Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η κοπριά μπορεί να μειώσει τα παθογόνα βακτήρια στις καλλιέργειες

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΗ κοπριά μπορεί να μειώσει τα παθογόνα βακτήρια στις καλλιέργειες
spot_img

Έρευνα δείχνει ότι, η ενίσχυση της υγείας του εδάφους με κομπόστ και επεξεργασμένη κοπριά μπορεί να μειώσει την ποσότητα των παθογόνων και ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων.

Τα αστικά εδάφη περιέχουν συχνά χημικές προσμίξεις, όπως βαρέα μέταλλα ή ίχνη αντιβιοτικών, μαζί με υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ δείχνει ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ενίσχυση της υγείας του αστικού εδάφους με κομπόστ και επεξεργασμένη κοπριά μπορεί να μειώσει την ποσότητα των «κακών» βακτηρίων. Η κατανόηση αυτής της δυναμικής έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των νωπών προϊόντων στην αστική γεωργία. Η μελέτη δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο Journal of Food Protection.

Οι αγρότες των πόλεων και οι κηπουροί της κοινότητας συχνά τροποποιούν το έδαφος τους με βιολογικά πρόσθετα, όπως κοπριά ζώων ή κομπόστ από μείγματα φυτικών υλικών και υπολείμματα τροφίμων που μπορεί να περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά, αυγά, γάλα, κρέας ή υπολείμματα οστρακόδερμων. Αυτοί οι τύποι τροποποιήσεων εδάφους ελέγχονται και πρέπει να κομποστοποιούνται ή να παστεριώνονται σωστά πριν από την εφαρμογή, επειδή ενέχουν κίνδυνο εισαγωγής μικροβίων όπως η σαλμονέλα και το E. coli, που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες. Αλλά λίγα είναι γνωστά για τις πιθανές επιπτώσεις της χρήσης οργανικών τροποποιήσεων του εδάφους στην αντοχή στα αντιβιοτικά στα βακτήρια στα αστικά συστήματα τροφίμων.

Για να καλύψουν αυτό το κενό, ο Blaustein και οι συνεργάτες του ανέλυσαν εδάφη και πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο και το μαρούλι από επτά αστικές φάρμες και κοινοτικούς κήπους γύρω από την Ουάσιγκτον, DC. Σε κάθε τοποθεσία, δοκίμασαν φυλλώδη χόρτα καθώς και χώμα που είχε υποστεί επεξεργασία με κοπριά ή κομπόστ και χώμα που δεν είχε υποστεί επεξεργασία.

Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι τα τροποποιημένα εδάφη που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με κοπριά ή λίπασμα είχαν πολύ περισσότερα συνολικά βακτήρια από τα μη επεξεργασμένα εδάφη, αλλά όχι απαραίτητα πιο επιβλαβή βακτήρια ή στελέχη ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Αυτό σημαίνει ότι η αναλογία των ανθεκτικών βακτηρίων και οι δείκτες ασφάλειας τροφίμων ήταν στην πραγματικότητα χαμηλότερα στο τροποποιημένο έδαφος. Πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων, αλλά τα αποτελέσματά τους υποδηλώνουν ότι η κοπριά και το κομπόστ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν προβιοτικά για το έδαφος, ίσως εισάγοντας ή διεγείροντας ευεργετικά βακτήρια που συναγωνίζονται και καταστέλλουν τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το pH στο έδαφος συσχετίστηκε ισχυρά με τις συγκεντρώσεις βακτηρίων ανθεκτικών στην τετρακυκλίνη, υποδηλώνοντας ότι η διαχείριση του pH έχει εφαρμογές για τον έλεγχο των σχετικών κινδύνων. Επιπλέον, είδαν μεγάλες διαφορές στα επίπεδα βακτηρίων μεταξύ των τοποθεσιών, μερικές φορές μέσα στην ίδια φάρμα, ανάλογα με το ποιες τροποποιήσεις χρησιμοποιήθηκαν και ποια χόρτα καλλιεργήθηκαν. 

Αυτές οι πληροφορίες έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την κατανόηση του ρόλου του κομπόστ και της κοπριάς για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους και τη διαχείριση των επιβλαβών βακτηρίων και τη διασφάλιση της παροχής υγιεινών τροφίμων από τα αστικά γεωργικά περιβάλλοντα.

Πηγή: Υλικά που παρέχονται από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.


Αναφορά: Qingyue Zeng, Kevin Lam, Autumn Salcedo, Rohan V. Tikekar, Shirley A. Micallef, Ryan A. Blaustein. Επιδράσεις Τροποποιήσεων Οργανικού Εδάφους σε Ανθεκτικά στα Αντιμικροβιακά Βακτήρια σε Αστικά Γεωργικά Περιβάλλοντα . Journal of Food Protection , 2024; 100344 DOI: 10.1016/j.jfp.2024.100344

    Ακολουθήστε το Cibum
    στα Google News

    Μείνετε ενημερωμένοι

    Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    Must read

    Ελλάδα: Δηλητηρίαση από συσκευασμένη σαλάτα μεγάλου σουπερμάρκετ – Καταγγελία στο Cibum

    Στο νοσοκομείο Έλληνας καταναλωτής μετά την κατανάλωση συσκευασμένη σαλάτας - Ευρωπαϊκός συναγερμός.

    Ποντίκια σε αποθήκες τροφίμων: Χρήσιμες συμβουλές και έξυπνα κόλπα

    Μην αφήνετε την αποθήκη σας να μετατραπεί σε θέρετρο τρωκτικών. Ενώ μια αποθήκη χωρίς ποντίκι φαίνεται αδύνατη, εδώ είναι μερικοί τρόποι για να τα καταφέρετε

    Alert! Και στην Ελλάδα πωλείται η μολυσμένη σαλάτα που έχει προκαλέσει 138 τροφικές δηλητηριάσεις

    Σπάνιος τύπος σαλμονέλας, σε σαλάτα που διανέμεται σε 21 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    Ροή Ενημέρωσης

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_imgspot_img

    Δείτε επίσης!
    Προτεινόμενα άρθρα

    Μετάβαση στο περιεχόμενο