Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πολωνικό Κοτόπουλο: Η Κομισιόν απεφάνθη πως οι προειδοποιήσεις της Βουλγαρίας ήταν αληθείς

ΑρχικήΝέαΠολωνικό Κοτόπουλο: Η Κομισιόν απεφάνθη πως οι προειδοποιήσεις της Βουλγαρίας ήταν αληθείς
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι προειδοποιήσεις της Βουλγαρίας σχετικά με τη Salmonella στο πολωνικό κρέας πουλερικών το 2020 δεν ήταν δικαιολογημένες.

Ο Krzysztof Jurgiel, πρώην υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Πολωνίας, και μέλος της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στο Κοινοβούλιο της ΕΕ, ρώτησε εάν η Επιτροπή γνώριζε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ενδεχόμενο ζήτημα.

Σε γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση, ο Jurgiel αναφέρθηκε στις εργασίες της επιτροπής καταπολέμησης της διαφθοράς του βουλγαρικού κοινοβουλίου στη Βουλγαρική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (ДАД¹) από το 2019 έως το 2021.

Ο Jurgiel ανέφερε ότι βρήκε έναν κανονισμό, ο οποίος εμπόδιζε την είσοδο πολωνικού κρέατος πουλερικών στην αγορά μέχρι να ελεγχθεί για Salmonella, καθώς επίσης και “διφορούμενες διαδικασίες” για αναλύσεις, οι οποίες συχνά πραγματοποιούνταν από ιδιωτικά εργαστήρια.

Δεν υπάρχουν υπόνοιες για αδίκημα

Το 2020, η Βουλγαρία ανέφερε 32 ευρήματα Salmonella στο πολωνικό κρέας πουλερικών στο σύστημα ταχείας προειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF), ενώ το 2021, υπήρξαν μόνο πέντε.

Το 2020 υποβλήθηκαν συνολικά περίπου 300 αναφορές για Salmonella σε προϊόντα κρέατος πουλερικών από την Πολωνία, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του RASFF.

Ο Jurgiel δήλωσε ότι τυχόν επιρροές στις καταχωρίσεις στο RASFF, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αξιοπιστία των οργανισμών της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η Στέλλα Κυριακίδη, εξ ονόματος της Επιτροπής της ΕΕ, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι κοινοποιήσεις RASFF από τη Βουλγαρία δεν δικαιολογούνται από γεγονότα, καθώς βασίζονταν σε εργαστηριακές αναλύσεις και η Επιτροπή δεν είχε καμία ένδειξη ότι αυτές ήταν ψευδείς.

Η Επιτροπή ζήτησε διευκρινίσεις από τις βουλγαρικές αρχές, αλλά πληροφορήθηκε ότι αναφερόμενος κανονισμός σχετικά με την ανάλυση πολωνικών πουλερικών για Salmonella δεν ισχύει πλέον.

Ισότιμοι όροι ανταγωνισμού;

Μια άλλη ερώτηση, από τον Tom Vandenkendelaere του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Κοινοβούλιο της ΕΕ, έθεσε ερωτηματικά σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εθνικών οργανισμών για την ασφάλεια των τροφίμων και τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τους παραγωγούς κρέατος κοτόπουλου ή γαλοπούλας.

Ο ευρωβουλευτής Vandenkendelaere ρώτησε την Επιτροπή σχετικά με τους ελέγχους που διενεργήθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη, τα διδάγματα που αντλήθηκαν και εάν εξέταζε το ενδεχόμενο αύξησης της παρακολούθησης.

Σε γραπτή απάντηση, ο Κυριακίδης ανέφερε ότι οκτώ έλεγχοι το 2022 θα περιλαμβάνουν την υγιεινή σφαγής διαφορετικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών. Το πρόγραμμα εργασίας για το τρέχον έτος καθορίζει επίσης εννέα ελέγχους σε διάφορα κράτη μέλη που καλύπτουν τους ελέγχους σχετικά με την ασφάλεια του κρέατος και τη Salmonella.

Πηγή: FSN

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα