Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
14.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ελλάδα επέστρεψε στην Τουρκία επικίνδυνα αποξηραμένα σύκα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Ελλάδα επέστρεψε στην Τουρκία επικίνδυνα αποξηραμένα σύκα
spot_img

Μπλόκο στα σύνορα – Υψηλή περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες.

H πύλη ενημέρωσης των Ευρωπαίων καταναλωτών για την ασφάλεια Τροφίμων RASFF προειδοποιεί συχνά για ανακλήσεις και επικίνδυνους ξηρούς καρπούς στους οποίους ανιχνεύεται υψηλό επίπεδο αφλατοξινών, καθώς οι αρχές ασφάλειας τροφίμων έχουν ορίσει συγκεκριμένα ανώτατα επίπεδα για τις αφλατοξίνες.

- Advertisement -

Για άλλη μία φορά η Ελλάδα ήταν αυτή που ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα για παρουσία αφλατοξινών σε αποξηραμένα σύκα από την Τουρκία.

Χθες 19/12 οι αρχές εντόπισαν το επικίνδυνο φορτίο κατά τη διάρκεια ελέγχων στα σύνορα. Συγκεκριμένα βρέθηκε αφλατοξίνη Β1 68,4+-15,7 μg/kg – ppb με μέγιστο επιτρεπόμενο 6,0 μg/kg – ppb και Ολική αφλατοξίνη 72,4+-15,7 μg/kg – ppb με μέγιστο επιτρεπόμενο 10,0 μg/kg – ppb.

Τα αποξηραμένα σύκα επέστρεψαν στην Τουρκία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα επιστρέφει τρόφιμα στην Τουρκία λόγω επικίνδυνων ουσιών ενώ υπενθυμίζεται ότι σχεδόν μία στις τρεις ενημερώσεις για αφλατοξίνες, τον περασμένο Οκτώβριο αφορούσαν σε προϊόντα που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή αγορά, από την Τουρκία.

Οι αφλατοξίνες είναι ένα φυσικό καρκινογόνο υποπροϊόν των κοινών μυκήτων σε σπόρους και άλλες καλλιέργειες. Ο πιο γνωστός από αυτούς του μύκητες, είναι ο Aspergillus flavus, ο οποίος εμφανίζεται στις  καλλιέργειες τόσο στο χωράφι όσο και στην αποθήκευσή τους, όταν δεν ξηραίνονται και αποθηκεύονται σωστά.

Οι αφλατοξίνες μειώνουν την ανοσία του σώματος και προκαλούν μόνιμα και μη αναστρέψιμα εμπόδια στην ανάπτυξη των παιδιών. Σε περιπτώσεις οξείας δηλητηρίασης, μπορούν να οδηγήσουν σε στιγμιαίο θάνατο. Ωστόσο, σε περιπτώσεις μακροχρόνιας έκθεσης, είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο του ήπατος.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα