεία «Laboratorios Arroyo SA» υπέβαλε φάκελο στην EFSA προς υποστήριξη της αίτησης για έγκριση του ενζύμου τροφίμων καταλάση από συκώτι χοίρου.

Η καταλάση που καταλύει την αποσύνθεση του υπεροξειδίου του υδρογόνου σε νερό και οξυγόνο, προορίζεται για χρήση σε διάφορες διαδικασίες τροφίμων, π.χ. παραγωγή τυριού, λεύκανση ορού γάλακτος, επεξεργασία αυγών, ως λευκαντικό σε γαλακτωματοποιητές που περιέχουν εστέρες λιπαρών οξέων, σε πατσά, βόειο κρέας, ρέγγα και στιγμιαίο τσάι και αφαίρεση SO 2 σε άμυλο επεξεργασία και ξύδι κρασιού.

Η ομάδα της EFSA κατέληξε μετά από μελέτη, ότι η διαδικασία παρασκευής περιελάμβανε τη χρήση ενός διαλύτη που δεν επιτρέπεται στην παραγωγή συστατικών τροφίμων που περιλαμβάνουν ένζυμα τροφίμων. Επιπλέον, τα στοιχεία που παρασχέθηκαν έδειξαν ότι η διαδικασία παρασκευής δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα αδρανοποιήσει τους ιούς που προέρχονται από το αρχικό υλικό, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου ζωονοσογόνου παθογόνου ιού της ηπατίτιδας Ε. 

Κατά συνέπεια, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση καταλάσης που εκχυλίζεται από συκώτι χοίρου μπορεί να παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση της EFSA πατήστε ΕΔΩ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα